Koronavirusta odotettiin saapuvaksi Kanta-Hämeeseen – ylilääkäri rauhoittelee hysteerisimpiä: "Minkäänlaista aihetta paniikkiin ei ole"

6:00
Suomessa on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa – yksi potilaista on hämeenlinnalainen lapsi.

THL kertoi tänään viidestä uudesta koronavirustartunnasta, joista kolme on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella.

Husin lisäksi uudet tartunnat olivat Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä.

Pohjois-Italiassa matkailleen hämeenlinnalaisperheen lapsella on todettu koronavirustartunta. Perhe saapui matkalta tiistaina ja kävi antamassa näytteitä keskiviikkona.

Sekä lapsella että toisella vanhemmista oli ilmennyt oireita jo matkan aikana, mutta testeissä selvisi, että vain lapsella on koronavirustartunta.

Muu perhe on asetettu kotikaranteeniin, ja oireillut vanhempi testataan Järvelän mukaan uudestaan viimeistään ennen karanteenin päättymistä. Perhe oli ollut heti kotiinpaluun jälkeen vapaaehtoisesti kotikaranteenissa, eivätkä lapset ole osallistuneet esimerkiksi kouluopetukseen.

– Tartunnan saanut potilas ja hänen perheensä ovat toimineet esimerkillisesti, Järvelä kiittää.

Tartuntoja osattiin odottaa

– Oli todennäköistä, että jossain vaiheessa ensimmäinen tartunta todetaan myös Kanta-Hämeessä. Olemme varautuneet tilanteeseen maakunnan alueella hyvin, ja tartunnan saanut potilas ja hänen perheensä ovat toimineet esimerkillisesti, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

– Minkäänlaista aihetta paniikkiin ei ole, hän lisää.

Tartunnan saanut lapsi on tiedotteen mukaan hyväkuntoinen, mutta perhe on asetettu kotikaranteeniin. Perhe on ollut jo tätä ennen vapaaehtoisessa kotikaranteenissa, eivätkä lapset ole osallistuneet esimerkiksi kouluopetukseen.

Pirkanmaalla tartunnan saanut on 44-vuotias, ja hän on kotona eristyksessä ja hyväkuntoinen. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan tartunnalle on altistunut lisäksi kolme saman perheen jäsentä.

Myös Husin alueen tartunnat peräisin Pohjois-Italiasta

Husin alueella yksi tartunnan saaneista on työikäinen nainen, ja hänen tartuntansa liittyy aiemmin todettuihin tartuntoihin. Lisäksi tartunnan on saanut Husissa kaksi työikäistä miestä, joiden tartunnat ovat peräisin Pohjois-Italiasta.

Husin mukaan kaikki tartunnan saaneet ovat hyväkuntoisia ja he ovat päässeet kotiin näytteenoton jälkeen. Heille on myös annettu ohjeet pysyä kotona eristyksissä. Heidän lähipiiriinsä on myös oltu yhteydessä. Husin alueella on tähän mennessä todettu yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa.

Husiin tullut lukuisia yhteydenottoja viruksen vuoksi

Ennen torstaita Suomessa oli todettu seitsemän laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen tartuntaa. Todettuja tartuntoja on tänään ilmoitettujen tartuntatapausten myötä yhteensä 12.

Sunnuntaina Husin alueella tehty päätös noin 130 lapsen asettamisesta kotikaranteeniin on Husin tiedotteen mukaan hyvin poikkeuksellinen Suomen historiassa. Karanteenipäätös tehtiin tiedotteen mukaan Husin, THL:n ja Helsingin kaupungin asiantuntijoiden yhteistyönä.

Husille on tuoreen tiedotteen mukaan tullut yhteydenottoja siitä, että karanteeniin asetettujen lasten perheenjäseniä on kielletty tulemasta kouluun, työpaikoille tai harrastuksiin. Tämä on kuitenkin täysin tarpeetonta, sanoo Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen tuoreessa tiedotteessa.

Lähipiirin asettaminen karanteeniin ei ole Husin mukaan tarpeen, sillä altistunut ei tartuta. Henkilö voi Husin tiedotteen mukaan altistaa seuraavan henkilön virukselle vasta, kun hänen omat oireensa alkavat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja