MTV Uutisten lukijat kysyivät, THL vastaa: Milloin koronavirusrokote on aikaisintaan valmis, vaikuttavatko THL:n ohjeet matkavakuutukseen?

Kokosimme yhteen katsojien kysymyksiä koronaviruksesta – THL vastaa:"Rokotteen kehittämiseen menee ainakin 1,5 vuotta" 5:08

Koronavirus vaikuttaa ihmisten arkeen ja matkustamiseen tällä hetkellä ympäri maailmaa. MTV Uutiset keräsi lukijoidensa kysymykset ja kävi selvittämässä niihin vastaukset.

THL:n professori ja johtaja Mika Salminen kertoo, että rokotetta koronavirusta vastaan ei ole saatavissa akuuttiin tarpeeseen.

– Ikävä kyllä rokotteen kehittäminen on hidasta, joten sitä ei ole näköpiirissä lähiaikoina. Olen nähnyt yhden arvion, jonka mukaan rokote koronavirusta vastaan saataisiin kehitettyä aikaisintaan 1,5 vuoden kuluttua.

Salminen lisää, että rokotteen hidas kehittäminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö sitä kannattaisi kehittää. Vielä ei ole tietoa, kuinka kauan koronavirusepidemia kestää ja se voi pahimmillaan kiertää ihmisissä useita vuosia.

Mitä ulkomaille matkustavien kannattaa ottaa huomioon?

– Kannattaa seurata ulkoministeriön matkustustiedotteita. On tärkeää huomioida, että joissakin maissa on otettu käyttöön erilaisia keinoja, jotka voivat vaikeuttaa matkustamista. On myös itse arvioitava, onko epidemia-alueelle matkustaminen välttämätöntä, Salminen vastaa.

Vaikuttavatko mahdolliset THL:n ohjeistukset matkavakuutukseen?

– Tämä on varmaan väärinkäsitys, sillä THL ei pysty tällaisia antamaan. Ulkoministeriö on se taho, jota kannattaa seurata.

Kuinka suuri riski on saada koronavirus pintatartuntana esimerkiksi koulussa Viikissä, jossa todettiin yksi koronavirustapaus?

– Arkielämässä sairauksen saaminen pintatartuntana on käytännössä teoreettinen. Koulussa ei ole enää minkäänlaista riskiä sairastua koronavirukseen pintatartuntana. Pintatartuntariski liittyy ennemminkin terveydenhuoltoon, jossa on paljon sairaita ihmisiä. Hyvällä hygienialla pärjää pitkälle, jos hoitaa sairastunutta kotona.

Onko tilojen desinfiointi tarpeellista?

– Akuuttia tarvetta desinfioida tiloja ei ole.

Katso lisää vastauksia koronaviruskysymyksiin MTV Uutiset Liven lähetyksestä ylläolevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat