Koronavirus vaarantaa lääkkeiden saatavuutta Suomessa – "On joitakin riskivalmisteita"

Useiden kymmenien lääkkeiden saatavuus on Suomessa vaarantunut koronavirusepidemian takia 1:59

Useiden kymmenien lääkkeiden saatavuus on Suomessa vaarantunut koronavirusepidemian takia.

Lääkevalvonnasta vastaavan Fimean mukaan suuri osa lääkeaineista tulee Suomeen Kiinasta tai Intiasta. Korona pysäytti tuonnin Kiinasta, ja eilen Intia ilmoitti rajoittavansa lääkeaineiden myyntiä ulkomaille.

Lääkeviranomaisten alustavan kartoituksen mukaan useiden kymmenien lääkkeiden saatavuudessa voi ilmetä jatkossa ongelmia.

– On joitakin riskivalmisteita, joissa tuotanto on hyvin vahvasti Kiina–Intia-akselilla tai ei löydy välttämättä vaihtoehtoisia valmisteita, sanoo yksikönpäällikkö Timo Mauriala Fimeasta.

Suomen velvoitevarastointilain mukaan terveydenhuollon peruslääkkeitä on oltava varastossa 3–10 kuukauden käytön verran. Näitä on noin puolet lääkkeistä. Muiden lääkkeiden ja raaka-aineiden varastot riittävät vain kuukaudeksi tai kahdeksi.

– Jos tilanne pitkittyy Kiinassa, joudumme katsomaan saatavuusasiaa uudelleen huhtikuun alussa, sanooglobaalin toimitusketjun johtaja Liisa Hurme Orionilta.

Lääketeollisuudessa pelätään, että lääkkeiden saatavuus voi vaarantua nopeasti, jos joku toimijoista tai asiakkaat hamstraavat lääkkeitä tai raaka-aineita, eikä tilanne ole enää kenenkään hallinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat