Koronavirus levisi Venäjälle, kaksi tartuntaa todettu Siperiassa – Venäjä evakuoi kansalaisensa Wuhanista ja Hainanin saarelta

Venäjä sanoo evakuoivansa kansalaisensa Kiinan Wuhanista sekä Hubein maakunnasta. Myös Hainanin saarella lomailevat noin 2 600 venäläistä tuodaan kotiin, kertoo apulaispääministeri Tatjana Golikova.

Tatjana Golikova kertoi myös, että Siperiassa on tullut ilmi kaksi koronavirustapausta. Kyseessä ovat Venäjän ensimmäiset tautitapaukset. Tartunnan saaneet ovat Kiinan kansalaisia, jotka on Golikovan mukaan pantu eristykseen.

Koronavirukseen on kuollut ainakin 213 ihmistä, ja lisäksi liki 10 000 on sairastunut. Tauti on levinnyt jo pitkälti yli 20 maahan. Kaikki kuolleet ovat kiinalaisia.

Britanniassakin 2 tartuntaa

Britannian terveysviranomaiset ilmoittivat tänään, että kahdella ihmisellä oli todettu koronavirustartunta. Kyseessä ovat ensimmäiset varmistetut tartunnat maassa. Molemmat sairastuneet kuuluvat samaan perheeseen, ja heidät on kuljetettu hoitoon.

Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n edustajan Chris Whittyn mukaan Britannia on hyvin varautunut torjumaan viruksen leviämisen, eikä viruksen löytyminen maasta ollut yllätys.

Italiassa julistettiin hälytystila viruksen takia

Italian hallitus on julistanut maahan hälytystilan Wuhanin koronaviruksen takia. Tänään tehdyllä julistuksella on määrä nopeuttaa toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Eilen Italia ilmoitti lopettavansa kaikki lentoyhteydet Kiinaan. Päätös lentoyhteyksien katkaisusta tuli sen jälkeen, kun kahdella Italiassa lomailevalla kiinalaisella turistilla oli todettu koronaviruksen tartunta.

Euroopasta on tähän mennessä löytynyt kaikkiaan toistakymmentä sairastunutta. Heistä yksi on Suomen Lapissa lomailemassa oleva kiinalainen nainen.

Useat maat evakuoivat kansalaisiaan Wuhanista

Useat maat ovat ryhtyneet tänään kiireellisiin toimiin uuden koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi. Ulkomaat ovat myös lennättäneet kansalaisiaan pois viruksen lähtöpaikkana pidetystä Wuhanista Kiinassa.

Britannian ilmavoimien kentälle Brize Nortoniin laskeutui tänään iltapäivällä Wuhanista tullut tilauslentokone, jonka kyydissä oli 83 brittiä ja 27 muuta ihmistä. Kaikki koneessa olleet joutuivat kahdeksi viikoksi karanteeniin.

Myös Ranskan Wuhanista evakuoimat ihmiset saapuivat tänään Ranskaan.

Saksa puolestaan kertoi tänään lähettäneensä koneen kohti Wuhania evakuoimaan toistasataa saksalaista. Kone palaa Saksaan huomenna, ja evakuoidut viedään kahdeksi viikoksi karanteeniin sotilastukikohtaan.

Puolan lentoyhtiö LOT kertoi niin ikään lähettävänsä tänään matkustajakoneen Pekingiin puolalaisten ja muiden EU-maiden kansalaisten evakuointia varten.

UM kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan

Suomen ulkoministeriö on päivittänyt tänään Kiinaa koskevaa matkustustiedotettaan. Sen mukaan matkustamista Wuhanin kaupunkiin sekä muualle Hubein maakuntaan tulee välttää.

Ulkoministeriö myös suosittelee kiinnittämään huomiota käsi- ja yskimishygieniaan, välttämään eläinkontakteja ja varsinkin toreja, joilla myydään eläviä eläimiä. Lisäksi ministeriö muistuttaa, että Kiinan viranomaiset ovat rajoittaneet merkittävästi liikkumista Hubein maakunnassa Wuhanissa ja muissa kaupungeissa koko Kiinassa.

Japani on kehottanut kansalaisiaan välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinaan. Maan pääministeri Shinzo Abe kertoi matkustusvaroituksen tason nostosta. Japani on jo aiemmin antanut järeämmän matkustusvaroituksen, joka koskee Kiinan Hubein maakuntaa: kaikkea matkustamista sinne kehotetaan välttämään.

Japani on myös ottamassa käyttöön määräykset, jotka antavat viranomaisille mahdollisuuden estää mahdollisilta koronaviruksen kantajilta pääsyn maahan.

Etelä-Korea evakuoi yhteensä 368 ihmistä Wuhanista, ja he kaikki pysyvät tilapäismajoituksessa pääkaupunki Soulin ulkopuolella tulevat kaksi viikkoa.

– He eivät saa poistua. Kaikki vierailut heidän luokseen ovat myös kiellettyjä, maan apulaisterveysministeri Kim Gang-lip sanoi.

Jincheonin ja Asanin kaupungeissa, joissa evakuoidut ovat tilapäismajoituksessa, on vastustettu kiivaasti Wuhanista tuotujen tuloa. Aikaisemmin tällä viikolla Kimin kimppuun hyökättiin, kun hän kävi Jincheonissa.

Etelä-Korea aikoo evakuoida vielä 300 kansalaistaan lisää Wuhanista lähipäivinä.

Lue myös:

    Uusimmat