Koronatilanne avaamassa ruman dopingsauman – Kari-Pekka Kyrö: "Siellä tehdään kaikki"

4:50
Videolla käsittelyssä Tokion olympialaisten siirtyminen.

Koronaviruspandemia on rajoittanut dopingtestausta tuntuvasti: testaajia on liikkeellä hyvin vähän ja joissain maissa ei lainkaan. Suomen hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö pitää tilannetta huolestuttavana huippu-urheilun kannalta.

Koronapandemian aikana dopingista kiinni jäämisen riski on merkittävästi normaalia pienempi ja toisaalla käytännössä olematon. Kyrö uskoo, että urheilun huipulla avointa douppausmahdollisuutta käytetään sumelematta myös hyväksi.

– Urheilu on tosi kovasti kilpailtu elämänalue. Siellä tehdään kaikki ja kaikki tilanteet hyödynnetään, Kyrö sanoo MTV Urheilulle.

Kyrö pitää mahdollisena, että tällainen aika voi johtaa kovienkin kuurien käyttöön. Hän pitää urheilullisestikin oikeana ratkaisuna, että Tokion olympialaisia siirrettiin tämän vuoden kesästä eteenpäin, seuraavaan vuoteen.

– On ihan oikein, että valmistava jakso tehdään sillä lailla, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet, Kyrö viittaa dopingiin ja testauspolitiikkaan.

"Ehkä kaksi kolmasosaa"

Urheilijoilla on sikäli hankalat ajat käsillään, että monia urheilupaikkoja on suljettu ja eri maissa on voimassa tai tulossa voimaan ulkonaliikkumiskieltoja.

Kyrö muistuttaa, että hiihtäjät ovat verrattain hyvässä tilanteessa kauden umpeuduttua, kun seuraavaan sesonkiin on vielä reilusti matkaa. Moni suomalaishiihtäjä on suunnannut Lapin lumille tekemään siirtymäkauden harjoittelua, mutta koronatilanne vaikeuttaa oheisharjoittelussa esimerkiksi salitreenaamista eikä ryhmätehojakaan pääse aiempaan tapaan hyödyntämään.

– Hiihtopuolella pystyy tekemään ehkä kaksi kolmasosaa, Kyrö arvioi koronavaikutuksia.

Joissain maissa ulkona liikkumista on rajoitettu niinkin, että myös lenkkien tekeminen on pannassa. Kestävyysharjoittelussa kyseeseen tulevat tällöin kuntopyörän ja juoksumaton kaltaiset ratkaisut.

Kari-Pekka Kyrö on Tulosruudussa torstaina Viikon vieraana. Torstain puolituntinen Tulosruutu alkaa kello 22.25.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.