Koronatartunnan saanut Tomi Lämsä johtaa KHL-joukkueen toimintaa kotoaan – sarjan koronakehitys huolettaa: "Alkaa olla tekemätön paikka"

6:26
Jokerit-soppa sakenee: KHL pesee kätensä pelin peruuntumisesta – Jokereille tuomittiin luovutustappio.

Jääkiekkovalmentaja Tomi Lämsä vastaa puhelimeen kotoaan Ufan kaupungissa Venäjällä. Paikallisen Salavat Julajevin päävalmentajana toimiva Lämsä on juuri pitänyt pelaajilleen aamupäivän palaverin. Seuraavaksi vuorossa on palaveri valmentajien kanssa.

Normaalilta kuulostavaan päävalmentajan päivään poikkeuksen tekee se, että Lämsä hoitaa tällä hetkellä kaikki kontaktit joukkueeseensa videoyhteyden välityksellä. Maanantaina tehty koronavirustesti antoi Lämsän kohdalla positiivisen tuloksen ja päävalmentaja eristettiin muusta joukkueesta. Saman kohtalon kokivat hyökkääjät Markus Granlund ja Danil Bashkirov.

Lämsän vointi on tartunnasta huolimatta ollut hyvä, joten hän on jatkanut työskentelyään normaaliin tapaan kotoaan käsin. Lämsä sanoo tilanteen olevan haastava, vaikka videoyhteys joukkueeseen on tyhjää parempi. 

– Juuri oli muutaman pelaajan kanssa kahden kesken palaveri. Kyllähän siitä jää se ihmisen kohtaaminen pois, mitä itse pidän tärkeänä, sellainen joukkueen tunnetilan aistiminen. Kyllä se on yksisuuntaista vaikuttamista.

Tiistaina Lämsä sai kokea myös, miltä tuntuu KHL-joukkueen valmentaminen kotisohvalta käsin. Lämsän poissaollessa joukkueen kotipeliä Sotshia vastaan johti vaihtoaitiossa apuvalmentaja Viktor Kozlov. Suomalainen oli kotoaan jatkuvassa yhteydessä katsomovalmentajaan, joka välitti Lämsän viestit vaihtoaitioon. 

Lämsä kertoo viestineensä aitioon kokoonpanomuutoksista pelin aikana ja palaveeranneensa muiden valmentajien kanssa videon välityksellä erätauoilla. Hän sanoo haluavansa antaa luottoa itse valitsemilleen apuvalmentajille ja näille mahdollisuuden toimia omilla tiedoillaan ja taidoillaan sekä vaistoillaan.

– Valmentajana aitiossa pitää elää hetkessä ja aistia niin sanotusti kuumia pelaajia ja peluutusta ja vastustajaa. Jos rupeaa ajattelemaan, mitä toinen nyt tekisi, se tilanne menee ohi. Haluan antaa vastuuta heille siinä hommassa. Pyrin tietysti auttamaan niin paljon kuin mahdollista.

Hienosti kautensa aloittanut Ufa hävisi tiistaina yllättäen Sotshille. Lämsä kertoo erikoisen tilanteen luoneen epävarmuutta joukkueeseen. Television välityksellä ottelua seuranneelle valmentajalle tilanne oli haastava.

– Sanotaanko näin, että on aika tuskaista katsoa televisiosta, kun ei pääse vaikuttamaan, Lämsä sanoo.

– Joukkue on ollut äärimmäisen sitoutunut ja työmoraali on ollut korkea. Eilen loisti sellainen epävarmuus ja huoli tilanteesta. Yritin tänään joukkueelle antaa tukea, sanoa, että elämä jatkuu. Huomenna pelataan taas ja taas on kaksi pistettä tarjolla. 

"Alkaa olla tekemätön paikka"

Koronavirus on levinnyt KHL-joukkueissa kovaa tahtia viime aikoina. Tiistaina uutisoitiin Lokomotiv Jaroslavlin joukkueen 30:sta koronatartunnasta. Jo aiemmin joukkueet ovat joutuneet siirtämään otteluitaan tartuntojen ja karanteenien vuoksi. Esimerkiksi Helsingin Jokereiden viisi ottelua siirrettiin syyskuulta tulevaisuuteen joukkuen jäätyä karanteeniin.

Lämsä pitää kehitystä huolestuttavana. Jos joukkueelta joudutaan siirtämään viisi tai kuusi ottelua, tuntuu niiden sovittaminen otteluohjelman väliin haastavalta. 

– Sarja on niin tiivis. Pelejä on paljon, pelataan lähes joka toinen päivä ja (paikkakuntien) etäisyydet ovat valtavat,. Siinä vaiheessa, kun joudutaan ohjelmaa muuttamaan ja perutaan otteluita, uuden pelipäivän löytäminen on todella haasteellista.

Jokereiden kohdalla kaksi viidestä siirrettystä pelistä on onnistuttu mahduttamaan kalenteriin. Uudelleenjärjestelyn myötä joukkue pelaa joulukuussa kahdeksassa päivässä viisi ottelua. Lämsä pitää vastaavanlaisen tilanteen tuomaa kuormaa pelaajille todella kovana.

– Joukkue selviää siitä kyllä, pelaajat ja valmentajat ovat ammattilaisia. Mutta loukkaantumisriski ja sairastumisriski kasvavat ihan merkittävästi, kun kuorma kasvaa noin kovaksi. Se on tarinan toinen puoli, Lämsä sanoo.

– Tuollaseen ryppääsen kun vielä sattuu tartunta ja se rypäs joudutaan siirtämään, se alkaa olla tekemätön paikka.

Jokerit asetettiin Suomessa syyskuun alussa karanteeniin joukkueen kohdattua Neftehimikin, jonka riveissä todettiin koronatartuntoja. Ufassa ei Lämsän mukaan ollut puhetta vastaavista toimista maanantaisten positiivisten testitulosten jälkeen. Sotshi-ottelu pelattiin normaalisti.

–  Ei ainakaan tuotu esiin sellaista vaihtoehtoa. Peli pelattiin niin kuin oli suunniteltu. Ei ollut sellaista, että jäätäisiin pois.

"Oppia ikä kaikki"

KHL on pyrkinyt pitämään koronatilanteen aisoissa aktiivisella testaamisella ja tartunnan saaneiden eristämisellä. Lämsän mukaan hän ja muut tartunnan saaneet voivat palata joukkueen pariin annettuaan kaksi negatiivista testiä.

– En edes tiedä, milloin seuraavaksi menemme (testiin). Koko ajan on kontrolli päällä.

Varotoimet ovat muutenkin mittavat. Matkustaessaan joukkueet pysyttelevät visusti omissa oloissaan ja Lämsä kertoo, etteivät ulkomaalaispelaajien perheet ole saapuneet Ufaan. Myös venäläispelaajien perheitä on jättänyt Ufaan matkustamisen väliin.

Erikoisesta ja kuluttavasta tilanteesta huolimatta kaikki on mennyt Ufassa toistaiseksi melko hyvin.

– Totta kai se vaikuttaa. Mutta nämä ovat ammattimiehiä. Teemme tätä työtä hyvällä ylpeydellä. Minusta joukkue on ottanut tilanteen hyvin. Muutokset, mitä tulee ja epävarmuus, mitä joukkueen ymprillä on, aika hyvin he pystyvät siirtämään sitä sivuun.

Lämsä itse on joutunut ensimmäisellä KHL-päävalmentajakaudellaan melkoiseen myllyyn.

– Tilanne on äärimmäisen mielenkiintoinen. Olen ulkolaisena päävalmentajana Venäjällä KHL:ssä. Tässä olisi haastetta ollut riittävästi ilman koronaakin ja sitä, että täytyy kotoa käsin johtaa. Sanotaanko näin, että oppia ikä kaikki.

Maanantaista lähtien eristyksissä ollut Lämsä sanoo, että ainakaan vielä aika ei ole tullut kotona pitkäksi. Työ on suurelta osin samaa kuin normaalisti hallillakin. Lämsä katsoo otteluita nauhalta, koostaa videoita ja lähettää niitä muille valmentajille. Työhön kuuluu myös harjoitusten ja kokoonpanojen suunnittelua ja palavereja valmentajien kanssa.

– Koko ajan sparraamme ja yritämme saada asioita yhdessä eteenpäin, Lämsä sanoo.

– Kyllä nämä täysiä päiviä ovat. Sen jälkeen, kun heräsin aamulla, ei ole yhtään minuuttia ollut, että tarvitsisi miettiä, mitä tässä tekisi. Tuntuu ennemminkin, että tunnit eivät meinaa riittää.

Salavat Julajev Ufa pelaa seuraavan ottelunsa torstaina, kun Traktor Tsheljabinsk saapuu vierailulle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja