Koronaepidemia ajoi tapahtuma-alan kriisiin: "Ala pysäytettiin yhdessä yössä, mutta se ei nouse edes kuukausissa"

18:32
Koronakriisi nielaisi tapahtuma-alan liikevaihdosta liki 80 prosenttia – konkari Mikko Leppilampi ja Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja Pekka Timonen vetoavat päättäjiin.

Koronakriisi on aiheuttanut tapahtuma-alalle lähes 80 prosentin liikevaihdon menetykset. Ala ulottuu moniin eri toimijoihin ja vaikutukset ovat suuret. Alan toimijat ennustavat, että konkursseilta ei tulla välttymään.

Tapahtuma-alan ahdinko ylettyy pitkälle moniin eri aloihin. Esimerkiksi festivaaleja järjestettäessä mukana ovat muun muassa kuljetusala, majoitusala ja ravintola-ala.

– Jos otamme esimerkiksi vaikkapa festivaalit, aika helposti mietimme, että kyse on ainoastaan viihteestä ja artisteista, jotka ovat paljon näkyvillä tai festivaalin järjestäjistä. Kyseessä on kuitenkin aito, laajalle ylettyvä ekosysteemi, sanoo juontaja ja yrittäjä Mikko Leppilampi.

Tapahtumateollisuus ry:n puheenjohtaja Pekka Timonen kertoo, että hätä tapahtuma-alalla on suuri.

– Maaliskuun puolivälissä kaikki pysähtyi kuin seinään. Alalla ei ole vieläkään minkäänlaista näkymää siitä, kuinka tästä päästään eteenpäin ja miten pystytään estämään alan tuhoutuminen.

Leppilampi sanoo, ettei konkursseja voida välttää.

– Alan liikevaihto on pudonnut 80 prosenttia, joillakin sata. On aivan päivän selvää, että kaikkialla yritykset eivät tule selviämään, Timonen sanoo.

Tilanne vaikuttaa kymmeniin tuhansiin työpaikkoihin. Tämän kesän aikana jopa 30 000 ihmistä on jäänyt työllistämättä.

Alan elpyminen vie aikaa.

– Ala voitiin pysäyttää yhdessä yössä, mutta se ei käynnisty edes kuukausissa, Timonen sanoo.

Timonen ja Leppilampi vetoavat päättäjiin tapahtuma-alan tuen puolesta.

– Meidän on pakko saada tälle alalle lisää taloudellista tukea. Muuten emme selviä, Leppilampi painottaa.

Timonen muistuttaa yhteistyön tärkeydestä.

– Tapahtumien järjestäjät kyllä pystyvät järjestämään tapahtumia, kunhan yhteistyö viranomaisten ja eri toimijoiden kanssa on sujuvaa ja toimivaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja