Korona aiheutti Anna Hanskille paniikkihäiriön ja vei työkeikat alta: "Kirjoitin paperille: sinä näet, sinä kuulet, tämäkin menee ohi"

1:17
Anna Hanskin tytär on juuri sairastanut koronan: Osaan sanoa lohduttavat sanat.

Korona on jyllännyt kohta vuoden Anna Hanskin elämässä. Hän sairastui ensimmäisten joukossa ja korona vei esiintymiskeikat. Viimeisimpänä oma tytär sairastui koronaan.

Laulaja Anna Hanskille korona aiheutti ahdistusta ja laukaisi paniikkihäiriön. Hanski sairasti koronan keväällä, kun sairaudesta ei vielä tiedetty kovin paljon. Hän on kertonut aiheesta avoimesti pitkin matkaa.

– Se mitä aluksi eteen läväytettiin, oli aika kauheaa, esimerkiksi Italian ruumiskontit. Uutisointi oli massiivisen katastrofaalista. Itsellä oli epämääräiset oireet ja sitten mediassa näkee tuollaisia kuvia. Kyllä se minua ainakin pelotti, Hanski kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Uutiskuvat yhdessä sairauden kanssa olivat Anna Hanskin mielelle liikaa. Hän kertoi paniikkihäiriöstä Facebook-päivityksessä maaliskuun lopulla. 

– Sairaus oireineen tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Siinä vaiheessa tietoa sairaudesta oli vasta vähän. Tuli pelko ja paniikkireaktio.

Hanski kertoo saaneensa paniikkihäiriöön helpotusta kirjoittamalla.

– Kirjoitin paperille muutaman tärkeän asian: sinä näet, sinä kuulet, olet turvassa, tämäkin menee ohi.

– Tieto auttaa ja nyt tiedetään jo enemmän kuin keväällä. En olisi varmastikaan tällä tietomäärällä pelännyt niin paljon itseni puolesta. Puhuminen ja vertaistuki ovat myös tärkeitä.

"Anteeksi vaan, ystävät"

Koronaepidemian aluksi annettiin ohje, että terveydenhuoltoa ei saisi rasittaa ei-akuuteilla asioilla, ja mahdollistaa näin koronaan sairastuneiden neuvontaa ja testausta.

– Kun sanottiin, ettei terveydenhuoltoa saa kuormittaa turhaan, niin ajattelin kuuliaisesti, etten kysele asiasta. Aika yksi olen jäänyt tämän jutun kanssa. Ja anteeksi vaan ystävät, varmasti olen rasittanut teitä tällä asialla, Hanski sanoi lähetyksessä.

– Henkisen puolen hoito on ollut koronan osalta huonoissa kantimissa, ja on käsittääkseni edelleenkin, Hanski totesi.

Henkinen puoli jäänyt vähälle huomiolle

Hanskin mukaan terveydenhoidon ammattilaiset eivät ole aina osanneet ottaa huomioon sairauden aiheuttamaa henkistä painetta.

– Olen jälkeenpäin katsonut sairaskertomuksiani ja niissä näkyy, että olen kertonut huolestumiseni. Siihen huoleen ei kuitenkaan puututtu. Ei sanottu esimerkiksi, että itse en tiedä niin paljon, mutta tässä numero, johon voit soittaa, ja saada apua. Tai olisi kysytty tarkemmin, mikä huolestuttaa, ja vastattu edes jotakin, mutta sellaista kohtaamista ei tullut.

Korona vaikuttaa Hanskin elämässä yhä monella tavalla.

– Seuraan muun muassa pitkittyneiden koronaoireiden ryhmää mielenkiinnolla. Korona vaikuttaa elämääni yhä oleellisesti myös työnteon kannalta. Ei se hevillä poistu.

Anna Hanskin tytär on juuri sairastanut koronan. Yllä olevalla videolla hän kertoo, kuinka on voinut auttaa tytärtään.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja