Korona aiheuttaa osalle sairastuneista akuutin reaktion aivoissa – suomalaistutkija: "Voi olla hengenvaarallinen"

7-vuotias Niilo sai koronasta vakavat oireet – äiti eristettiin yläkertaan ja poika kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan 4:31
7-vuotias Niilo sai koronasta vakavan aivotulehduksen. Lastenlääkäri kertoo yllä, miten koronaepidemia on näkynyt lasten kohdalla Suomessa.

Koronaviruksen neurologisia vaikutuksia on tutkittu koronapandemian alusta alkaen. MTV Uutiset uutisoi aiemmin 7-vuotiaasta Niilosta, joka sai koronan seurauksena aivotulehduksen. Neurologian professori Risto O. Roineen mukaan tapauksessa on voinut olla kyse akuutista reaktiosta aivoissa, jota kutsutaan ADEM-syndroomaksi. 

Porvoolainen 7-vuotias Niilo joutui lokakuussa sairaalahoitoon koronaviruksen aivoihin aiheuttaman tulehduksen takia. MTV Uutiset Lifestylen haastatteleman lasten infektiolääkärin mukaan aivotulehdus ei ole tyypillinen koronan aiheuttama oire lapsilla. 

Aivotulehdus eli enkefaliitti on viruksen aiheuttama tulehdus aivokudoksessa. Taudista aiheutuvat oireet voivat olla monenlaisia ja tulehdus voi olla joko lievä tai vakava. 

Neurologian professori ja Suomen aivot ry:n puheenjohtaja Risto O. Roine kertoo, että toisin kuin monien muiden virusten kohdalla koronavirusta aiheuttava SARS-CoV-2 ei tyypillisesti hakeudu aivojen hermosoluihin.

– Sen sijaan se voi aiheuttaa aivoissa immunologisen akuutin reaktion, joka näkyy magneettikuvissa. Tätä sanomaan ADEM-syndroomaksi.

Roine kertoo, että Isossa-Britanniassa ADEM-syndroomaa on todettu joka neljännellä koronan takia tehohoitoon joutuneella potilaalla.

– Suurimmalla osalla se on palautuva, mutta siitä voi jäädä myös pysyviä haittoja ja se voi olla hengenvaarallinen.

Alla olevalla videolla Roine selittää tarkemmin ADEMista.

Neurologian professori kertoo ADEM-syndroomasta, jota on tavattu koronavirukseen sairastuneilla potilailla 1:29

Roineella ei ole Niilon tapauksesta yksityiskohtaisia tietoja ja vaikka olisikin, hän ei kommentoisi yksittäisen potilaan tietoja. Roine on kuitenkin lukenut MTV Uutisten jutun, jossa Niilon tapauksesta kerrotaan. 

– Artikkelissa mainitaan, että potilaalla oli aivoturvotusta, joka oli havaittavissa magneettikuvissa. Yksi vaihtoehto on, että hänellä on ollut tällainen ADEM. 

"Korona on aivojen tukikudoksen sairaus"

Roineen mukaan koronaviruksen tautimekanismeja tutkitaan maailmalla parhaillaan erittäin aktiivisesti.

– Sen takana on valtava tutkimusrahoitus, ja koronavirus on monissa maissa ollut jo pitkään tutkimuksen polttopisteessä.

Tähän mennessä on muun muassa selvinnyt, että koronaviruksen aivovaikutus näkyy erityisesti aivojen tukikudoksissa hermosolujen sijasta. 

– Korona on erityisesti aivojen tukikudoksen sairaus. Tämä tukikudoksen tulehdus on pystytty osoittamaan kuvantamismenetelmin taudin jälkeenkin.

"Tutkimuksissa ollaan läpimurtojen äärellä"

Roine kertoo myös autovasta-aineiden löytymisestä koronatutkimuksissa.

– Autovasta-aineet ovat vasta-aineita, joita elimistö virheellisesti muodostaa omia rakenteitaan vastaan. Näitä löytyy useimmilta koronapotilailta. Yhden tutkimuksen mukaan yhdentyyppistä autovasta-ainetta löytyy jopa 80 prosentilla pitkittynyttä koronavirusta sairastavilla potilailla. 

Esimerkiksi Yhdysvalloissa covid-tutkimukseen on käytetty miljardeja dollareita. Myös Iso-Britanniassa sekä tutkimus että hoitojärjestelmän parantamiseen on Roineen mukaan osoitettu paljon rahaa.

Tutkimustulosten suhteen ollaan läpimurtojen äärellä. 

– Yhdysvalloissa tutkimus on niin massiivista, joten on todennäköistä, että sairauden mekanismit ja hoitomahdollisuudet selviävät hyvin pian. 

Lue myös:

    Uusimmat