"Korkein palkinto, jonka eläin voi saavuttaa" – raajansa menettänyt sotakoira sai kunniamerkin koskettavassa tilaisuudessa

Sotakoiralle myönnettiin harvinainen mitali sen urhoollisesta ja pitkäkestoisesta urasta konfliktialueilla. 

Nykyisin eläkkeellä oleva sotakoira Lucca suoritti uransa aikana yli neljäsataa operaatiota Yhdysvaltain armeijan mukana Afganistanissa. Urhean koiran kuusi vuotta kestänyt ura päättyi kuitenkin ikävissä merkeissä pommin viedessä mukanaan sen toisen etujalan. 

Neljä vuotta tapahtuneen jälkeen brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö PDSA päätti palkita kovia kokeneen koiran sotilaallisella mitalilla. Mitali luovutettiin koskettavassa tilaisuudessa Lontoon Wellingtonin kasarmilla tiistaina.

Omistaja on ylpeä koirastaan

Hyväntekeväisyysjärjestöstä kerrotaan, että mitali on korkein palkinto, jonka eläin voi saavuttaa palvellessaan konfliktitilanteissa. Vuodesta 1943 lähtien samanlaisia mitaleja on jaettu ainoastaan 66 kappaletta.

Tilaisuuteen osallistui myös koiran omistaja kersantti Chrisopher Willingham, joka asuu Lucca-koiran kanssa Kaliforniassa.

– Lucca on erittäin älykäs ja uskollinen, ja sillä on intoa työtään kohtaan. Olen onnekas, että olen saanut palvella hänen kanssaan, Willingham kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Luccan työtehtäviin kuului räjähteiden löytäminen ja joukkojen suojeleminen. Luccan hyvin suoritetusta urasta kertoo, että sen palvelusaikana kukaan heidän partiostaan ei menehtynyt.

Armeija pelästyi koiran puolesta todenteolla vuonna 2012, kun Lucca loukkaantui valtavan räjähdyksen seurauksena. Lucca oli etsimässä kotitekoisia pommeja, kun yksi niistä räjähti hänen lähellään. Nopean toiminnan ansiosta koira saatiin kuitenkin evakuoitua pian Saksaan, josta se pääsi hoitoon kotiseudulleen Kaliforniaan. Tapahtuman seurauksena Lucca menetti toisen etujalkansa, mutta ei ole antanut sen haitata elämäänsä. 

Nyt Lucca voi nauttia eläkepäivistä hyvillä mielin kiiltävä mitali kaulassaan. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Katso videolta, miten koskettava palkitsemistilaisuus oikein sujui.


Lähteet

: Insider, NBCNews

Lue myös:

    Uusimmat