Israelista Suomeen palaaville kaksi evakuointilentoa – näin paljon matkasta joutuu maksamaan

Tuoreimmat tiedot suomalaisten tilanteesta Israelin alueella – studiossa Ulkoministeriön Jussi Tanner 2:32
Millainen suomalaisten tilanne on ollut Israelissa? Konsulipäällikkö kertoo.

Ulkoministeriö järjestää kaksi evakuointilentoa Israelista Suomeen, kertoo suurlähettiläs Päivi Peltokoski Facebookissa.

Kotiutuslennot on tarkoitus järjestää Israelin Tel Avivista huomenna perjantaina noin kello 13 ja ylihuomenna lauantaina noin kello 00.30.  Lennot täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ulkoministeriö ilmoittaa tarkemmat lentotiedot suoraan matkustajille.

Päivi Peltokosken mukaan matkustajat vastaavat itse lennosta aiheutuvista kustannuksista. Noin 500 euron suuruiset lentokustannukset laskutetaan jälkikäteen. 

Suomeen palaavia ohjeistetaan lähettämään seuraavat tiedot tämän torstaipäivän aikana kello 12 mennessä jokaisen mukanasi matkustavan osalta osoitteeseen kriisi1@formin.fi:

  • Matkustajan koko nimi kuten passissa
  • Syntymäaika pp.kk.vvvv
  • Passin numero ja voimassaoloaika

Jos sinulla on passiin, viisumiin tai oleskelulupaan liittyviä kysymyksiä, voit olla yhteydessä Tel Avivin suurlähetystöön: consulate.tel@gov.fi. Älä lähetä kysymyksiä kriisi1@formin.fi osoitteeseen.

Tiedotteessa annetaan seuraavat ohjeistukset Suomeen palaaville: 

  • Lentokentälle siirryttävä itsenäisesti.
  • Lentokentälle tulee saapua vähintään viisi tuntia ennen lennon lähtöä.
  • Mukaan voi ottaa yhden ruumaan menevän matkalaukun ja yhden käsimatkatavaran.
  • Lennolle ei voi ottaa mukaan lemmikkejä.
  • Lento maksaa noin 500 euroa, joka veloitetaan matkustajalta jälkikäteen.

Evakuointilentojen ajankohdasta kertoi myös ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner Ylen haastattelussa.

Tanner sanoi Ylellä, että kukin Pohjoismaa järjestää omat evakuointilentonsa, mutta lennoilla mahdollisesti yli jääviä paikkoja jaetaan toisten Pohjoismaiden kansalaisille.

Tanner toivoo, että Israelista pois haluavat suomalaiset saadaan evakuoiduksi maasta viimeistään lauantaiaamuna.

Palaamaan halukkaita on Tannerin mukaan tiedossa vähän yli 170. Heidän joukkoonsa kuuluu hänen mukaansa Suomen kansalaisia ja mahdollisesti Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia. 

Suurin osa palaavista on Israelissa, ja pieni joukko on Tannerin mukaan oleskellut Palestiinalaisalueilla.

– Näissä asioissa mikään ei ole varmaa ennen kuin pyörät nousevat ilmaan, Tanner sanoo STT:lle.

Tannerin mukaan on todennäköistä, että Suomeen suuntaavilla evakuointilennoilla on mukana myös ihmisiä muista Pohjoismaista. Konsulipäällikkö sanoo myös, että suomalaisia tulee luultavasti olemaan muiden Pohjoismaiden evakuointilennoilla.

Tanner sanoo, että varsinainen kuljetus ei ole suurin haaste.

– Luultavasti suurin haaste tälläkin kertaa on, että saadaan meidän evakuoitavat kerättyä yhteen samaan paikkaan ja saadaan heidän maahantuloedellytyksensä tarkistettua, heidän asiansa kuntoon hyvissä ajoin ennen kuin lento lähtee, Tanner sanoo.

Norwegian kertoi vakuutusongelmista

Norjalainen lentoyhtiö Norwegian kertoi tänään verkkosivuillaan, ettei se pystykään järjestämään tälle päivälle suunniteltua evakuointilentoa Israelin Tel Avivista Osloon. Suomen ulkoministeriön tietojen mukaan lennolla ei ollut tarkoitus olla suomalaisia.

Norwegianin on ollut tarkoitus järjestää lentoja yhteistyössä Norjan ulkoministeriön kanssa.

Lentoyhtiö perustelee päätöstä sillä, että vakuutusyhtiö ei enää korvaa lentoja Tel Aviviin. Kysyttäessä, voisiko Suomen evakuointilennoille käydä samoin, Tanner sanoo, että tämänkaltaiset tilanteet ovat tarkassa seurannassa.

– Sen takia meillä on varasuunnitelmat käynnissä myös. Tällä hetkellä tieto on se, että huomenna päästään lentämään, Tanner sanoo.

Omalla kustannuksella -matkaaminen "yleinen käytäntö"

Tannerin mukaan kaikki Israelissa olevat suomalaiset eivät halua poistua maasta.

– Siellä on Suomen ja Israelin kaksoiskansalaisia ja Suomen kansalaisia, jotka asuvat pysyvästi maassa ja heillä on koti siellä. He tekevät tietysti tarkkaa harkintaa siitä, milloin he haluavat lähteä, vaikka tilanne nyt vaikea onkin, Tanner sanoi aikaisemmin Ylelle.

Tannerin mukaan omakustanteisuus on yleinen käytäntö..

Lue myös: MTV Uutiset seuraa Israelin tapahtumia tässä artikkelissa.

Lue myös:

    Uusimmat