Ulkoministeriön mukaan Israelissa olevat suomalaiset eivät ole hädässä

Tuoreimmat tiedot suomalaisten tilanteesta Israelin alueella – studiossa Ulkoministeriön Jussi Tanner 2:32
Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoo tuoreimmat tiedot suomalaisten tilanteesta Israelin alueella.

Ulkoministeriöllä ei ole tällä hetkellä tiedossa, että Israealissa olevia suomalaisia olisi hädässä.

Israelissa asuu noin tuhat suomalaista ja paikalla on tällä hetkellä myös noin 400 turistia.

Kymmenen uutisissa vierailleen ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerin mukaan ulkoministeriöllä ei ole tällä hetkellä tiedossa, että Israelissa olevat suomalaiset olisivat hätätilanteessa. 

– Tilanne on kiistatta vakava, koska meillä on kymmeniä suomalaisia, jotka eivät nyt pääse palaamaan Suomeen vaikka haluaisivat, koska lentoyhteyksiä on sen verran peruttu, Tanner kertoo.

STT kertoi aikaisemmin maanantaina yli 400 suomalaisen tehneen matkustusilmoituksen Israeliin ja palestiinalaisalueille. Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan ulkoministeriö on ollut yhteydessä kaikkiin heihin.

"Yhteyksiä voi ja kannattaa selvittää"

Matkatoimisto Toiviomatkat on jatkamassa kiertomatkojaan Israelissa. Tanner ei pidä matkojen jatkamista välttämättä haitallisena.

– Tulee ottaa huomioon, etteivät kaikki Israelin osat ole akuutin turvallisuusuhan piirissä. Matkan hallittu jatkaminen loppuun voi olla ihan perusteltu. 

Tannerin mukaan paikalla olevien suomalaisten tulee seurata tilannetta ja kuunnella paikallisten viranomaisten ohjeistuksia. 

– Täältä emme voi tietää kunkin yksittäisen suomalaisen tilannetta millään tarkkuudella. Riippuu heidän tilanteestaan ja tarpeestaan, mitä kannattaa tehdä, Tanner toteaa.

Israelista on vielä toistaiseksi mahdollista päästä pois kaupallisilla yhteyksillä. Tanner myöntää sen olevan kuitenkin hankalaa.

– Niitä (yhteyksiä) voi ja kannattaa selvittää, ja siinä me autamme. Mutta voi olla myös perusteltua joissain tapauksissa odottaa hetki. Päätös täytyy jokaisen tehdä itse. 

Jos kaupalliset yhteydet kokonaan katkeavat, meille syntyy uudenlainen tilanne. Kyllä koko ajan kartoitamme mahdollisuuksia muihinkin toimiin, Tanner sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat