80 suomalaista pakettimatkalla Israelissa, ohittavat Länsirannan läheltä – toimitusjohtaja: "Varmistamme reitit aina poliisilta"

Gazan yössä maailmanlopun maisema – Israel jatkaa ilmaiskuja 0:54
Israel iskee voimalla Gazaan. Aluetta hallitseva Hamas-järjestö hyökkäsi lauantaina Israeliin.

Matkatoimisto Toiviomatkojen kautta on Israelissa parhaillaan 80 suomalaista. 

Toiviomatkojen toimitusjohtaja Tapani Oksanen kertoo suomalaisten liikkuvan kahdessa 50 ja 30 hengen ryhmissä. MTV Uutiset uutisoi aikaisemmin turvallisuudestaan huolissaan olevasta Astasta, joka matkustaa yhdessä ryhmistä. 

Toivomatkat on matkoja Raamatun maihin järjestävä matkatoimisto.

– Olen hyvin pahoillani, että tällaista turvallisuushuolta on tullut ilmi. Oltuani yhteydessä ryhmiin vakuutan kuitenkin, ettei kenellekään muulla ryhmissä ole minkäänlaisia huolia turvallisuudesta, Oksanen sanoo.

Oksanen kertoo olevansa tiiviisti yhteydessä ryhmien matkajohtajiin ja muihin yhteistyökumppaneihin.

– Astan tapauksessa ryhmän matkajohtaja on entinen YK-upseeri, reservimajuri ja eläkerovasti, jolla on erittäin vahva tuntemus alueesta. 

Muutenkin Oksanen korostaa paikallisen tuntemuksen olevan vahvaa. Israelin poliisiin kanssa kommunikoidaan jatkuvasti.

– Mitään päätöksiä ei tehdä rutiinilla, vaan aina varmistamme poliisilta. Emme esimerkiksi valitse reittejä umpimähkään, vaan varmistamme ne aina.

Reitti kulkee Länsirannan läheisyydessä

Tänään ryhmän oli tarkoitus suunnata Israelin pohjoisosaan Tiberiakseen palestiinalaisen Länsirannan läpi. Haastattelua tehdessä ryhmä ei ole vielä siirtynyt.

– Ryhmä ohittaa Länsirannan rajan noin satojen metrien läheisyydeltä, lähestulkoon Jordanian puolelta. 

Oksanen kertoo matkatoimiston järjestelyjen olevan käytännössä riippuvaisia lentoyhtiö Finnairin linjauksista. Lentoyhtiö Finnair on monen lentoyhtiön tavoin keskeyttänyt lennot Israeliin. Lisäksi Finnair kertoo, ettei se käytä tällä hetkellä lennoillaan Israelin ilmatilaa.

– Tälläkin hetkellä meillä on noin 100 ihmistä lähtökuopissa Israeliin, mutta he saavat meiltä pian tiedotteet matkojen peruuntumisesta.

Parhaillaan maassa olevan kahden matkustajaryhmän on tarkoitus lentää takaisin Suomeen alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti perjantaina. 

– Voi myös olla, että lento viivästyy, mutta emme ainakaan palaa takaisin Suomeen aikaisemmin kuin perjantaina. 

Matkoja ei siis keskeytetä. Tämä johtuu Oksasen mukaan siitä, että ryhmien retket järjestetään kaukana taistelualueista.

– Meillä on hyvin vahvasti jalat maassa näissä kuvioissa. Seuraamme paikallisia tiedotteita tarkasti. 

"Ymmärrän, että omainen näkee vainajia ja huoli herää"

Oksasen mukaan matkatoimisto on kuljettanut suomalaisia alueelle viidenkymmenen vuoden ajan ja nähnyt monenlaisia tilanteita ennenkin. 

– Ymmärrän, että omainen näkee vainajia ja sotavideoita ja huoli herää. Pohditaan, kuinka lähellä se oma omainen on taistelualueita. 

Palestiinalaisryhmät käynnistivät varhain lauantaina laajan hyökkäyksen Israelia kohtaan. Israel käynnisti pian hyökkäyksen jälkeen laajoja vastaiskuja. Tähän mennessä taisteluissa on kuollut yli 1200 ihmistä.

– Onhan tämä ollut järkyttävää. Maailmankuulut tiedustelupalvelut pettivät, Oksanen toteaa viitaten Israelin asevoimien tiedusteluun.

Lue myös:

    Uusimmat