Suomi aloittaa evakuoinnit Israelista ja selvittää Palestiinan kehitysyhteistyötä

Suomi aloittaa suomalaisten evakuoinnit Israelista ja palestiinalaisalueilta. Asiasta kertoi ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) keskiviikkona tiedostustilaisuudessa.

Israelissa on yli 170 alueella poistumisessa tai matkustusjärjestelyissä tukea tarvitsevaa suomalaista, Valtonen sanoo.

– Tilanteen ennakoimattomuuden vuoksi ulkoministeriö järjestää evakuointimahdollisuuden apua tarvitseville Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville ulkomaalaisille, Valtonen sanoo.

– Ulkoministeriö on järjestämässä evakuointilentoa, Valtonen vastaa median kysymykseen.

Ministeriö pyrkii tarjoamaan evakuointimahdollisuuden lähipäivinä.

Omalla kustannuksella

Valtosen mukaan evakuoinnit tehdään mahdollisuuksien mukaan Suomeen tai lähimmälle turvalliselle alueelle. Evakuoinnit tehdään "matkustajan suostumuksella ja omalla kustannuksella", Valtonen lisää.

– Suomen viranomaiset ovat pitäneet yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerin mukaan evakuoinneissa yhteistyötä tehdään tiiviisti muiden pohjoismaiden kanssa. Myös Ruotsi, Tanska ja Norja ovat tänään kertoneet evakuoivansa kansalaisiaan Israelista ja palestiinalaisalueilta.

– Turvallisuustilanteen heikkenemistä ei voi sulkea pois, Valtonen sanoo.

Ulkoministeriö kehottaa toistaiseksi välttämään matkustamista Israeliin. Myös Finnair on lopettanut lennot maahan.

Kehitysyhteistyö selvitykseen

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) mukaan Suomi käynnistää Hamasin hyökkäyksen vuoksi selvityksen Palestiinan kehitysyhteistyöstä.

– Näin varmistetaan, että Suomen tuki kohdistuu oikein, Tavio sanoo.

– Hamas on terroristijärjestö, eikä Suomen tai EU:n kehitysyhteistyövaroja kohdennetta missään oloissa tällaisille toimijoille, Tavio jatkaa.

Ministeri Tavion mukaan Suomen tavoite on jatkossakin edistää niin sanottua kahden valtion ratkaisua, puolustaa ihmisoikeuksia ja vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat