Suomalainen Asta on jumissa pakettimatkalla Israelissa: "He eivät pidä tilannetta ollenkaan vakavana"

Kuolleiden määrä Israelin ja Hamasin konfliktissa lähenee tuhatta 2:06
Katso uutisjuttu: Kuolleiden määrä Israelin ja Hamasin konfliktissa lähenee tuhatta

Matkoja Raamatun maihin järjestävä suomalainen Toiviomatkat jatkaa matkaansa Israelissa syttyneestä konfliktista huolimatta. 

MTV Uutiset on saanut yhteydenoton Israelissa matkustavasta suomalaisryhmästä, jossa on huolia matkaturvallisuudesta.  

Vanhemmasta väestöstä koostuvaan ryhmään kuuluva Asta kertoo ryhmän olleen lauantaina Jerusalemissa, kun äärijärjestö Hamas aloitti raketti-iskut Israelin alueelle. 

– En ole koskaan ollut ilmahälytyksessä. Seisoimme pää kenossa kadulla ja katsoimme, mitä tämä on. Paikalliset heittäytyivät katuun. Mekin sitten älysimme siirtyä syrjempään aukealta paikalta, Asta kertoo MTV Uutisille. 

Tämän jälkeen ryhmä siirtyi takaisin hotellilleen. Ryhmän opas oli saanut Astan mukaan paikalliselta poliisilta luvan jatkaa matkaa suunnitelman mukaisesti. 

Tarkoitus kulkea palestiinalaisen Länsirannan läpi

Parhaillaan ryhmä majailee Kuolleenmeren rannalla ja huomenna ryhmä on siirtymässä matkasuunnitelman mukaisesti Israelin pohjoisosaan Tiberiakseen. Matkan on määrä kulkea palestiinalaisen Länsirannan läpi. 

Ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista Israeliin lauantaina käynnistyneiden raketti-iskujen vuoksi. 

Viimeaikaisten laajamittaisten raketti-iskujen vuoksi kehotetaan toistaiseksi välttämään matkustamista Israeliin, erityisesti maan eteläosaan Gazan raja-alueelle, maan pohjoisosaan Libanonin ja Syyrian raja-alueille sekä noudattamaan erityistä varovaisuutta Länsirannalla, ulkoministeriö toteaa verkkosivuillaan

Tiberias sijaitsee Israelin pohjoisosassa lähellä Syyrian ja Libanonin rajaa. Islamistinen Hizbollah on ampunut raketteja Libanonista Israeliin ja Israel on vastannut tuleen tykistöllä. Israel on lähettänyt myös panssarivaunuja Libanonin rajalle. 

Asta on ollut Israelissa parikymmentä kertaa, ja aiemmin Kuolleenmeren rannalta on kuljettu linja-autolla Tiberiakseen Länsirannan lävitse. Toiviomatkat on siis toimimassa toisin kuin ulkoministeriö suosittaa. Länsirannalla Israel on tappanut ainakin kolme palestiinalaista, kertoo Reuters. 

– Tuntuivat puhuvan, että jos tämä tie on tukossa, niin mennään sitten jotain muuta tietä. Mutta entä jos sekin tie on tukossa? Asta kertoo. 

Myös Astan omaiset ovat olleet huolissaan ryhmän turvallisuudesta. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"He eivät pidä tilannetta ollenkaan vakavana"

Lisäksi Astaa on häirinnyt se, että matkanjohto on suhtautunut hänen mukaansa turvallisuushuoliin vähättelevästi. 

Matkustajia on Astan mukaan muun muassa kehotettu uskomaan vain paikallista uutisointia, eikä esimerkiksi suomalaista mediaa tai Suomen ulkoministeriötä.

Asta esiintyy jutussa vain etunimellään, sillä hän pelkää joutuvansa matkanjärjestäjien silmätikuksi. Asta purskahtaa haastattelun aikana itkuun, koska hän ei ole saanut ymmärrystä turvallisuushuolilleen. 

– He eivät pidä tilannetta ollenkaan vakavana, vaikka uhreja on noin paljon. 

Asta kertoo myös tiedustelleensa matkanjohtajalta, onko mahdollista lähteä takaisin koti-Suomeen. Matkanjohtajan mukaan järjestely on matkustajan omalla vastuulla, kun taas ulkoministeriöstä oli hänen mukaansa kerrottu, että se on matkanjärjestäjän vastuulla. 

– Minä ainakin olisin valmis lähtemään vaikka omakustanteisesti, ei ole siitä kiinni, kun vaan saataisiin kyyti. 

Tällä hetkellä Astalla ei ole hätää Kuolleenmeren rannalla. 

– Ei ole muuta haittaa kuin kärpäset, Asta kuvailee. 

Ryhmän oli tarkoitus palata Suomeen perjantain ja lauantain välisenä yönä, mutta Finnair on perunut lentonsa Israeliin 15. lokakuuta eli ensi sunnuntaihin saakka. 

Asta kertoo, että matkanjohtaja oli saanut sunnuntaina illalla yhteyden Toiviomatkojen Helsingin-toimistoon, ja sieltä oli vakuutettu, että lento kotiin järjestyy. Aikataulusta ei ole kuitenkaan sen tarkempaa tietoa. 

Finnairin viestinnästä kerrottiin MTV Uutisille, että asiakkaille pyritään löytämään vaihtoehtoisia reittejä, mutta tässä tilanteessa, mahdollisuudet ovat rajalliset. 

MTV Uutiset ei ole yrityksistä huolimatta tavoittanut Toiviomatkoja kommentoimaan matkaan liittyviä turvallisuushuolia. 

Myös Asta ja hänen omaisensa ovat yrittäneet tavoittaa Toiviomatkoja, mutta toimiston numero on auki ainoastaan arkisin. 

Lue myös:

    Uusimmat