Lähes 1 600 palestiinalaista kuollut Israelin ilmaiskuissa – MTV seurasi sotaa Israelissa

Palestiinan alueen tulenarka tilanne on jatkunut jo vuosikymmeniä 2:24
Palestiinan alueen tulenarka tilanne on jatkunut jo vuosikymmeniä – katso miten Israelin rajat ovat muuttuneet

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa 12. lokakuuta. Perjantain seuranta löytyy täältä.

  • Israelissa kuolonuhreja jo yli tuhat, Gazassa noin 1 400.
  • Järjestöt ovat varoittaneet Gazan vaikeasta humanitaarisesta tilanteesta.
  • YK: Lähes 340 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Gazassa
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja. Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan. 
  • Paluu Suomeen konfliktialueilta on vaikeutunut. Ulkoministeriö järjestää suomalaisille lähipäivinä evakuointimahdollisuuden.

Perjantain seuranta löytyy täältä

22.49: 1 537 palestiinalaista kuollut Israelin ilmaiskuissa Gazaan

Gazan terveysministeriö kertoo, että Israelin ilmaiskuissa Gazan kaistalle on kuollut 1 537 palestiinalaista. Lisäksi yli 6 000 on loukkaantunut. 

22.28: Palestiinan alueen tulenarka tilanne on jatkunut jo vuosikymmeniä – näin konfliktit ovat muuttaneet Israelin rajoja

Israelin ja Palestiinan konfliktilla on syvät juuret. Tärkeä käännekohta oli 75 vuotta sitten, kun brittien hallinnassa olleesta Palestiinan alueesta piti muodostaa sekä juutalaisten että palestiinalaisten valtio, mutta syntyikin vain Israel. 

Harva alue maailmassa on niin kiistelty kuin Välimeren pohjukka. Juutalaisten, muslimien ja kristittyjen uskonnot kohtaavat alueella, jonka pinta-ala on alle puolet Viron pinta-alasta. 

Katso, miten Israelin valtio syntyi ja millaisiin konflikteihin se on johtanut alueella: Palestiinan alueen tulenarka tilanne on jatkunut jo vuosikymmeniä

20.18: Ranska kielsi palestiinalaisia tukevat mielenosoitukset yleiseen järjestykseen vedoten

Ranska on ilmoittanut kieltävänsä kaikki palestiinalaisia tukevat mielenosoitukset terroristijärjestö Hamasin viikonloppuna Israeliin tekemän verisen hyökkäyksen jäljiltä. Ranskan mukaan palestiinalaisia tukevat mielenosoitukset vaarantavat yleisen järjestyksen.

Sisäministeri Gerald Darmanin on ohjeistanut alueelliset viranomaiset pidättämään sekä mielenosoitusten järjestäjät että muut häiriöiden aiheuttajat. Uutistoimisto AFP:n mukaan useat palestiinalaismieliset ja Israelin vastaisia iskulauseita huutaneet mielenosoittajat kokoontuivat uhmaamaan kieltoa Pariisissa tänään torstaina.

Darmanin kertoi medialle, että Ranskassa on kirjattu yli sata antisemitististä tekoa ja näistä pidätetty yli 20 ihmistä sen jälkeen, kun terroristijärjestö Hamas aloitti hyökkäyksensä Israeliin lauantaina.

18.00: Israel ei salli mitään toimituksia Gazaan

Avustusjärjestöt ovat vaatineet Israelia ottamaan huomioon siviilien turvallisuuden ja sallimaan humanitaaristen käytävien avaamisen Gazaan. Israel on saartanut Gazan täysin ja katkaissut alueelta veden, sähkön ja kaasun.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja kuvaili tilannetta Gazassa katastrofaaliseksi.

– Hävittäjäkoneet tuhoavat kokonaisia katuja kortteli kerrallaan. Ei ole paikkaa, minne piiloutua eikä aikaa levätä. Joitakin paikkoja pommitetaan peräkkäisinä öinä, kertoi Matthias Kennes, joka johtaa järjestön operaatiota Gazassa.

Israel ei salli mitään toimituksia alueelle ennen kuin Hamas vapauttaa sieppaamansa panttivangit.

–  Humanitaarista apua Gazaan? Mitään sähkökytkintä ei käännetä päälle, mitään vesihanaa ei avata eikä yksikään polttoainerekka pääse alueelle ennen kuin siepatut israelilaiset on palautettu kotiin, sanottiin energiaministeri Israel Katzin lausunnossa.

Hamasilla on hallussaan noin 150 panttivankia, sekä siviilejä että sotilaita. Hamas on uhannut tappaa panttivankeja, jos Israel jatkaa iskujaan siviilikohteisiin ilman ennakkovaroitusta.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) kertoi torstaina toimivansa välittäjänä Israelin ja Hamasin välillä neuvotteluissa, joissa Gazaan viedyt panttivangit yritetään saada vapaiksi. Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kertonut aloittaneensa neuvottelut panttivankien vapauttamisesta.

Hamas on myös väittänyt vapauttaneensa kolme panttivankia. Äärijärjestön mukaan äiti ja kaksi lasta päästettiin vapaaksi Israelin ja Gazan välisellä alueella. Israelin median mukaan Hamas ei koskaan edes vienyt kolmikkoa Gazaan, vaan heidät päästettiin vapaaksi jo Israelin puolella.

17.56: Netanjahu: Hamasin murskattava niin kuin Isis

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vaatii kansainvälistä yhteisöä murskaamaan äärijärjestö Hamasin samalla tavalla kuin toinen islamilainen äärijärjestö Isis murskattiin.

Israel jatkoi tänään edelleen ilmaiskujaan Gazaan.

–  Aivan samalla tavalla kuin Isis murskattiin, murskataan myös Hamas. Ja Hamasia tulisi kohdella täsmälleen samalla tavalla kuin Isisiä kohdeltiin, Netanjahu sanoi tavattuaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin.

Myös Israelin puolustusministeri Yoav Gallant puhui Brysselissä Naton puolustusministereille tapahtumista maansa näkökulmasta ja vertasi Hamasia Isisiin.

– Kuvailin Hamasin julmuuksia lapsia, naisia ja vanhuksia kohtaan. Gazan Isis ei saa jatkaa olemassaoloaan rajoillamme. Israelin puolustusvoimat tuhoaa Hamasin, Gallant sanoi viestipalvelu X:ssä.

Netanjahun tavannut Blinken vakuutti jälleen, ettei Yhdysvaltojen tuki Israelille horju.

–  Saatatte pystyä itse puolustamaan itseänne, mutta niin kauan kuin Yhdysvallat on olemassa, teidän ei koskaan, ei koskaan tarvitse. Me pysymme aina rinnallanne, Blinken sanoi.

Blinken lisäsi kuitenkin, että sillä kuinka Israel puolustaa itseään, "on väliä", ja että sen tulisi tehdä kaikkensa, ettei siviiliuhreja tulisi. Palestiinalaisilla on myös legitiimejä vaatimuksia, mutta Hamas ei edusta niitä, Blinken totesi.

16.32: Israelin ilmaiskuissa kuolleiden lukumäärä on noussut yli 1 400:een Gazan kaistalla

Israelin ilmaiskuissa kuolleiden lukumäärä on noussut yli 1 400:een Gazan kaistalla, kertovat alueen terveysviranomaiset Haaretzin mukaan. Lisäksi yli 6 200 ihmistä on heidän mukaansa haavoittunut.

(STT)

14.14: Ihmisoikeusjärjestö Amnesty: Palestiinalaisryhmät on saatava vastuuseen hyökkäyksistä siviilejä kohtaan

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuomitsee tuoreessa lausunnossaan yksiselitteisesti Hamasin ja muut palestiinalaisryhmät, jotka ovat käyttäneet väkivaltaa siviilejä kohtaan Israeliin viikonloppuna kohdistetussa hyökkäyksessään.

Siviilien joukkosurmiin, panttivankisieppauksiin ja rakettihyökkäyksiin syyllistyneet on ihmisoikeusjärjestön mukaan saatava vastuuseen teoistaan.

Tiedotteessaan Amnesty tuomitsee myös Israelin vastatoimena Gazan kaistaan kohdistaman täydellisen saarron kollektiivisena rangaistuksena, joka rikkoo kansainvälistä oikeutta.

12.13: Israelin armeija valmistautuu maahyökkäykseen Gazassa

Armeijan edustajan mukaan poliittista päätöstä hyökkäyksestä ei ole vielä tehty.

Israelin armeija valmistelee maahyökkäystä Gazaan, mutta asiasta ei ole vielä tehty päätöstä.

– Odotamme nähdäksemme, mitä poliittinen johtomme päättää mahdollisesta maahyökkäyksestä. Tästä ei ole vielä päätetty, mutta olemme valmistautumassa maahyökkäykseen, kertoi armeijan edustaja Richard Hecht.

Armeija on keskittänyt tuhansittain sotilaita ja raskasta kalustoa Gazan rajalle. Hechtin mukaan mahdollinen hyökkäys voidaan tehdä myös ilmasta tai mereltä tai kaikkien aselajien yhteisoperaationa.

– Valmistaudumme sodan seuraaviin vaiheisiin valmistelemalla useita vaihtoehtoisia suunnitelmia, Hecht sanoi.

Israel on saartanut Gazan kaistan täysin, eikä salli mitään toimituksia alueelle. Israelin vastahyökkäyksessä on Gazan terveysviranomaisten mukaan kuollut tähän mennessä ainakin 1  200 ihmistä.

11.40: Kuolleita yhteensä jo liki 2 500

Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan Gazassa on saanut surmansa noin 1 200 ihmistä. Lisäksi alueella on ministeriön mukaan haavoittunut noin 5 600 ihmistä.

Israelilaiset viranomaiset ovat sanoneet jo aiemmin, että Israelissa on kuollut niin ikään 1 200 ihmistä.

(STT)

10.46: Norwegian Air peruuttanut evakuointilentonsa 

Norwegian Air on peruuttanut suunnitellun evakuointilennon Tel Avivista Osloon, kertoo Reuters. Evakuointilennon oli tarkoitus toteutua torstaina. Syyksi Norwegian Air ilmoittaa vakuutusturvan puutteen. 

– Syynä on se, että Norwegianin ja useiden muiden lentoyhtiöiden käyttämä vakuutusyhtiö ei enää kata lentoja Tel Aviviin, Norwegian sanoi lausunnossaan.

Lentoyhtiön oli määrä lentää Israeliin juuttuneet norjalaiset ja muut pohjoismaalaiset pois maasta torstai-iltana. Lentoa oli jo siirretty keskiviikosta.

(Reuters)

9.54: Hamas kertoo ampuneensa raketteja Tel Aviviin vastineeksi Israelin iskuista

Äärijärjestö Hamas kertoo ampuneensa raketteja Tel Aviviin vastauksena Israelin ilmaiskuihin, jotka kohdistuivat siviileihin.

Hamasin mukaan Israel iski Al-Shatiin ja Jabaliaan Gazassa.

Uutistoimisto AFP:n paikan päällä olevan toimittajan mukaan Israel teki kymmenittäin iskuja varhain tänään muun muassa Al-Shatiin ja muualle Gazan alueen pohjoisosaan.

(STT)

9.26: Tarkempaa tietoa Suomen evakuointilennoista

Ulkoministeriö järjestää kaksi evakuointilentoa Israelista Suomeen, kertoo suurlähettiläs Päivi Peltokoski Facebookissa.

Kotiutuslennot on tarkoitus järjestää Israelin Tel Avivista huomenna perjantaina noin kello 13 ja ylihuomenna lauantaina noin kello 00.30.

9.21: YK:n turvaneuvosto jälleen koolle käsittelemään Gazaa

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu jälleen perjantaina käsittelemään Gazan tilannetta. Kokouksen kutsui koolle Brasilia, joka on tällä hetkellä neuvoston kiertävä puheenjohtaja.

Brasilian ulkoministeri Mauro Vieira on keskeyttänyt matkansa Aasiassa osallistuakseen kokoukseen.

Edellisen kerran turvallisuusneuvosto oli koolla Lähi-idän kriisin vuoksi sunnuntaina, päivä sen jälkeen kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin.

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva vaati jo keskiviikkona viestipalvelu X:ssä kansainvälistä yhteisöä suojelemaan alueen siviilejä, varsinkin lapsia.

– Lapsia ei saa koskaan ottaa panttivangeiksi, ei missään päin maailmaa. Hamasin on vapautettava perheistään siepatut israelilaislapset. Israelin on lopetettava pommitukset, jotta palestiinalaislapset ja heidän äitinsä voivat lähteä Gazan alueelta Egyptin kautta, Lula kirjoitti.

Palestiinalaisten terveysministeriö kertoi varhain torstaina, että Gazassa on saanut surmansa noin 1 200 ihmistä. Kuolonuhrien määrä on kasvanut edellisestä noin 200:lla. Lisäksi alueella on ministeriön mukaan haavoittunut noin 5 600 ihmistä.

Israelilaiset viranomaiset ovat sanoneet jo aiemmin, että Israelissa on kuollut niin ikään 1 200 ihmistä.

(STT)

8.27: Näin Hamasin ja Israelin välinen sota on näkynyt maailmalla

7.05:Palestiinalaisministeriö: Gazassa saanut surmansa noin 1 200 ihmistä

Israelin iskujen ravistelemassa Gazassa on saanut surmansa noin 1 200 ihmistä, sanoo palestiinalaisten terveysministeriö. Kuolonuhrien määrä on kasvanut edellisestä noin 200:lla.

Lisäksi alueella on ministeriön mukaan haavoittunut noin 5 600 ihmistä.

Israel on tehnyt ilmaiskuja yli kahden miljoonan palestiinalaisen asuttamaan Gazaan sen jälkeen, kun islamistinen äärijärjestö Hamas teki lauantaina yllätysiskun Israeliin.

Israelin kerrotaan myös tuoreeltaan lisänneen Gazan kaistalle kohdistuvia ilmaiskujaan.

(STT)

5.59: Hamas väittää vapauttaneensa vankeja

Hamas sanoi keskiviikkona vapauttaneensa israelilaisnaisen ja hänen kaksi lastaan. Järjestön mukaan kolmikko oli päätynyt vangiksi Hamasin taistellessa israelilaisjoukkoja vastaan.

Israelilaiset televisiokanavat ovat kuitenkin kiistäneet Hamasin väitteen. Israelin asevoimat puolestaan sanoi tarkistavansa Hamasin väitettä.

Yhtäkään panttivankia ei ole vielä virallisesti vapautettu.

Hamasin televisiokanavalla esitettiin videokuvaa naisesta ja kahdesta lapsesta piikkilangoin aidatulla alueella, joka vaikutti sijaitsevan Israelin ja Gazan välillä.

Videolla näkyy, kuinka kolme Hamasin taistelijaa kävelee paikalta. Videolla ei sen sijaan näytetä, että Israelin puolelta olisi asevoimien henkilöstöä ottamassa vankeja vastaan.

Uutistoimisto AFP ei ole onnistunut varmentamaan kuvamateriaalin aitoutta.

Israelilaismedioiden mukaan Hamasin taistelijat eivät olleet ikinä vieneet kolmikkoa Gazaan järjestön lauantaina tekemän hyökkäyksen jälkeen.

Televisiokanavien mukaan vapautetuksi väitetty nainen oli kertonut aiemmin tällä viikolla haastatteluissa, että Hamasin taistelijat olivat vieneet hänet Israelin ja Gazan väliselle raja-alueelle naapurinsa kahden lapsen kanssa. Sittemmin kaikki kolme oli päästetty vapaaksi.

(STT)

5.38: Biden Israelille: Noudattakaa sodan sääntöjä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kehottanut Israelin pääministeriä Benjamin Netanjahua noudattamaan sodan sääntöjä.

Yhdysvaltalaispresidentti esitti kommenttinsa sen jälkeen, kun Netanjahu oli sanonut tuhoavansa palestiinalaisalueilla toimivan äärijärjestö Hamasin täysin. Biden kertoi puhuneensa aiemmin keskiviikkona asiasta Netanjahun kanssa.

Tuore lausunto on ensimmäinen kerta, kun Biden on peräänkuuluttanut minkäänlaista pidättyväisyyttä siinä, miten Israel vastaa Hamasin lauantaiseen yllätyshyökkäykseen.

Tuoreessa konfliktissa on tiettävästi saanut surmansa yhteensä jo päälle 2 000 ihmistä.

Yhdysvallat on siirtänyt muun muassa maailman suurimman lentotukialuksen USS Gerald. R. Fordin alueelle. Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan toinenkin lentotukialus olisi kohta tarjolla, jos sille on tarvetta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken suuntasi aiemmin keskiviikkona Israeliin solidaarisuuden osoituksena.

– Yhdysvallat tukee Israelia. Heillä on meidän tukemme tänään, huomenna – heillä on se joka päivä, Blinken sanoi toimittajille juuri ennen lähtöä.

(STT)

5.32: YK: Lähes 340 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Gazassa

Lähes 340 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa Gazan kaistalla, sanoo YK:n humanitaarisen avun toimisto OCHA.

Israel on tehnyt ilmaiskuja yli kahden miljoonan palestiinalaisen asuttamaan Gazaan sen jälkeen, kun islamistinen äärijärjestö Hamas teki lauantaina yllätysiskun Israeliin.

OCHA:n mukaan kodeistaan paenneiden määrä tiheään asutetussa Gazassa oli noussut keskiviikkoiltaan mennessä aiemmasta arviosta noin 75  000 ihmisellä.

(STT)

23.56: Biden: Yhdysvaltain asevoimien läsnäolo varoitus Iranille 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoo maan sotalaivojen ja ilmavoimien tuomisen lähelle Iraelia olevan viesti Iranille: "Pitäkää varanne". 

Biden kertoi myös ilmaisseensa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle, että sen on syytä noudattaa sodankäynnin lakeja operaatiossaan.

23.21: Turkin Erdogan aloittanut neuvottelut Hamasin panttivankien vapauttamiseksi

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on aloittanut neuvotteluprosessin äärijärjestö Hamasin kanssa sen ottamien panttivankien vapauttamiseksi. 

Asiasta kertoi uutistoimisto AFP turkkilaislähteisiinsä vedoten. Lähde vahvisti näin turkkilaisen yksityisen tv-kanavan Habertürkin tiedot.

Israelin mukaan Hamas on ottanut hyökkäyksen aikana noin 150 panttivankia, joiden joukossa on israelilaisten lisäksi muun muassa thaimaalaisia, yhdysvaltalaisia ja saksalaisia.

Erdogan on tarjoutunut välittäjäksi rauhan palauttamiseksi ja lisännyt neuvotteluja Lähi-idän kollegojensa kanssa.

Keskiviikkona Erdogan neuvotteli Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammad bin Salmanin ja Algerian presidentin Abdelmadjid Tebbounen kanssa, kertoi turkkilainen uutistoimisto Anadolu.

22.23: Israelin armeija uskoo rakettihälytystä Libanonista vääräksi hälytykseksi

Tiedot Libanonista Israelin puolelle "ilmateitse keskiviikkona tapahtuneista tunkeutumisista" ovat osoittautuneet vääräksi hälytykseksi, sanoo Israelin armeija.

 Rakettihälytys Israelin pohjoisosassa johtui armeijan mukaan Gazasta tehdystä laukaisusta.

Libanonista ei tällä hetkellä ole laukaistu raketteja, sanoi armeija tiedottaja televisioidussa lausunnossa. Hälytys Israelin pohjoisosissa aiheutui virheestä, jota armeija hänen mukaansa tutkii.

Lisää keskiviikon tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat