Konsolisodassa vain yksi voittaja – Microsoft sähläsi mahdollisuutensa

Kahdeksannen sukupolven pelikonsolit ovat olleet markkinoilla nyt pari vuotta, ja Sonyn PlayStation 4 on ottamassa pahimmasta kilpailijastaan Xbox Onesta selvää niskalenkkiä sekä meillä että maailmalla.

Uudella Xboxilla alkuvaikeuksia

PS4 sai myynnille vahvan alun, kun se tarjosi uuden laitteen 100 euroa Microsoftin Xbox Onea halvemmalla.

Microsoft sähläsi alussa käytettyjen pelien myyntioikeuden kanssa, ja alkoi myydä konsolia korkeaan hintaan pakollisen Kinect-liikkeentunnistusjärjestelmän kanssa. 

Lisäksi yhtiöllä oli pitkään vaikeuksia toimittaa laitteita, ja esimerkiksi Suomessa Xbox Onen julkaisu lykkääntyi niin pitkään, että PS4 oli ehtinyt olla markkinoilla jo 9 kuukautta.

Viime kesänä Microsoft joutuikin nöyrtymään, kun se toi Xbox Onen myyntiin edullisempaan hintaan ilman Kinect-järjestelmää.

Pelikauppias Juho Korkeaoja Kampin Kauppakeskuksen Konsolinetistä sanoo, että PS4 jyrää hänen liikkeessään selvästi verrattuna Xbox Oneen.

– PS4-konsoleita myydään meillä noin 10 kertaa enemmän kuin Xbox Onea, pelejä menee samassa suhteessa. Tosin meidän asiakaskunnassa PlayStation- ja Nintendo-porukka on hieman yliedustettuna.

Korkeaojan mukaan Xboxille tulee kuitenkin tänä syksynä kiinnostavampia yksinoikeusjulkaisuja kuten Halo 5 ja Forza 6. Niiden merkitys Suomessa on kuitenkin vähentynyt, koska NHL-, FIFA- ja Call of Duty -sarjat jyräävät markkinoita.

Suomi on Korkeaojan mukaan "pleikkarikansaa", ja PlayStationille tulee paljon enemmän suomenkielisiä pelejä. Koska kavereiden kanssa voi pelata verkossa vain saman alustan koneilla, kaveriporukka usein määrittää konsolin valinnan.

– Jos kaverilla on PS4, pitää myös perässä tulevan ostaa sama laite, Korkeaoja sanoo.

Pelkkä uusi ”rauta” ei enää riitä

Nordisk Filmin kaupallinen johtaja Antero Paljakka vahvistaa, että PS4 on myynyt Suomessa hyvin. Hänen mukaansa PS4-konsoleja on myyty Suomessa tähän mennessä yli 100 000 kappaletta.

Xbox Onen osalta Suomen tarkkoja myyntilukuja ei ole saatavilla, sanoo Microsoftin Xbox-liiketoimintajohtaja Jussi Luoto.

Luodon mukaan myynti on kuitenkin kasvussa, ja juuri tämä on se vuosi, jolloin vanhempia konsoleita vaihdetaan isossa mittakaavassa uudempiin.

– Tällaista pelitarjontaa kuin tänä syksynä ei ole aikaisemmin ollut, ja Windows 10 -käyttöjärjestelmän ansiosta myös PC-käyttäjät pääsevät pelaamaan Xbox-pelejä. Marraskuussa Xbox Oneen tulee yhteensopivuus taaksepäin eli myös Xbox360-pelejä voi pelata uudella laitteella.

– Sinänsä uusi "rauta" ei enää pelaajia viehätä, ihmiset kaipaavat nimenomaan uutta pelattavaa, Luoto sanoo.

PS4:n myynti lähes kaksinkertainen verrattuna Xbox Oneen

Sony ilmoitti hiljattain, että se on myynyt maailmalla tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä yli 25 miljoonaa PS4-konsolia.

Microsoft on varjellut uuden konsolinsa tarkkoja myyntilukuja, mutta viimeisin arvio maailmanlaajuisesta myynnistä on noin 13 miljoonaa kappaletta. Aivan viime aikoina Xbox Onen myynti on kuitenkin ainakin Yhdysvalloissa kiihtynyt.

Kolmas merkittävä kahdeksannen sukupolven konsoli Nintendo Wii U on julkaisustaan lähtien myynyt yli 10 miljoonaa laitetta. Se tuli kuitenkin markkinoille jo vuoden 2012 lopulla eli noin vuotta ennen PS4-konsolia.

Konsolien kilpailu ratkaistaan kuitenkin pitkässä juoksussa, sillä ne ovat markkinoilla useita vuosia.

Markkinatutkimusyhtiö Strategy Analytics ennustaa tuoreimmassa analyysissään, että Sony tyrmää Microsoftin myös pitkällä aikavälillä.

Ennusteen mukaan PS4-konsolia myydään vuoteen 2019 mennessä noin 80 miljoonaa kappaletta, kun Xbox Onen osalta myynti jää 57 miljoonaan konsoliin. Sonyn etumatka olisi näin ollen vuoden 2018 loppuun mennessä noin 40 prosenttia.

Kaikkien aikojen myydyin pelikonsoli on vuonna 2000 julkaistu PlayStation 2, jota on myyty maailmanlaajuisesti peräti 155 miljoonaa kappaletta. 

Lähiaikoina julkaistaan paljon hittipelejä

Konsoli- ja pelikauppiailla on edessä vuoden tärkein ajanjakso.

Peleissä syksyn sesongin aloitti jo suositun Metar Gear Solid V -pelin julkaisu, ensi viikolla julkaistaan NHL-pelisarjan uusi osa. Myöhemmin syksyllä markkinoille tulee liuta muita odotettuja uutuuspelejä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja