Koneellinen pyykinpesu ja -kuivaus kotona maksaa noin 384 euroa vuodessa

Työtehoseurassa on laskettu, mistä muodostuu kotona pestävän pyykin ja koneellisen pyykinkuivauksen kustannukset. Laskelmissa on otettu huomioon sekä muuttuvat että kiinteät kustannukset.

Muuttuvat kustannukset ovat pyykinpesukoneen pesuaineen, veden ja sähkön kulutusta. Markkinoilla olevat pesuaineet ovat jauheita (tiivisteet ja perinteiset), nesteitä tai tabletteja. Pesuainepakkausten annosteluohjeet voivat olla hyvinkin tulkinnallisia. Pesuaineen kustannuksiin vaikuttaa oleellisesti annostelu. Sopivaan annostukseen vaikuttavat pyykin likaisuus, pestävä pyykkimäärä ja veden kovuus. Annostelun seurantaa vaatii lisäksi pesuaineiden koostumuksen jatkuva muuttuminen.

Kiinteiden kustannusten lähtökohtana on koneen hankintahinta. Lisäksi on otettu huomioon vuotuinen poisto, joka ilmaisee koneen käytöstä aiheutuvan arvon alenemisen. Koneeseen sijoitetulle pääomalle on laskettu korkoa viiden prosentin mukaan. Korjaus- ja huoltokustannusten perusteena on käytetty myös viittä prosenttia hankintahinnasta.

Kotona pestävän ja koneellisesti kuivattavan pyykkikilon kokonaishintaan on vuotuiset kiinteät ja muuttuvat kustannukset laskettu yhteen ja jaettu se vuodessa pestävällä pyykkimäärällä, joka esimerkkilaskelmassa oli 630 kg eli neljä pyykkikoneellista viikossa ja 200 koneellista vuodessa. Pyykinpesun ja kuivauksen kokonaiskustannukset ovat kotitalouden koneilla vuodessa keskimäärin 387,53 euroa, jolloin vuotuiseksi pyykkikilon hinnaksi tulee 0,62 euroa.

Koneellisesti pyykkiä kuivattaessa on syytä ottaa huomioon, että ilman avulla kosteuden tiivistävä kuivausrumpu tarvitsee aina hyvin ilmastoidun huoneen ja riittävästi korvausilmaa, jotta laite toimii moitteettomasti ja sen sähkönkulutus pysyy mahdollisimman kohtuullisena.

Energiataloudellisin vaihtoehto on kuivattaa pyykkiä narulla ulkona, jolloin kuivaukseen tarvittava energia saadaan ilmaiseksi. Käytännössä tämä on harvoin mahdollista johtuen muun muassa sääolosuhteista, tila- ja varusteratkaisuista sekä kuivausaikavaatimuksista. Kuivatettaessa pyykkiä huoneilmassa naruilla kuivissa olosuhteissa lämpöenergiaa kuluu 0,7 kWh haihdutettua vesikiloa kohti. Tämä on kolmanneksen vähemmän kuin kuivausrummussa kuivattaessa. Käytännössä kylpyhuoneen olosuhteet ovat useimmiten kosteat suihkussa käyntien ja puutteellisen ilmanvaihdon vuoksi. Näin pyykistä haihdutettava vesimäärä suurenee ja lämpöenergiankulutus voi olla jopa kaksinkertainen.
Lähde: Työtehoseura

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja