Konduktööri kiihtyi ja pahoinpiteli liputtoman matkustajan: "Joudut oikeuteen tästä" – Yhteenotto tallentui valvontakameraan

2:15
Konduktööri kiihtyi junassa ja pahoinpiteli matkustajan - yhteenotto tallentui valvontakameraan.

Käräjäoikeus tuomitsi 29-vuotiaan mieskonduktöörin matkustajan pahoinpitelystä sakkoihin.

Pahoinpitely tapahtui Helsingin Pasilan juna-asemalla viime vuoden tammikuussa.

Pari päivää ennen pahoinpitelyä lipuntarkastaja oli tavoittanut junassa ilman matkalippua matkustaneen miehen. Heidän välilleen oli tullut kiistaa lipuntarkastuksesta, ja oikeuden mukaan lipuntarkastaja oli ollut "varsin kiihtyneessä tilassa". Käräjäoikeuden arvion mukaan lipuntarkastaja oli tilanteessa käyttänyt kirosanoja ja provosoitunut.

– Hei tääl on liputon, tää on liputon mies, ei haluu maksaa. Onks se oikein? mies oli oikeuden mukaan huutanut junassa.

Matkustaja halusi kuvan konduktööristä

Matkustaja oli tehnyt lipuntarkastajasta rikosilmoituksen. Muutama päivä myöhemmin matkustaja näki saman konduktöörin junassa uudelleen. Hän halusi ottaa tästä kuvan, jotta voisi liittää sen rikosilmoitukseen.

Ensimmäinen kuva ei ollut onnistunut hyvin ja tuolloin toinen, harmaisiin vaatteisiin pukeutunut konduktööri oli kysynyt syytä kuvan ottamiselle. Mies josta yritettiin ottaa kuva, kertoi kollegalleen pari päivää aiemmin tapahtuneesta tilanteesta. Tälläkään kertaa matkustajalla ei ollut lippua.

Matkustaja jäi pois Pasilan asemalla. Asemalaiturilla lipuntarkastaja oli tullut matkustajaa vastaan, ja tässä tilanteessa matkustaja päätti ottaa konduktööristä uudelleen kuvan.

Käräjäoikeudessa katsottiin todisteena video, jossa asemalaiturin tapahtumat käyvät hyvin ilmi. Videolla näkyy, kuinka pipopäinen mies tulee junasta asemalaiturille. Hän yrittää ottaa kuvaa keltaliivisestä VR:n konduktööristä, joka nostaa käden puhelimen eteen.

Matkustajan mukaan konduktööri yritti ottaa häneltä puhelimen pois, jonka takia hän laittoi puhelimen ensin toiseen käteen ja sitten taskuunsa. Matkustajan mukaan keltaliivisen konduktöörin kanssa oli "pieni suukopu, eli lainopillinen keskustelu siitä, saako Pasilan asemalla valokuvata vai ei". Myöhemmin oikeus totesi, että asemalla sai kuvata.  

"Joudut oikeuteen tästä"

Pian tämän keskustelun jälkeen toinen, harmaisiin työvaatteisiin pukeutunut VR:n konduktööri kävi matkustajan kimppuun ja vei hänet maahan. Matkustaja pyysi konduktööriä päästämään hänestä irti. Matkustaja ei ollut tiennyt, että myös hänet maahan kaatanut mies oli konduktööri.

– Joudut oikeuteen tästä, maassa maannut mies oli todennut.

Tämän jälkeen paikalle oli tullut vartijoita, jotka olivat taluttaneet matkustajan Pasilan aseman toiseen päähän poliisin puolelle. Hänelle annettiin porttikielto asemalle.

Matkustaja kertoi oikeudessa, että mistään ei pystynyt päättelemään hänet maahan kaataneen miehen olleen konduktööri, vaan mies oli pitänyt häntä vain uteliaana matkustajana.

Konduktööri sai syytteen pahoinpitelystä. Oikeudessa konduktööri kertoi, että oli asemalaiturilla mennyt tilanteeseen puolustaakseen kollegaansa. Konduktöörin mukaan matkustaja oli haukkunut häntä ”neekeriksi” sanoen, ettei hän saa olla Suomessa.

Konduktöörin mukaan kyse oli hätävarjelusta

Konduktöörin mukaan kyse oli hätävarjelusta. Oikeuden arvion mukaan matkustajan eleistä ei ollut pääteltävissä, että hänen tarkoituksenaan oli hyökätä väkivaltaisesti konduktöörien kimppuun.

– Näin ollen (konduktöörin) menettelyä oikeudellisesti arvioitaessa maahanvientiä ei voida pitää hätävarjeluna sallittuna puolustustekona.

Oikeus tuomitsi konduktöörin pahoinpitelystä 15 päiväsakkoon, josta kertyi maksettavaa 90 euroa. Oikeuden mukaan tuomiota lieventäviä asianhaaroja oli se, että konduktööri halusi tilanteessa auttaa työtoveriaan. Mies menetti myös työpaikkansa, jonka oikeus katsoi lieventäväksi asianhaaraksi.

Päiväsakkojen lisäksi mies joutuu korvaamaan uhrille yhteensä 200 euroa muun muassa kivusta ja tilapäisestä haitasta.

Tuomiosta uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja