Kommentti: Virolta harvinaisen selvä vastaus Venäjän uhkaan – kuka auttaa ja mitä saa miljardilla?

Viro kasvattaa ase- ja ammusostojaan tuntuvasti 2:07
Katso video: Viro kasvattaa ase- ja ammusostojaan tuntuvasti.

Tuskin koskaan Viron parlamentti on ollut yhtä yksimielinen kuin äänestäessään puolustusbudjetin lisäyksestä tälle ja ensi vuodelle.

Puolustusbudjetti kasvaa ensi vuonna 1,25 miljardiin euroon. Se merkitsee noin 3,3 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Vaikka summa on pienelle maalle suuri, ei parlamentissa kukaan sitä vastustanut. Kasvavat puolustusmenot merkitsevät melko varmasti leikkauksia muualta.

Rahalla on tarkoitus ostaa ainakin uusia rynnäkköpanssarivaunuja, ilmatorjuntaohjuksia ja tiedustelujärjestelmiä.

Mutta mihin miljardi nykymaailmassa riittää?

Vertailun vuoksi voi todeta, että Ukraina käyttää rahaa puolustukseensa noin miljardia euroa päivässä. Se on noin 10 prosenttia maan budjetista.

Suomen puolustusbudjetti on tänä vuonna 6,2 miljardia euroa, mikä on noin 2,3 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Suomi on tähän mennessä antanut Ukrainalle apua yhteensä 2,3 miljardia euroa. Tästä summasta 1,6 miljardia euroa on puolustusmateriaaliapua, 576 miljoonaa euroa humanitaarista apua ja kehitysyhteistyötukea, sekä 18 miljoonaa euroa EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta annettua materiaaliapua.

Apu Ukrainalle tuntuu Euroopan tasollakin yhä vähäiseltä, kun se asetetaan sodankäynnin mittasuhteisiin.

Mutta Virolle samoin kuin muillekin Baltian maille on tärkeää osoittaa nimenomaan Natolle, että he ovat puolustusliiton mallioppilaita. Myös Latvia ja Liettua kasvattavat puolustusmenojaan. 

Naton tavoite on vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Viro menee nyt reippaasti sen yli.

Usko Natoon onkin Virossa vahva, vaikka esimerkiksi Donald Trump nousisi Yhdysvaltain presidentiksi. Myös Suomen apuun luotetaan vahvasti hätätilanteessa.

*Päivitys kello 18.10: Aiemmin jutussa kerrottiin Viron puolustusbudjetin kasvavan 1,4 miljardiin euroon. Oikea luku on 1,25 miljardia.

*Päivitys kello 18.34: Korjattu puolustusbudjetin koko 3,3 prosenttiin Viron bruttokansantuotteesta.

Lue myös:

    Uusimmat