Kommentti: Vaihtakaa jo jalkapallon vanhentunut sääntö

3:35
Videolla kooste Suomen ja Belgian ottelusta. Mukana myös Lukas Hradeckyn nimiin merkitty oma maali.

Belgialaispuolustaja olisi halunnut Lukas Hradeckyn omaksi maaliksi merkityn osuman itselleen. Häntä on helppo ymmärtää, kirjoittaa MTV Urheilun Marko Leppänen.

Belgian Thomas Vermaelenia otti päähän, kun hän ei saanut maalia tililleen Suomea vastaan. Vermaelen puski pallon tolppaan, ja kuula kimposi Lukas Hradeckystä sisään (katso oheisesta videosta).

Vermaelenin harmitus on ymmärrettävää, vaikka pääasia onkin, että oma joukkue saa maalin.

Maalit ovat jalkapallossa sen verran harvinaista herkkua, että jokainen haluaa nähdä oman nimensä maalintekijätilastoissa – varsinkin arvoturnauksessa.

Vermaelen on lisäksi puolustaja, joka ei juuri maalitilastoissa juhli.

Jalkapallon omamaalisääntö on modernissa urheilukuvastossa jäänne, jonka soisi jo muutettavan.

Jos pallo ohjautuu esimerkiksi puolustajasta rysään, se merkitään edelleen omaksi maaliksi. Päinvastoin kuin esimerkiksi jääkiekossa, jossa maali tilastoidaan viimeksi kiekkoon koskeneelle.

Urheilussa ylipäätään pitäisi korostaa enemmän onnistumista kuin epäonnistumista. Omaa maaliakin edeltää aina hyökkäävän joukkueen onnistuneiden suoritusten jatkumo.

Oma maali on sen tekijälle jo riittävän iso häpeätahra ilman, että se jää ikuisiksi ajoiksi historiankirjoihin pällisteltäväksi.

Kysykää vaikka Liverpoolin Martin Skrtelilta, joka teki kaudella 2013-14 neljä maalia omiin.

Historian tunnetuin oman maalin tekijä lienee Kolumbian Andres Escobar, jonka vedonlyönnin hävinnyt jengi ampui kuoliaaksi vuoden 1994 MM-kisojen jälkimainingeissa.

Menneinä vuosikymmeninä kulmapotkut, sivuvaparit ja keskitykset annettiin useimmiten niin, että ne kiersivät maalilta pois. Tarkoituksena oli, ettei maalivahti pääse palloon käsiksi ja oma pelaaja pääsee puskemaan palloa vastaan.

Trendinä on ollut jo pitkään antaa syöttöjä boksiin niin, että he kiertävät sisälle kohti maalia. Tarkoituksena on, että oma pelaaja saa varpaanpäänsä väliin niin, että se ohjautuu maaliin.

Tai vastustaja sählää pallon vahingossa omiin.

Keskittäjä on tässä tapauksessa tehnyt hyvän työn. Kyllä maalin voisi hänelle merkitä.

Sitten on se rahapointtikin. Pelaajilla on maalibonuksia, jotka jäävät nyt saamatta.

Omista maaleista tuskin kuitenkaan otetaan palkasta pois.

Jalkapallon säännöt ovat perinteisesti muovautuneet hitaasti, mikä on sinänsä hyvä asia ja osoitus siitä, että maailman suosituimman pallopelin peruselementit ovat kohdallaan.

Mutta kyllä sinne tällaisen viilauksen voisi tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja