Kommentti: "Turpa kiinni!" – Novak Djokovic raivosi yleisölle, tätä on Davis Cup parhaimmillaan

Patrik Niklas-Salminen sparraamassa Novak Djokovicia: "Vähän eri kuin mihin on tottunut" 2:35
Patrik Niklas-Salminen sparrasi Novak Djokovicia ennen Serbian Davis Cup -välierää.

Novak Djokovicin pimahdus muistutti katsojia Davis Cupin vanhoista hyvistä ajoista ja kilpailun ainutlaatuisuudesta, kirjoittaa MTV Urheilun Kasperi Kunnas.

Serbia eteni myöhään torstai-iltana Davis Cupissa välieriin. Novak Djokovic toi joukkueelle toisen voiton kukistamalla Cam Norrien näytöstyyliin suoraan kahdessa erässä 6-4, 6-4. Halli oli loppuunmyyty, Malagassa riittää siis tunnelmaa muuallakin kuin vain Suomen otteluissa. Paikalla oli runsaslukuinen brittiyleisö ja pienempi, mutta vähintään yhtä intohimoinen serbien kannattajaryhmä.

Davis Cupiin kuuluu olennaisena osana oman joukkueen villi kannustaminen. Tarkkana pitää kuitenkin olla. Jos kannattajilta läikkyy yli katsomossa, omalle joukkueelle voidaan tuomita pistemenetys. Tennisetiketistä (ja muistakin hyvistä käytöstavoista) voi kuitenkin joustaa – sopivissa määrin ja tarpeen tullen.

Esimerkiksi pelaajan ykkös- ja kakkossyötön välissä ei saisi pitää meteliä. Voi kuitenkin pitää varmana, että tiukalla hetkellä ykkösen mentyä metsään vastustajan kannattajaleiristä kuuluu jonkinlaista älämölöä.

Kuten nytkin Djokovicin syöttäessä avauserän voitosta. Serbitähti kuitenkin voitti pisteen hienon pallorallin päätteeksi. Mitä sitten tapahtui? Djokovic uhitteli brittifaneille laittamalla sormet korvansa taakse ikään kuin kysyäkseen "oliko vielä jotain", minkä perään katsomoon lähti useampi lentosuukko.

Tässä vaiheessa kirjoitusta lienee hyvä kertoa tarinan sivujuoni. Nimittäin vaikka brittien kakkospelaaja Dan Evans ei päässytkään pohjevamman takia joukkueeseen mukaan, niin silti hänet löytää Malagasta. Evans piti hauskaa brittien faniryhmän keskellä, juuri koko sakin äänekkäimmässä porukassa.

Tämä Djokovicin ja fanien yhteenotto sujui vielä puolilämpimissä merkeissä, mutta ottelun jälkeen oli toinen ääni kellossa. Kenttähaastattelu oli juuri alkanut, kun brittifanit rummuttivat ja mekastivat päälle. Sitten Djokovic pimahti.

– Opetelkaa kunnioittamaan pelaajia! Opetelkaa käyttäytymään!, hän huusi yleisöön.

– Turpa kiinni! Te pysytte hiljaa!

Ai että. Kuin tuulahdus vanhoista hyvistä ajoista, kun toisella joukkueella on selkeä kotietu ja toisen puolen pelaajalla menee tunteisiin. Katsokaa vaikka, miten Roger Federer hukkasi marmorikuulansa Gael Monfilsin käsittelyssä Davis Cupin loppuottelussa vuonna 2014. Ja miten ranskalainen kotiyleisö (ja kotijoukkue!) Federerin kiukkuun vastasi.

Tätä on Davis Cup parhaimmillaan. Yksilöurheilu muuttuu hetkeksi joukkuelajiksi. Vastassa ei ole vain yksittäinen pelaaja verkon toisella puolella, vaan samalla otetaan mittaa kokonaisesta joukkueesta ja sen kaikista kannattajista.

Vielä kun palattaisiin kilpailumuodossa lähemmäs Vanhoja Hyviä Aikoja, kun kaikki otteluparit pelattiin toisen joukkueen kotikentällä, paras viidestä -järjestelmällä. En tiedä onko tämä lähivuosina realismia, tuskinpa, mutta ainakin lohkovaiheen voisi heittää roskakoriin.

Lisää kotiotteluita, lisää vierasotteluita, lisää tunnetta, lisää raivareita, lisää viihdettä!

Lue myös:

    Uusimmat