Kommentti: Rauha palaa pian työmarkkinoille ja työnantajat hykertelevät – kunta-alakin odottaa MTV:n mukaan hyvähenkistä palkkasopua

3:08
Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja: Lakon päättyminen suuri helpotus

Tällä viikolla on saatu sovittua ratkaisevia kiistoja työmarkkinoilla, kun muun muassa ahtaajien ja kuorma-autoalan työehdoista ja palkankorotuksista on sopu syntynyt. Kunta-alakin saanee sovittua oman palkankorotuksensa lähiaikoina ilman suurta draamaa, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Rauha on palaamassa työmarkkinoille. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on panemassa lakkoaseen takaisin huotraan, kun monelle sen suurelle alalle on tehty tällä viikolla sopimuksia.

Niin sanottua yleistä linjaa ei ole rikottu, eli kahden vuoden palkankorotukset ovat alalla kuin alalla 6-7 prosentin luokkaa. Työnantajat hykertelevät tälle ”yleisen linjan” pitämiselle Etelärannassa, vaikka olisivat varmasti halunneet päästä halvemmalla.

Nyt odotetaan vielä sitä, kuinka nopeasti linja-autoalan sovittelussa syntyy tulosta, joka lopettaa käynnissä olevan bussilakon. Kovin pahoja esteitä sovulle ei pitäisi olla, koska ratkaistavana on lähinnä työaikakysymyksiä, jotka voivat toki nekin olla vaikeita paloja purtavaksi.

Tätä kirjoitettaessa odotetaan lisäksi, että junaliikennettä ensi viikolla uhkaava lakko peruuntuu. Valtakunnansovittelija on antanut kaksi sovintoehdotusta RAU ry:n ja Palta ry:n työriitaan, joka koskee veturimiestehtäviä sekä muita rautatiealan työtehtäviä. Kello 17 selviää, miten sovintoesitykselle käy.

Aiemmin JHL ja Palta pääsivät sopimukseen konduktöörien osalta.

Kunta-ala käy jatkoerään

Vääntö työmarkkinoilla ei kuitenkaan lopu vielä. Kunta-ala kokoontuu perjantaina vääntämään tämän vuoden palkankorotusprosentista.

Kunta-alan vuosien 2023–2024 palkankorotukset on kytketty ”verrokkialojen” eli teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja kuljetusalan korotuksiin.

– Jos verrokkialojen korotusten kustannusvaikutukset ylittävät kunnissa ja hyvinvointialueilla jo sovitut 1,9 prosentin korotukset, ylimenevästä osuudesta 70 prosenttia lisätään yleiskorotuksiin ja 30 prosenttia sovitaan paikallisesti, kunta-alalla sovittiin viime kesänä.

Tällä viikolla ovat selvinneet myös kuljetusalan prosentit, joten ratkaisuja voi syntyä myös kunta-alalla.

Viime vuonna kunta-alan sopimusten synty oli riitainen prosessi, mutta nyt palkankorotuksista odotetaan sovittavan melko nopeasti ja hyvässä hengessä.

MTV Uutisten tietojen mukaan jo perjantaina yritetään saada neuvottelutulos aikaan, jos yhteisymmärrys löytyy palkkaprosentin lisäksi korotuksen jaon ajankohdasta sekä jakoperusteiden yksityiskohdista.

Kunta-alan liittojen hallinnot käsittelisivät neuvottelutulosta kuitenkin vasta ensi viikolla, sillä tulipalokiirettä sovun syntymiselle ei ole. Viikonloppuna ei aiota kokoustaa.

Kunta-alan piti saada sopu aikaan helmikuun loppuun mennessä, mutta teollisuuden ja kuljetusalan neuvotteluiden venyminen teki tämän mahdottomaksi.

Suuria riitoja ei nyt kunta-alan sisällä pitäisi olla, sillä viime vuonna väännetty sopimus määrittää jo jonkin verran sitä, miten palkankorotusprosentti muodostuu.

Inflaation myötä työmarkkinoilla on sovittu viime vuosia paljon suuremmista korotuksista, joten rasitusta on tulossa julkiselle taloudelle. Samalla se tietää pientä helpotusta myös monen kuntatyöntekijän arkeen.

Edellytyksiä neuvottelutuloksen nopealle syntymiselle on, mutta varmaa se ei ole. Piru asuu tunnetusti yksityiskohdissa, joista voi syntyä viivyttäviä erimielisyyksiä. Viikkoja tai kuukausia kestävää taistelua ei kuitenkaan ole tulossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja