Tällainen tulos kahden viikon järeällä lakolla saavutettiin – ahtaajille samansuuruinen palkankorotus kuin muillekin aloille

Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja: Lakon päättyminen suuri helpotus 3:08
Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja MTV Uutisille: Lakon päättyminen suuri helpotus

AKT:n ahtaajat saavat Suomen viennin kahdeksi viikoksi lamauttaneen lakon päätteeksi yhtä suuret palkankorotukset kuin muiden alojen työntekijät. Neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta käytiin kaikkiaan kolmisen kuukautta.

Ahtausalan työriitaan saatiin sopu tänä iltana, kun ammattiliitto AKT ja työnantajapuolta edustava Satamaoperaattorit kertoivat hyväksyneensä aiemmin iltapäivällä aikaansaamansa neuvottelutuloksen.

Sovun myötä ahtausalan kaksi viikkoa kestänyt lakko ja muut työtaistelutoimet loppuvat heti.AKT:n tiedotteen mukaan töihin palataan niin pian kuin mahdollista, kuitenkin lauantaina alkavaan normaaliin työvuoroon.

Katso minuutissa: Tällaista työtä tekevät ahtaajat 1:08
Katso minuutissa: Tällaista työtä tekevät ahtaajat

Palkat nousevat 6,3 %

Neuvottelujen tuloksena hyväksytty työehtosopimuskausi päättyy 28. helmikuuta 2025 eli sen pituus on 25 kuukautta. 

Palkkoja korottava vaikutus sopimuskaudelle on yhteensä 6,3 prosenttia.

Lisäksi 10. maaliskuuta maksetaan 1 100 euron myöhentämiskorvaus. Osa-aikaisille työntekijöille erä maksetaan suhteessa työaikaan.

Osapuolet sopivat myös 10 tunnin työaikamuodon paikallisesta sopimisesta, vuorotyöhön liittyvästä ilmoitusajasta sekä yölaiva-ahtausta koskevasta työryhmästä.

Molemmat osapuolet tyytyväisiä

Molemmat osapuolet korostivat olevansa tyytyväisiä sovun löytymiseen sekä työtaistelun päättymiseen.

– Olemme myös tyytyväisiä siihen, että sopimus syntyi viime vaiheessa ilman sovittelijan sovintoehdotusta osapuolten välisissä neuvotteluissa, Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru sanoi tiedotteessa.

– Kierros on ollut vaikea, koska neuvotteluihin on sisältynyt poikkeuksellisen paljon ulkoisia tekijöitä, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko puolestaan sanoi.

Ahtaajien lakko alkoi 15. helmikuuta ja kesti kaksi viikkoa. Lakko hiljensi satamat ja siten pysäytti suuren osan Suomen tavaraviennistä ja -tuonnista.

AKT ja Satamaoperaattorit ovat päässeet yksimielisyyteen ahtausalan työehtosopimuksesta 4:37
Katso myös: AKT ja Satamaoperaattorit ovat päässeet yksimielisyyteen ahtausalan työehtosopimuksesta – näin kommentoi AKT

Yleinen linja ei ylittynyt

AKT ei ollut aiemmin sitoutunut tähän niin sanottuun yleiseen linjaan, mutta neuvottelujen edetessä mieli muuttui.

– Yleistä linjaa ei ylitetty. Tässä on (sopimusta) venytetty hieman loppupäästä 25 kuukauteen. Se antoi mahdollisuuden lisätä 0,25 prosenttiyksikköä, niin pysyttiin yleisessä linjassa. Lisäksi tässä oli myöhentämiskorvaus. Koska korotukset olivat takapainotteisia, siitä voitiin korvata kertaerälle, Juha Mutru totesi MTV:n Kymmenen uutisten suorassa haastattelussa.

Mutru kertoo lakkojen päättymisen olevan todella suuri helpotus.

– Tästä on jo kuukauden ajan kärsitty; ylityökielto alkoi kuukausi sitten ja pari viikkoa sitten lakko. Eli hyvin ruuhkautuneita ovat satamat. Hyvä että saadaan ulkomaankauppa liikkeelle. 

Mutrun mukaan tappiot pahenivat päivä päivältä. –Alussa viivästymisiä ja nyt myös asiakasmenetyksiä, mainetappioita, toimitusketjuja karkasi pois Suomesta. Nyt lähdetään rakentamaan sitä uudelleen. 

Mutrun mielestä se on sovussa tärkeää, että lopputulokseen päästiin ”omin voimin”

– Sillä on arvokas merkitys tulevaisuuden yhteistyön takia. Kuitenkin tässä on tarkoitus kehittää ahtausalan asioita myös sopimuskaudella. 

Mutru kertoo, että sovun taustalla oli iso työ. Miten yhteinen sävel sitten lopulta löytyi?

– Luonnollisesti sitten kun paineet alkavat nousta molemmin puolin, se saa ratkaisumielialaa esille. 

AKT ja Satamaoperaattorit ovat päässeet yksimielisyyteen ahtausalan työehtosopimuksesta 4:37
Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja MTV Uutisille: Lakon päättyminen suuri helpotus

Ennen sopua AKT hylkäsi kaksi sovintoehdotusta

Osapuolten välinen neuvottelutulos työehtosopimuksesta syntyi keskiviikkoiltana valtakunnansovittelijan toimistossa ilman sovintoehdotusta. Neuvottelutulos eroaa sovintoehdotuksesta siten, että se on syntynyt työriidan osapuolten välisen neuvottelun tuloksena.

AKT:n ja Satamaoperaattorien hallinnot kertoivat hyväksyneensä neuvottelutuloksen hieman ennen iltakahdeksaa.

Aiempi ahtausalan työehtosopimus päättyi 31. tammikuuta. Neuvotteluja työehtosopimuksen uusimisesta käytiin joulukuusta lähtien.

AKT hylkäsi helmikuussa kaksi sovittelija Leo Suomaan tekemää sovintoehdotusta. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt sovintoehdotukset.

Ensimmäistä, 14. helmikuuta annettua sovintoehdotusta AKT piti puheenjohtaja Kokon mukaan sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättöminä. Toisen, 19. helmikuuta annetun ehdotuksen AKT hylkäsi, koska palkankorotusehdotus oli Kokon mukaan minimaalinen.

Lue myös:

    Uusimmat