Kommentti: Putin kääri uhkaukset rauhanpuheisiin – "Sotaharjoitukset" Ukrainassa vaiettiin kuoliaaksi, mutta ulkomaille lähetettiin hähmäisiä varoituksia "punaisista linjoista"

3:11
Katso video: Vladimir Putin piti odotetun puheensa – kehotti Venäjän menemään koronarokotuksiin.

Vladimir Putinin odotetun linjapuheen jokaisen rauhantahtoisen lauseen perässä oli selkeän uhkaava "mutta", kirjoittaa MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki kommenttitekstissään.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti tänään odotetun linjapuheensa. Puhe jäi kuitenkin vaille konkretiaa.

Putinilta odotettiin kommentteja esimerkiksi Ukrainan rajalla olevista sadastatuhannesta venäläissotilaasta tai Valko-Venäjän tilanteesta. Niiden sijaan Putin esitti epämääräisiä uhkauksia "epäsymmetrisista ankarista toimista" ja varoituksia Venäjän "punaisten rajojen" ylittämisestä.

Oppositiopoliittikko Aleksei Navalnyia ei mainittu lainkaan.

– Me haluamme hyvät suhteet kaikkiin naapureihimme – mutta epäystävälliset toimet Venäjää kohtaan jatkuvat aivan kuin se olisi urheilulaji.

Näin luonnehti presidentti Putin Venäjän suhteita naapureihinsa tilanteessa, jossa noin satatuhatta Venäjän sotilasta on kerääntynyt Ukrainan itärajalle ja Krimille. 

Varoittelut olivat hyvin epämääräisiä. Jokaisessa rauhantahtoisessa lauseessa oli perässä selkeän uhkaava "mutta".

– Haluamme hyvät suhteet kaikkiin kansainvälisen vuoropuhelun osallistujiin. Emme halua polttaa siltoja. Mutta jos joku erehtyy pitämään hyviä aikeitamme välinpitämättömyytenä tai heikkoutena ja alkaa itse poltella noita siltoja, on hyvä tietää että Venäjän vastaus tulee olemaan epäsymmetrinen, nopea ja ankara, Putin lausui. 

– Meillä riittää kärsivällisyyttä, vastuuta ja tervettä järkeä, mutta toivottavasti kukaan ei ylitä "punaista linjaamme". Me määrittelemme itse missä tuo punainen linja kulloinkin sijaitsee. Provokaattorit, jotka uhkaavat tärkeimpiä intressejämme, tulevat katumaan tekojaan ennennäkemättömästi".

Näistä selkeän uhkaavista puheista huolimatta jäi epäselväksi, ketä täsmälleen ottaen uhataan ja miten.

Erikoisinta oli, että niinsanottuja "sotaharjoituksia" Ukrainan rajalla ei mainittu puheessa lainkaan.  Ukraina mainittiin lähinnä pienellä muistelolla ex-presidentti Viktor Janukovitshista, joka Putinin mukaan oli vähällä tulla tapetuksi aivan kuin Valko-Venäjän presidentti Lukashenkakin.

Putinin puhe oli kuitenkn epämääräisyydessään pettymtys kaikille, jotka olivat toivoneet jonkinlaista selvennystä Venäjän ja sen lähialueiden viimaikaiseen turbulenssiin. Putin keskittyi yli tunnin sosiaalipolitiikaan, lapsilisiin, väestönkasvuun ja ilmastonmuutokseen. 

Kaikki nämä ovat tietenkin aidosti tärkeitä ja kansalaisia syvästi koskettavia asioita, mutta ottaen huomioon Ukrainan rajalle keskittyneen täysin poikkeuksellisen sotilaallisen liikehdinnän, on jokseenkin erikoista, ettei presidentti mainitse niitä käytännössä linkaan. Ukrainan rajalla on nyt enemmän venäläisjoukkoja kuin koskaan sitten Krimin valtauksen – EU:n mukaan yli satatuhatta venäläistä sotilasta.

Suomen ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan sotaharjoituksilla pitäisi olla selkeästi alku ja loppu, ja niiden rooli harjoituksena ei pitäisi olla ulkovalloille epäselvä. Venäjä harjoitukseen tämä sääntö ei päde.

Toinen täysin vaiettu asia oli oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, jonka vuoksi tänäänkin osoitettiin mieltä eri puolilla Venäjää.

Valko-Venäjä mainittiin Putinin puheessa hiukan laajemmin, mutta mitään konkreettista siitäkään ei sanottu. Putin ei esittänyt minkäänlaista tiekarttaa tilanteen rauhoittamseksi. Selväksi kävi lähinnä se, että Valko-Venäjän oppositio on ongelmiin syypää – aivan kuten Venäjälläkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja