Putinin puhe hetki hetkeltä – Putin: "Olemme johtava uuden sukupolven aseiden kehittäjä"

3:11
Katso video: Vladimir Putin piti odotetun puheensa – kehotti venäläisiä menemään koronarokotuksiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti tänään poliittisen linjapuheensa kriisien keskellä. Puhe oli ladattu erityisen raskailla odotuksilla, sillä Venäjä on juuri nyt useiden kansainvälisten kriisien keskiössä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa puheen sisältöä alkaen kello 12. Venäjänkielistä puhetta kuuntelevat ja kommentoivat suomeksi MTV Uutisten ulko- ja turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Mirja Kivimäki sekä Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen. Lavikainen on erikoistunut Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, Venäjän poliittiseen strategiaan sekä suurvaltapolitiikkaan.

13.34. Live-seuranta on tällä erää päättynyt. Kiitos seurasta!  

13.29 Mirja Kivimäki: Merkillepantavaa oli myös se että Navalnyia ei mainittu lainkaan, ei edes viitteellisesti tai vihjauksen tasolla. Hänet ja hänen kannattajansa sivuutettiin täysin. Ei myöskään tämän päivän mielenilmauksia. On kuin Venäjän oppositiota ei olisi olemassakaan.  

13.27 Jyri Lavikainen:  Puheessa ei oikeastaan ollut mitään uutta ja yllättävää. Kansalaisille luvattiin taloudellista tukea, mutta rakenteellisiin ongelmiin ei puututa. Huomioitavaa on, että Putinin äänensävy muuttui ulkopolitiikkaan siirryttäessä, ja yleisö valpastui. Tämä on aihe, joka presidenttiä oikeasti kiinnostaa. Mitään avauksia ei sielläkään kuitenkaan nähty.

12.25 Mirja Kivimäki: Tässä käytettiin aika klassista venäläisretoriikkaa: Lähestulkoon samassa lauseessa Putin luettelee asejärjestelmiä ja vihjailee "superaseista" ja lisää sitten että Venäjä haluaa tietenkin rauhaa ja pyrkii globaaliin vakauteen ja pyrkii dialogiin. Tämä oli eräänlainen lupaukseen kääritty varoitus. 

13.23 Jyri Lavikainen: Puheen siirryttyä turvallisuuskysymyksiin Putin noudatti Venäjän tuttua logiikkaa: Venäjä puolustaa etujaan, vastaa välittömästi ja voimakkaasti lännen toimiin, ja kehui ydinasetriadia. Putinin kehuista huolimatta uudet aseet eivät merkitse suurta vallankumousta sotilasasioissa, vaan enemmän evoluutiota. Teemaan palataan todennäköisesti seuraavissakin linjapuheissa, kun kehitystyö jatkuu.

13.22 Mirja Kivimäki: Tästä puheesta puuttui kyllä täysin sen odotusarvoihin nähden sisältö Ukrainasta tai Valko-Venäjästä. Jälkimmäistäkin lähinnä sivuttiin. 

13.22. Puhe päättyy. Venäjän kansallislaulu soi. 

13.18 Nyt puhutaan ydinaseista. "Kehittelemme jatkuvasti asejärjestelmiämme, olemme maailman johtava uuden sukupolven aseiden kehittäjä." Tästä huolimatta Putin sanoo, että Venäjä ehdottaa keskusteluja strategisten aseiden suhteen globaalin vakauden lisäämiseksi.

13.16. "Toivottavasti kukaan ei yritä ylittää Venäjän rajoja. Vastaamme kovalla kädellä provokaatioihin."

13.15 Putin vertaa Ukrainan ja Valko-Venäjän tilannetta. Putinin mukaan myös Ukrainassa ex-presidentti Janukovitsh oli vähällä tulla surmatuksi. 

13.14. "Me haluamme hyvät suhteet kaikkiin naapureihimme. Mutta epäystävälliset toimet Venäjää kohtaan jatkuvat aivan kuin se olisi urheilulaji."

13.12: "Valko-Venäjälle valmisteltiin vallankaappausta Lukashenkaa vastaan. Se oli jo liikaa. Mitä olisi tapahtunut jos vallankaappaus olisi tapahtunut? Miljoonat olisivat olleet vaarassa" 

13.10: "Venäjällä on aina omat intressinsä. Venäjällä on aina keinot puolustaa omia etujaan."

13.09 Nyt vihdoinkin siirrytään kansainvälisiin asioihin. Putin peräänkuuluttaa alkuu kansainvälisen lain noudattamsita. Pakotteet Venäjää kohtaan ovat laittomia. 

13.08 Mirja Kivimäki: Putin rykii ja yskii aika paljon, alussa hän vaikutti myös selvästi nuhaiselta. 

12.08 Jyri Lavikainen: Ilmastotoimien korostamisen jälkeen Putin patistikin hallitusta toimimaan alueiden kanssa yhteistyössä "gasifikaation" järjestämisessä. Putkiverkostojen rakentamisesta hyötyvät alihankkijoina toimivat yritykset ovat Putinin lähipiirin omistuksessa.

13.04 Nyt puhutaan mm. Kamtshatkan alueen kaasutoimituksista ja asuntorakentamisesta. Viimeisinä puheena on uudet moottoritiet mm. Jekaterinburgiin. Putin esittelee uusia teitä kartalla. 

13.00 Mirja Kivimäki: Tasan tunti puhetta mennyt täysin sisäpolitiikan ja sosiaaliasioiden parissa. Vielä ei sanaakaan turvallisuuspolitiikasta, Ukrainasta, Valko-Venäjästä eikä minkäänlaista viestiä Venäjän opposition suuntaan. Putin esiintyy aivan kuin valtakunnassa olisi kaikki hyvin rauhallisesti eikä siten, että puoli maailmaa seuraa hermostuneena Venäjän sotilasjoukkojen liikkeitä Ukrainan lähellä puhumattakaan siitä, että Venäjän toinen lähiliittolainen Valko-Venäjä on vähintäänkin erikoisessa tilanteessa Aljaksandr Lukashenkan aseman ja maassa nähtyjen erittäin rajujen mielenosoitusten vuoksi. 

12.58 Erityisesti syrjäisemmillä alueilla on velkaannuttu koronaepidemian vuoksi. Alueet saavat helpotuksia velkoihin. Budjetissa tulee tukea investointeihin. 

12.54 Jyri Lavikainen: Venäjän ei ole tarvinnut kantaa huolta päästöistä, koska YK:n tavoitteet lasketaan Neuvostoliiton paljon korkeammasta tasosta, eli toimia ei ole vaadittu. Lääkkeiksi Putin mainitsi ydinvoiman ja vetyteknologian. Venäjällä on markkinoitu maakaasua "puhtaampana" kuin muut fossiiliset polttoaineet, joten suurta energiamurrosta Venäjällä tämän puheen jälkeen tuskin nähdään.

12.50 Putin lupaa vähentää yritysten riskiä ja tukea investointeja. Lupaukset yrityksien aseman parantamisesta saavat aplodit. 

12.48 Putin peräänkuuluttaa parempaa toimintaympäristöä pienille ja keskisuurille yrityksille. Turvaa tarkastusrumbaa pitäisi vähentää. Tätä kautta voitaisiin luoda myös uusia työpaikkoja. Myös uusia yritystukia luvataan.  

12.47 Putin peräänkuuluttaa vastuuta saastuttavilta suuryrityksiltä. "Se joka tienaa, se myös vastaa seurauksista".  

12.44. Ilmanlaatu vaatii toimia. Venäjän  kasvihuonekaasupäästöjä on pudotettava jopa länsi-Eurooppaa alemmas. Tämä kommentti kirvoittaa aplodit.  

12.42 Putin patistaa tieteilijöitä  tekemään lisää keksintöjä. Innovaatioita tarvitaan energiasektorille, ympäristöasioihin, teknologiaan, maatalouteen... Tavoitteena pitää olla elämänlaadun kohottaminen. Tämä vuosi on Venäjän tieteen ja teknologian vuosi. 

12.39 Jyri Lavikainen: Putin on puhunut pitkään pandemian vaikutuksesta Venäjän taloudelle. Paradoksaalisesti Venäjän talous on selvinnyt pandemiasta kohtuullisen hyvin, koska se on rakennettu kestämään ulkoisia shokkeja. Tästä on ollut hyötyä erityisesti ulkopoliittisten seikkailuiden aikana. Kansalaisten elämässä se ei kuitenkaan näy, mikä selittää valittua linjaa.

12.39. Nyt puhutaan tieteen rahoittamisesta, erityisesti lääke- ja rokotekehityksestä. 

12.32 "Esitän kertaluontoista tukea perheille, joissa on kouluikäisiä lapsia, täsmälleen sanottua 10 000 ruplaa jokaisesta kouluikäisestä lapsesta. Sen lisäksi haluamme ulottaa tämän toimenpiteen tuleviin ensiluokkalaisiin eli niihin jotka aloittavat koulun tänä vuonna. Tämä maksu tulee elokuun puolivälissä, jotta vanhemmat saavat varustettua lapsensa kouluun."

12.32 Putin: Hallituksen keskeinen tehtävä on kohentaa venäläisten reaalituloja. Ryhdymme toimiin lapsiperheköyhyyden vähentämiseksi. Yksinhuoltajaperheiden lapsille aletaan maksaa uutta tukea, samoin raskaanaoleville naisille. 

 12.31 Mirja Kivimäki: Nyt puhutaan kouluista ja opettajista. Kuten Jyri tuolla aivan seurantamme alussa toteaakin, tämä puheen rakenne on Putinille tyypillinen: Ensin puhutaan sisäpoliittisista voitoista ja pehmeämmistä aiheista, loppupuolella voi sitten tulla kovempaa suurvaltapolitiikkaa. Myös se kiinnostaa, mainitseeko Putin Navalnyin nimeltä. Tänäänhän on tulossa myös Navalnyin tukimielenosoituksia eri puolilla Venäjää. 

12.28 Jyri Lavikainen: Putin on tähän mennessä jo pariin otteeseen nostanut teknologisen kehityksen tärkeyden pariin otteeseen, julkisten palvelujen tuottamisessa etänä ja terveysteknologian kehittämisessä. Venäjällä nähdään teknologinen jälkeenjääneisyys muihin suurvaltoihin verrattuna isona turvallisuusuhkana.

12.27 Mirja Kivimäki: Puheen alku näyttää todellakin keskittyvän sisäpolitiikkaan ja perheisiin. Nyt puhutaan mm. lapsilisistä ja lapsiperheiden tuista. Putin on aiemminkin korostanut syntyvyysongelmia. Tästä huolimatta on selvä että puheen kiinnostavin anti on todennäköisesti luvassa vasta myöhemmin kun puheeseen tulevat turvallisuuspoliittiset näkökulmat: Mitä Venäjä aikoo Valko-Venäjän ja toisaalta Ukrainan suhteen? Molempien maiden epävakaa tilanne on hermostuttanut kansainvälistä yhteisöä jo pitkään. 

12.26 Putinin mukaan federaatiotason tuet ja mm. eläkkeet pitäisi tulevaisuudessa saada yhden luukun periaatteella eli vähemmällä byrokratialla. 

12.25 "Tiedämme millainen isku tämä pandemia on ollut meille kaikille. Se on kaikille maailman valtioille yhteinen, ei vain meille mutta tietysti myös meille. Se on mm. vauhdittanut hintojen nousua." 

12.21 Putin kiittelee ambulanssityöntekijöitä joiden juhlapäivä on 28.4. Ambulanssien määrää luvataan lisätä. 

12.19 Putin ehdottaa ylimääräistä tukea lasten kesäleireille, jotka ovat huolestuttaneet koronapandemian vuoksi. Kesäleirit ovat Venäjällä yleinen lasten kesänviettojärjestelmä.  

12.18 Jyri Lavikainen: Putin puhuu jokaisen kansalaisen vastuusta pandemian hoidossa, mutta vähemmistöllä yleisöstä näyttäisi olevan maskit päällä

12.17 "Kaikilla täytyy olla mahdollisuus rokotteseen, sillä se voi luoda niinsanotun laumasuojan syksyllä. Ratkaisu tähän on meidän kaikkien käsissä, kaikkien kansalaisten käsissä. Jälleen kerran kehotan kaikkia venäläisiä ottamaan rokotteen." 

12.17 Putin suosittelee kaikkia venäläisiä ottamaan koronarokotteen. "Vaara on yhä olemassa. Kaikilla kansalaisilla on tässä yhteinen vastuu." 

12.16. Mirja Kivimäki: Monet lääkäritkin ovat Venäjällä suhtautuneet hyvin skeptisesti Venäjän virallisiin koronalukuihin. Yksityinen lääkäriyhdistys mm. pitää kirjaa lääkäreistä ja hoitajista jotka ovat menehtyneet koronaan, mikä itsessään kertoo epäluottamuksesta virallisiin tietoihin. 

12.13 Jyri Lavikainen: Venäjän virallisia koronalukija on kaunisteltu hyvin paljon. Todellisuudessa terveydenhuollon henkilökunta on joutunut toimimaan äärirajoillaan, koska huono hallinto ja korruptio ovat tehneet kunnon hoidon järjestämistä vaikeaa erityisesti köyhemmillä alueilla

12.12 "Hyvät kuulijat: Olemme joutuneet tämän epidemian kohteeksi kun kärsimme myös demografian laskusta."  Putin valittelee syntyvyyden laskua Venäjällä. Tämän kehityksen kääntäminen on vaikea tehtävä. 

12.10. Mirja Kivimäki: Oli odotettavissa että Putin aloittaa juuri koronakiitoksilla: Ottaen huomioon että Venäjä onnistui varsin varhaisessa vaiheessa luomaan toimivan Sputnik V-rokotteen jota nyt pyritään myymään ulkomaillekin, koronatematiikka on hänelle tietynlainen poliittinen voitto. 

12.08 Putin kiittelee kuinka hyvin Venäjän terveydenhoito on onnistunut koronan hoidossa, kuinka pyytettömästi ja osaavasti koko Venäjän lääkärit, hoitajat ja koko henkilökunta ovat pystyneet huolehtimaan koronaviruksen hoidosta koko Venäjän alueella. "Kiitos heille kaikille".  

12.06 Putin sanoo keskittyvänsä erityisesti talouteen ja terveydenhoitoon ja mutta myös turvallisuudesta on "muutama sana". 

Puhe alkaa korona-aiheella. Vuosi sitten maamme ja koko maailma joutui ennenkokemattoman infektion kohteeksi. 

12.04 Putin saapuu.

12.02 Mirja Kivimäki: Vielä odotellaan. Putin on tunnettu siitä että hän antaa yleisönsä odottaa, mutta juuri sättä puheessa veikkaisin että hän aloittaa suurin piirtein ajallaan. Tällä kertaahan hänen paikallaoleva yleisönsä ei ole lähtökohtaisesti toimittajia vaan hän puhuu parlamentin molemmille kamareille ja muulle hallinnolle. 

11.56. Mirja Kivimäki: Puhe alkaa hetken kuluttua, tervetuloa seuraan. Olemme tässä ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jyri Lavikaisen kanssa jo asemissa.  Edessä on puhe joka hyvin todennäköisesti pitää sisällään ainakin näkökohtia Ukrainaan, Valko-Venäjään, koronaan, pakotteisiin ja Navalnyiin. Putin voi kuitenkin olla myös ennustamaton, ja hän mielellään yllättää.  

Jyri Lavikainen: Putinin vuotuiset linjapuheet rakennettaan tarkoituksella propagandistisiksi mediatapahtumiksi, mutta niissä annetaan myös suoria ohjeita lainsäätäjille. Tavallisesti puheet alkavat sisäpoliittisten voittojen hehkutuksella ja uusilla määräyksillä. Loppupuolella on siirrytty ydinaseiden esittelyyn ja suurvalta-aseman korostamiseen. Tänä vuonna odotettavissa on ainakin Venäjän koronatoimien raamittaminen menestykseksi.

TAUSTAA

Putinin puhe on ladattu erityisen raskailla odotuksilla, sillä Venäjä on juuri nyt useiden kansainvälisten kriisien keskiössä. Aihelistalla on todennäköisesti ainakin Ukrainan rajalle kerätyt venäläiset sotilasjoukot, Valko-Venäjän epävakaa tilanne, länsipakotteet sekä oppositiojohtaja Navalnyin tilanne. Venäjän oppositioliike on myös ilmoittanut järjestävänsä samana päivänä laajoja mielenilmauksia eri puolilla Venäjää. Sekä Kreml että Venäjän poliisi ovat ilmoittaneet pitävänsä mielenosoituksia laittomina ja varoittaneet osallistumasta niihin.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuron mukaan voimme vain arvailla, mitä on tulossa.

Puhetta on ennakkoon luonnehdittu käänteentekeväksi, ja sen myötä on kuulemma luvassa merkittäviä ja suuria aloitteita. Mistä on kyse, siitä ei ole tietoa toistaiseksi.

– Lähes koko maailma arvailee, mitä sieltä oikein on tulossa, Kangaspuro kertoo.

Tulossa on oletettavasti luonnehdintoja Venäjän ulkopoliittisista suhteista ja uusia linjauksia niistä. Synkimmät arviot puheen aihepiireistä liittyvät kuitenkin Ukrainaan. Venäjä on viime aikoina keskittänyt erittäin suuren määrän armeijan osastoja Ukrainan rajoille. Esitetyissä arvailuissa Putinin pelätään aikovan lähettää joukkoja ulkomaille, käytännössä jatkaen toimia Ukrainassa.

– Venäjä virallisesti miehittäisi, ehkä rauhanturvaajien nimissä tai jotenkin muuten, nämä Donetskin ja Luhanskin tasavallat, josta oletettavasti seuraisi mahdollisesti laukaustenvaihtoa, pahimmillaan sota Ukrainen kontaktivyöhykkeellä olevan armeijan ja venäläisjoukkojen ja separatistien välillä, Kangaspuro kuvailee.

Hän kuitenkin painottaa, että ennen puhetta sen sisältöä ei voi tietää. Veikkailuja puheen sisällöstä ja seurauksista on ollut muitakin.

8:11
Katso videolta Kangaspuron arviot siitä, mistä Putinin puheessa tulee olemaan kysymys.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja