Kommentti: Leijonien MM-avaus antoi viitteitä odotetusta uhkakuvasta – NHL-apu asteli valtaviin saappaisiin

1:18
Video: Taistelua ja tuuria! Leijonat erikoisella tavalla 2-0-johtoon.

Leijonat avasi MM-taipaleensa voitolla, kun Yhdysvallat jäi lauantain taistossa jalkoihin lukemin 2–1. Suomen joukkueen suorituksesta jäi käteen sekä hyvin lupaavia että myös huolestuttavia piirteitä, kirjoittaa kisoja paikan päältä seuraava MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Moressa!

Kaikki parhaat palat turnauksesta osoitteessa mtvuutiset.fi

Kaikki ottelut C Moressa ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

USA oli juuri sitä, mitä esimerkiksi Leijonien valmennusjohto osasi odottaa. Yhdysvallat käänsi terävästi ja loi paikkoja raa’alla yksilötason osaamisellaan. Leijonien huolimattomuus oli kostautua useaan otteeseen.

Sinipaitojen maalilla Jussi Olkinuora näytti sen, miksi hän on Suomen ykkösmaalivahti. Olkinuora rauhoitti eleettömyyellään koko Suomen joukkueen. Hän ei hytkynyt tai huojunut. Elekieli oli juuri sitä, mitä Leijonat kaipasi MM-taipaleen alkuhetkille. Tage Thompsonin loppuhetkien avopaikan pysäytys oli kuin kirsikka kakun päälle.

Leijonien puolustuksen ehdoton johtohahmo on NHL-apu Olli Määttä, joka aloitti turnauksen tyylillä. Määttä linjasi ennen kisoja, että hänellä on enemmän annettavaa hyökkäyspäähän kuin mitä mennyt NHL-kausi näytti. Määttä oli kuin mallioppilas, kun puhutaan neljäntenä hyökkäysten tukemisesta.

Suomella on mitat täyttävä ykköspuolustaja, joka näyttää etulinjassa mallia muille.

Mutta jos hyvää niin myös huolia. Leijonien ykkösketjun hyökkääjällä Jere Karjalaisella oli pahoja vaikeuksia vastata pelin vaatimustasoon. Karjalainen hävisi kaksinkamppailuja ja vajosi pimentoon. Ja jos Karjalainen ei ollut vietävänä, hän jäi hiihtelemään pelin ulkopuolelle.

Karjalainen iski Tshekin EHT-turnauksessa isoja maaleja, jättäen jo silloin itsestään epävarman vaikutelman. Kysymys kuului, pärjääkö hän kasvavan vasteen keskellä? Avauspeli antoi viitteitä siitä, että vastaus on ”ei”.

Leijonien toinen NHL-apu Arttu Ruotsalainen haki vielä pahasti itseään. Hänen kohdallaan kyse on sopeutumisesta ja kiekollisesta varmuudesta, mitä hän kaipaa lisää. Yksi-kaksi onnistumista muuttaa isoa kuvaa merkittävällä tavalla.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sekoitti jo hetkellisesti ketjuja USA-pelin aikana. Nyt kyse oli vielä pitkittyneestä vaihdosta ja siitä seuranneista järjestelyistä. Kokeilut ja muutokset tuskin tähän jäävät, sillä Karjalaisen lisäksi monilla muillakin Leijonien pelaajilla oli haasteita vastata vaatimustasoon.

Se oli kuitenkin odotettu uhkakuva – ei jättiyllätys.

Selvää on se, että Leijonien lopullinen muotti hakee vielä muotoaan.

Leijonien maalit Yhdysvallat-ottelussa:

Ohtamaa, 1–0:

1:24

Pakarinen, 2–0:

1:18

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja