Kommentti: Ilo ja suru olivat Vesa-Matti Loirin kahdet kasvot – koko kansan Vesku ei ole poissa, vaan muualla

Vesa-Matti Loirin ura oli monipuolinen ja kaksijakoinen laulamisen ja näyttelemisen sekä komedian ja tragedian välillä. Huonoimmillaan rasittavaa väkisinnaurattamista, parhaimmillaan tulkintaa, jossa joka ainoa tavu tuntuu merkitykselliseltä, kirjoittaa kommenttitekstissään MTV Uutisten tuottaja Visa Högmander.

Keskiviikkona 10. elokuuta 2022 pitkäaikaiseen sairauteen kuollut Vesa-Matti Loiri teki pitkän ja komean uran, joka alkoi Jaken roolista Mikko Niskasen elokuvassa Pojat (1962). Kyllä – 60 vuotta sitten.

Siitä alkanutta uraa väritti kaksijakoisuus samoin kuin miehen elämää ylipäänsä. Näytteleminen ja laulaminen, tragedia ja komedia.

Loiri oli itselleni pitkään pelkkä komediahahmo ja nimi otsikoista. Lapsuudessa ja nuoruudessa Uuno Turhapuro -elokuvia tuli televisiosta uusintoina tänä päivänä jatkuvaan kyllästymiseen asti. Nasse-sedän ja Jean-Pierre Kuselan hahmot eivät helpottaneet asiaa. Sittemmin Loiria nähtiin paljon myös vakavammissa rooleissa.

Haastattelin Vesa-Matti Loiria yhden kerran. Kun vuonna 2015 sain miehen kiinni monien yritysten jälkeen, puhelimeen vastasi möreä-ääninen, hyväntuulinen ja ystävällinen mies, joka kysyi Uuno-hahmon käytön rajoittamiseen liittyvien kysymysten keskellä yhtäkkiä, että mitä minun lauantaipäivääni kuului.

Vesa-Matti Loirista tuli tärkeä hahmo vähitellen 1990-luvun edetessä ja 2000-luvun puolella hän voitti puolelleen. Hän oli ja on minulle tärkeä ensisijaisesti siksi, että kuuntelimme automatkoilla isäni kanssa hänen levyjään. Kuulumistenvaihdon taustalla ja sen jälkeen maisemia katsellessa soivat muun muassa Juha Vainion sanoittamista kappaleista kootut Ystävän laulut- (2003) ja Ystävän laulut II (2004) -albumit.

Erityisen paljon kuuntelimme Loirin Lappi-trilogiaa, etenkin sen kahta ensimmäistä osaa Ivalo (2006) ja Inari (2007). Trilogia koostui Loirin tulkitsemista, akustisiksi sovitetuista tunnetuista suomalaisista pop- ja rock-kappaleista, jotka äänitettiin miehen kesäasunnolla Inarissa.

Noilla automatkoilla Loirin merkitys itselle kasvoi suureksi. Kun isäni kuoli keväällä 2018, Loirin musiikin kuunteleminen tuntui vaikealta, mutta vähitellen se helpotti. Noihin levyihin ja Loiriin liittyy hieno ja lämmin muisto isästä.

Monen alan osaaja

Helsingissä 4. tammikuuta 1945 syntynyt Vesa-Matti Loiri oli yksi Suomen tunnetuimpia ja menestyneimpiä viihdetaiteilijoita. Uransa alussa hänet tunnettiin nuorena näyttelijänä elokuvissa ja teatterilavoilla, mutta 1970-luvulta eteenpäin Loirista tuli tv-ohjelmista tuttu koomikko ja sittemmin myös laulaja.

Loiri oli myös aktiivinen urheilija, joka pelasi maalivahdin paikkaa useissa pallopeleissä. Hän voitti kolme vesipallon Suomen mestaruutta Helsingfors Simsällskap -seurassa ja yhden käsipallon SM-kullan Sjundeå IF:n maalivahtina.

Musiikkiurallaan Vesa-Matti Loiri levytti Juha Vainion kappaleiden lisäksi myös muiden tunnettujen suomalaisten lauluntekijöiden ja säveltäjien kuten Reino Helismaan ja Oskar Merikannon lauluja. Eino Leinon runoihin sävelletyistä levyistä ensimmäinen (Eino Leino, 1978) oli suurmenestys.

Loiri tulkitsi suomalaisten tunteita: hän oli hauska ja hulvaton näyttelijähahmo, mutta myös asioiden katoavaisuudesta ja yksinäisyydestä laulava taiteilija. Taiteilija, joka tulkitsi laulut niin, että jokainen tavu tuntui merkitykselliseltä. 

Valtavaa surua Loirin elämään toivat Mona-vaimon sekä Jan- ja Joonas-poikien traagiset kuolemat. Julkisuuden kääntöpuolena myös miehen tyttöystävät, suuret verovelat ja terveyshuolet veivät Loirin sensaatio-otsikoihin ja iltapäivälehtien lööppeihin.

Suunnitelmat peruuntuivat

Vuosien saatossa Loiri esiintyi usein joulukiertueilla. Vuonna 2014 hänet nähtiin myös Suomen suurimmilla festivaaleilla, Provinssissa ja Ruisrockissa. Samana vuonna hän oli mukana Vain elämää -tv-sarjassa, jossa hän esitti muun muassa Jenni Vartiaisen, Apulannan, Elastisen ja Paula Koivuniemen kappaleita.

Loirin viimeiset konsertit nähtiin joulukiertueella vuonna 2019. Joulukiertueen 2020 perui koronaepidemia. Vahvistamattomien tietojen mukaan tämän vuoden kesälle oli suunnitteilla muutama iso Hectorin ja Loirin yhteinen areenakonsertti, mutta suunnitelmat lopulta peruuntuivat Loirin terveydentilan vuoksi.

Uuno Turhapuro -elokuvissa Vesa-Matti Loirin rinnalla näytellyt Simo Salminen kuoli vuonna 2015. Loiri sanoi tuolloin Helsingin Sanomien haastattelussa näin: ”Hieno, lämmin ystävä on nyt muualla, en sano poissa, vaan muualla."

Nyt Vesa-Matti Loiri on minun isäni ja Simo Salmisen tavoin muualla. Ei poissa, vaan muualla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja