Loiri haluaa rajoittaa Uunon käyttöä: Hahmoon ei saa koskea!

Vesa-Matti Loiri toteaa MTV.fin haastattelussa suunnittelevansa Uuno-hahmon suojaamista.

Vesa-Matti Loirin vuosina 1973–2004 esittämä legendaarinen elokuvahahmo Uuno Turhapuro otti murskavoiton MTV:n suuren viihde- ja draamakyselyn merkittävä suomalainen viihdehahmo -kategoriassa.

Loiri toteaa tiistaina tehdyssä MTV.fin haastattelussa, että hän toivoo ihmisten jättävän Uuno-hahmon rauhaan. Loirin mukaan hahmon oikeudet kuuluvat hänelle ja Pertti "Spede" Pasasen tyttärelle Pirre Alaselle.

– Joku kesäteatteri esittää Uuno-teemaista näytelmää, mutta aiomme jatkossa laittaa stopin asialle. Uuno saa levätä rauhassa. Siihen hahmoon ei saa koskea, Loiri sanoo.

– Suomessa on hyviä viihteen tekijöitä. Keksikööt uusia hahmoja.

Mitkä ovat Vesa-Matti Loirin parhaat Uuno-aiheiset muistot?

– Niitä on hankala yksilöidä. Mutta parhaat tekemämme elokuvat ovat Uuno armeijan leivissä ja Uuno Epsanjassa.

– Kun kuljen kaupungilla, vastaan tulee lapsia, jotka toteavat että "katsokaa, tuossa on Uuno". Vaikka he eivät olleet välttämättä edes syntyneet, kun Uuno-elokuvia on vielä tehty. Olen ylpeä Uunosta. Ja kiitollinen hahmon saamasta kunnianosoituksesta.

Uuno elää tamperelaisteatterin lavalla

Tamperelaisessa Musiikkiteatteri Palatsissa pyörii kesäteatterinäytöksenä parhaillaan komedia nimeltä Uuno Turhapuro – Viimeinen tuomio.

Palatsin toimitusjohtaja Petri Lairikko sanoo, ettei heillä ole tullut vastaan ongelmia Uuno-hahmon käytön kanssa.

– Mitään ongelmia ei tietenkään ole ilmennyt, sillä meillä on sopimukset näytelmän oikeuksien haltijoiden kanssa. Spede-Tuotanto Oy:llä on oikeudet, joita Suomen Näytelmäkirjailijaliitto valvoo, Lairikko kommentoi MTV:lle tekstiviestitse.

– Se, että Uuno Turhapuron näköisen hahmon esittämistä oltaisiin kieltämässä, voidaan pitää höpöpuheena, sillä ei hahmon esittämiseen eikä toisen ihmisenkään esittämiseen tarvita lupaa, silloin tällaista ei edes voi kieltää. Onneksi näin, että Uuno Turhapuro saa elää myös teatterin lavalla.

Kesälomalta tavoitettu Suomen Näytelmäkirjailijaliiton toiminnanjohtaja Jukka Asikainen vahvistaa, että liitosta on annettu lupa näytelmälle.

Asikaisen mukaan hahmon oikeuksista saattaa olla sopimuksia, joiden olemassaolosta liitossa ei tiedetä.

Nähtäväksi jää, aikooko Loiri toteuttaa toiveensa ja miten Uunon käy tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat