Kommentti: Flow huipentui musiikillisesti upeaan päätösiltaan – Frank Ocean, sait koko Suvilahden hymyilemään

Kahden isoimman lavan kaksi viimeistä konserttia olivat koko Flow-viikonlopun parhaat.

R&B on ollut yksi niistä musiikkityyleistä, joista en ole ikinä juurikaan piitannut. Eilen sunnuntaina, vuoden 2017 Flow-festivaalien päätösiltana, mieleni muuttui hieman.

Yhdysvaltalaisherra nimeltä Frank Ocean, 29, vastasi nimittäin Flow'n parhaasta keikasta. Oceanin musiikkia on kutsuttu muun muassa minimalistiseksi R&B:ksi ja avantgarde-souliksi, mutta sunnuntai-iltana Helsingin Suvilahden päälavalla genrerajoilla ei ollut mitään merkitystä.

Frank Ocean sai aikaan jotain, mitä en ole nähnyt millään festareilla vuosikausiin – mihin suuntaan tahansa katsoi, ihmiset hymyilivät ja vaihtoivat "nyt tapahtuu jotain todella hienoa" -henkisiä, merkitseviä katseita toistensa kanssa. Monet pitivät vierustoveria kainalossaan.

Syntyi väkevä tunne, että kaikki on hyvin. Harvinainen tunne festarikeikalla.

Oceanin hypnoottinen musiikki kuulosti liki täydelliseltä eikä soinut yhtään liian lujalla tai hiljaisella äänenvoimakkuudella. Lavashow'n visuaalinen puolikin diskopalloa myöten vakuutti olematta tippaakaan liian dominoiva.

Konsertti koostui luonnollisesti miehen kahden arvostelumenestykseksi nousseen albumin Channel Orange (2012) ja Blonde (2016) kappaleista, mutta myöskään sillä ei tuntunut olevan mitään väliä.

Pääosassa Oceanin esiintymisessä oli tunne. Harvinaista, että keikka tuntuu oikeasti intiimiltä, jos sitä on katsomassa 15 000–20 000 ihmistä.

Frank Oceanin keikan päättyessä punaisessa jättiteltassa esiintymisensä oli jo aloittanut saksalaisista Modeselektor- ja Apparat-yhtyeistä koottu neljä vuotta toiminut ja kolme studioalbumia julkaissut projektikokoonpano Moderat.

Nyt Moderat on ilmoittanut jäävänsä määrittelemättömän pituiselle tauolle sekä Modeselektorin ja Apparatin jatkavan oman musiikin tekemistä tahoillaan.

Jos Frank Ocean rauhoitti ja sai hymyilemään, jälkimmäisessä onnistui myös Moderat. Yhtye soitti Oceanin jälkeen koko Flow-viikonlopun toiseksi parhaan keikan.

Ystäväni kuvaili Moderatia nykyaikaiseksi versioksi Depeche Modesta, mikä ei ole lainkaan huono määritelmä. Joka tapauksessa Moderat teki saman, minkä aiempina vuosina Flow'ssa jättiteltan ohjelmiston sunnuntai-iltamyöhään päättäneet Anohni ja St. Vincent ovat tehneet: soitti todella hyvän keikan festareiden päätteeksi.

Jos kyseessä olisi ollut jokin muu kuin sunnuntai-ilta, Moderatin keikalla olisi vallinnut varmasti vielä nyt nähtyäkin euforisempi tunnelma. Toivottavasti yhtyeen tarina ei pääty vielä kokonaan.



Lue myös:

    Uusimmat