Mainos

Kolumni: Pelaako Metalli Sdp:n piikkiin työmarkkinapöydässä?

Ulkona paistaa aurinko ja on kovasti mukavaa näin marraskuussa. Työmarkkinapöytään aurinko ei paista. Hetken ajan näytti, että järjestöt saavat sovittua vaihtoehdon pakkolaille, vaan ei ei näytä enää. Varsinkin Metalliliiton Riku Aallon (sd.) tuoreet puheet kannattaa noteerara - pelaako Metalli oppositio-Sdp:n piikkiin?

Keskusjärjestöpomot kokoontuvat Etelärantaan taas nyt tiistaina klo 15.30 jänkkäämään siitä, pääsevätkö ne sopuun ratkaisusta, jolla hallituksen pakkolait voidaan perua.

Kuvio alkaa olla surkuhupaisan tuttua työmarkkinameininkiä. Mieleen tulee lähinnä joku tiibetiläisen munkkilauman rukousmyllyn loputon veivaaminen.

Aikaisempi konna näytelmässä oli työnantajien EK, jolle ei näyttänyt kelpaavan mikään.

Nyt kun EK on antanut ymmärtää etenevänsä, konnan rooli on palautumassa SAK:lle ja varsinkin Metalliliitolle.

Ja asiaan kuuluu tietenkin, että nyt Metallinen Riku Aalto haukkuu vuorostaan jälleen hallituksen.

Aallolla on varsin reipas näkemys tämän päivän Demokraatissa, ettei hallitus oikeasti edes halua, että työmarkkinaosapuolet pääsevät sopuun. Kuitenkaan Aalto ei halua neuvotteluja katkaistakaan, kuten hän täydentää Verkkouutisten haastattelussa. Samalla Aalto linjaa, että mihinkään heikennyksiin ei kuitenkaan olla valmiita eli mm. arkipyhistä ei neuvotella.

Koska Aalto selvästikin viljelee salaliittoteoriaa hallituksen roolista puhuessaan, niin kokeillaanpa samaa toisinpäin:

Pelaako Metalli neuvotteluissa omaa peliään oppositio-SDP:n pussiin? Aalto kuuluu demarien kovimpaan sisärinkiin ja on kertonut keskustelleensa taktiikoista mm. SDP:n ex-puheenjohtajan Eero Heinäluoman kanssa. Epäilemättä myös puheenjohtaja Antti Rinteen kanssa, joskin tämän Aalto unohti taannoisessa lehtihaastattelussa mainita.

Sdp:lle sopii paremmin kuin hyvin, että huuto ja mylvintä hallituksen pakkolaista jatkuu eduskunnassa vaikka maailman tappiin. Pakkolait lähtevät lausuntokierrokselle ensi viikolla. Luvassa on kaikkea jännää, kun lakipaketti yltää Vasemmistoliiton Annika Lapintien johtamaan perustuslakivaliokuntaan.  Ilon aiheesta repivät myös sosiaali- ja terveysvaliokunta ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunta, edellistä johtaa Tuula Haatainen, jälkimmäistä Tarja Filatov, demareita molemmat.

Tähän väliin Sdp:n (Metallin / SAK:n) itseluottamusta ovat nostaneet myös Ylen ja Helsingin Sanomien gallupit: Sdp:n kannatuksen nousu kertoo, että työmiehen asialla ollaan. Hyvää taikinaa ei kannata paistaa valmiiksi liian varhain, vaan hiiva saa nostattaa leipomusta vielä pitkään. Samaan aikaan yhä useammalle alkaa selvitä myös sellainen seikka, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on loppujen lopuksi tavallinen kuolevainen poliitikkojen joukossa, vaikka alkukesästä muulta näytti.

Kaiken lisäksi pakkolait ovat määräaikaisia eli siellähän ne odottelevat seuraavia vaaleja kuin ison talon porsaat.

Ps. Juuri äsken saapui tieto, että Sipilä lupaa sentään sote-ratkaisun torstaiksi. Saapa nähdä... Toistaiseksi asian tiimoilta kuuluu eduskunnan suunnasta vain kokoomuksen ja kepun välisen tappelun jytke.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.