Mainos

Kolme Pöystiä samassa näytelmässä

Teatterit täyttävät nykyisin suuret näyttämöt mielellään näyttävillä megaspektaakkeleilla ja musikaaleilla. Svenska Teatern Helsingissä menee tällä kertaa vastakkaiseen suuntaan.


Huomenna saa ensi-iltansa Samuel Beckettin äärimmilleen pelkistetty näytelmä: "I väntan på Godot" eli "Huomenna hän tulee". Ainoa lavaste on rautaesirippu.

Näytelmän päärooleissa ovat Lasse ja Tom Pöysti ja sen ohjaa Erik Pöysti. Nobel-kirjailija Samuel Beckettin klassikko "Huomenna hän tulee" on poikkeuksellisen monitasoinen näytelmä. Vahvasti kärjistäen voisi väittää, ettei muita näytelmiä tarvitsisi esittää lainkaan. Beckettin tekstistä löytyy jo kaikki. Pienetkin ajoitus- tai painotuserot voivat muuttaa näytelmän tragediasta farssiksi.

-Mulle tässä hirveän tärkeänä tarkastelukulmana on miesparka. Siinä se on, eikä se oikein osaa nähdä näköaloja, mitä tälle maailmalle tekisi, suhde naiseen, miehen avuttomuus tulevaisuuden kysymysten edessä. Se on se keskeisin taso tässä mulle, sanoo ohjaaja Erik Pöysti.

Näytelmän toista kulkuria, Estragonia, esittävä Lasse Pöysti, joka on näytellyt jo 60 vuotta, näkee mielinäytelmässään ihmisen perusongelman.

-Minulle tämä on pelkistetty näytelmä, siitä että ihminen ei selviä yksin, vaan se kaipaa tukea jollakin lailla. Se hakee jotain, valheellista tai totta, jotain jota se voi pitää kädestä. Suurimalle osalle ihmisiä se on jonkinlainen jumala, toisille se on raha, muille se on rakkaus, mutta se perushätä on minusta tässä sellaisessa pelkistetyssä muodossa esitetty.

Beckettin kaltaisten kirjoittajien tekstejä pidetään valtavina riskeinä suurilla näyttämöillä. Ajatuksia herättelevien näytelmien ei uskota vetävän tarpeeksi yleisöä. Erik Pöysti arvioi kuitenkin katsojille riittävän viihteeksi sen, että näyttelijät tekevät työnsä tosissaan.

-Eihän me pystytä kilpailemaan näiden erilaisten Stadion-konserttien kanssa näyttävyydestä. Me häviämme Rolling Stonesille 10-0, vaikka me mitä yrittäisimme täällä Suomessa. Eli kokeillaan nyt tehdä näin, että pyydetään yleisöä kuuntelemaan, sanoo ohjaaja Pöysti.

Näytelmän ensi-ilta on Svenska Teaternissa huomenna 16.3.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.