Kolme naisartistia lahjoittaa Facebook-profiilinsa hyväntekeväisyyteen

Maija Vilkkumaa, Anna Puu ja Yona lahjoittavat Facebook-profiilinsa Nepalin syrjityille alakastisille. Tempauksella on tarkoitus kiinnittää huomiota dalitien yhteiskunnalliseen asemaan ja rohkaista suomalaisia allekirjoittamaan vetoomus alakastisten ihmisoikeuksien turvaamisen puolesta. Vetoomus osoitetaan kehitysministeri Heidi Hautalalle.

Nepalissa syntyperä määrittää ihmisen kohtalon: hänen koulutusmahdollisuutensa, ammattinsa, puolisonsa ja muiden ihmisten suhtautumisen. Maan alakastiset, eli dalitit, elävät koko elämänsä järjestelmällisen syrjinnän kohteena. Yhteiskuntaan sitkeästi juurtunut ajatus eriarvoisuuden luonnollisuudesta jättää heidät usein ilman koulutusta, terveydenhuoltoa ja ihmisarvoa.

Dalitit kelpaavat vain kaikkein saastaisimpien töiden tekijöiksi, he elävät yhteiskunnan pohjalla ja joutuvat jopa syömään ravinnokseen rottia. Yhteisö karttaa heidän varjoaan.

Dalitit ihmisoikeudet jäävät usein kokonaan toteutumatta. He eivät saa ääntään kuuluviin. Suomalaiset naislaulajat Maija Vilkkumaa, Anna Puu ja Yona ovat luvanneet lahjoittaa Facebook-profiilinsa nepalilaisten dalitien käyttöön antaakseen daliteille äänen ja mahdollisuuden tulla kuulluiksi.

-Jokaisella ihmisellä maailmassa pitäisi olla ihmisarvo, oikeus toteuttaa itseään yhteiskunnan tasaveroisena jäsenenä. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole, vaan moni syntyy tilanteeseen, jossa hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia ja josta on lähes mahdotonta nousta. On hienoa voida antaa ääni näille äänettömille edes vähäksi aikaa, toteaa Maija Vilkkumaa omista syistään osallistua Ääni äänettömille -kampanjaan.

Kampanjaan osallistuvien sosiaalisen median profiili on nepalilaisten dalitien käytössä Tasaus-päivän 23.9. ympärillä, ja tänä aikana niistä voi lukea dalitien arjesta ja elämästä. Facebook on viimeaikaisten tutkimusten mukaan ihmisille vesivessaakin tärkeämpi palvelu, joten profiilin luovuttaminen on voimakas kannanotto asian puolesta.

(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja