Mainos

Kolme asiaa, jotka voi päätellä häpykarvoituksesta

Kaikilla on oma mielipiteensä siitä, miltä alapään karvoituksen tulisi näyttää – höylätyltä, vahatulta, saksitulta tai kenties luonnontilaiselta. Mutta oletko pysähtynyt miettimään, mitä häpykarvoitus kertoo kehosta ja terveydestä? Prevention-sivusto selvitti asiaa gynekologeilta.

Vanhenet

Häpykarvat muuttuvat ikääntymisen myötä. Siinä missä muutkin kehon karvat, ne alkavat etenkin vaihdevuosien jälkeen harventua ja ohentua. Eikä siinä suinkaan kaikki: häpykarvat myös harmaantuvat. Tämä kuuluu normaaliin ikääntymisprosessiin.

Hormonisi heittävät häränpyllyä

Jos hormonit eivät ole kohdillaan, ne voivat aikaansaada liiallista karvankasvua – myös alapäässä. Jos häpykarvoitus siis alkaa mielestäsi levitä liiankin tuuheaksi, voi olla aika käydä mittauttamassa hormonitasot.

Joskus liiallinen karvankasvu johtuu esimerkiksi munasarjoissa sijaitsevasta, testosteronia erittävästä kasvaimesta. Tällöin ylenmääräinen karvankasvu kohdistuu alapään lisäksi esimerkiksi leukaan tai poskiin, minkä lisäksi saattaa ilmetä aknea, hiusten ohenemista tai äänen madaltumista.

Syy liialliselle karvoitukselle voi löytyä myös esimerkiksi jostakin lääkityksestä tai munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä.

On aika jättää höylä rauhaan

Suurin osa naisista siistii häpykarvoitustaan jollakin tavalla. Jos se ei mene kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, edessä voi olla ongelmia. Karvojenpoiston seurauksena sisäänkasvaneet karvat näkyvät iholla kenties kivuliainakin tulehtuneina näppyinä. Niitä syntyy helpommin häpykarvojen kuin vaikka jalkojen ajelun seurauksena, koska häpykarvat ovat karheampia ja paksumpia. Ratkaisuna ongelmaan kannattaa esimerkiksi höylätä vain puhdistettua ja kuorittua ihoaluetta sekä pidentää karvanpoistoväliä.

Lähde: Prevention.com

Viheliäinen virtsatietulehdus

Studio55.fi-ohjelmassa perehdyttiin virtsatietulehdukseen urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Peren kanssa huhtikuussa 2013.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.