Kolmas mies tuomittiin Lohjan järkyttävästä murhasta – lukuisia aseita, uhrilta revittiin hampaita

Kolmas Lohjan Virkkalan murhaoikeudenkäynnissä syytetyistä miehistä tuomittiin murhasta Helsingin hovioikeuden käsittelyssä.

Sen sijaan yksi jo aiemmin elinkautisen saaneista miehistä määrättiin mielentilatutkimukseen, jonka jälkeen oikeus päättää hänen tuomiostaan.

Aseita viidakkoveitsestä vesuriin ja ruuvimeisseliin

Viime vuoden helmikuussa tapahtunut henkirikos oli oikeuden luonnehdinnan mukana silmitön veriteko, jota kuvailtiin jopa ”ylitörkeäksi”. Kotonaan surmatun 1990-luvulla syntyneen miehen ruumissa oli noin 80 eri silpomis- ja iskuvammaa tai viiltohaavaa. Teko oli tehty ainakin kuudella eri tekovälineellä.

Uhrin ruumiissa on todettu noin 80 eri silpomis- tai iskuvammaa taikka viiltohaavaa, jotka on aiheutettu ainakin kuudella eri tekovälineellä. Uhria oli sumutettu kaasulla ja lyöty nyrkillä, minkä jälkeen tähän oli oikeuden mukaan kohdistettu väkivaltaa vasaralla, leipäveitsellä, kirveellä, viidakkoveitsellä, vesurilla ja ruuvimeisselillä eri puolille vartaloa. Erityisesti väkivaltaa kohdistettiin pään alueelle, mutta myös kaulaan, selkään ja käsiin.

Henkirikoksen jälkeen uhrilta oli vedetty irti hampaita ja tämän oikea ranteensa katkaistiin irti käsivarresta.

Tapahtumankulku jäi epäselväksi

Oikeus totesi, että epäselväksi jäi, miten tapahtumat asunnolla etenivät ja kuka siellä teki mitäkin.

– Kunkin vastaajan kertomuksen perusteella pääasiallinen väkivallan käyttäjä olisi ollut joku muu, hovioikeuden tuomiossa kuvaillaan.

Oikeus kuitenkin kiinnitti huomiota siihen, että huolimatta erittäin selvästi nähtävistä vammoista ei kukaan miehistä ollut kertonut kuulusteluissa poikkeuksellisen rajuksi yltyneestä väkivallasta.

– Mitään selitystä sille, miksi tällaista väkivaltaa on [uhriin] kohdistettu, eivät vastaajat ole kertoneet, oikeus totesi myös.

Miesten katsottiin toimineen yksissä tuumin

Oikeus katsoi, että miehet olivat menneet uhrin asuntoon yksissä tuumiin kumihanskan kädessään ja mukanaan runsaasti väkivaltaan soveltuvia tekovälineitä. Asunnossa oltiin puolen tunnin ajan, jonka aikana uhri tapettiin erittäin voimakkaalla ja monimuotoisella väkivallalla.

– Selvitys vastaajien toimista ennen asuntoon menemistä viittaa vahvasti toiminnan määrätietoisuuteen ja vastaajien väliseen keskinäiseen yhteisymmärrykseen. Yksituumaisuuteen viittaa myös teon jälkeinen järjestelmällinen yhteinen toiminta poliisilta piiloutumiseen ja vaatteiden pesemiseen liittyen.

– Vaikka täyttä varmuutta tapahtumien yksityiskohtaisesta etenemisestä asunnon sisällä ei ole voitu saada, ei [miesten] yksituumaisuudesta syytteessä tarkoitettuun henkirikokseen jää varteenotettavaa epäilyä.

Kahdelle elinkautinen, yksi mielentilaselvitykseen

Vuonna 2001 syntynyt Jere Kasperi Paldanius ja vuonna 1999 syntynyt Max Alex Casimir Vuorikoski tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta. Kolmas, vuonna 1994 syntynyt mies saa tuomionsa mielentilatutkimuksen päätteeksi.

Oikeus äänesti päätöksestä, sillä yksi tuomareista ei katsonut, että Vuorikoskea voi katsoa syylliseksi tekoon.

Näin henkirikos vaikuttaa uhrin omaisiin 9:06
Näin henkirikos vaikuttaa uhrin omaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat