Kaksi miestä tuomittiin elinkautisiin Lohjan Virkkalan kidutusmaisesta murhasta – kolmannen paikalla olleen miehen murhasyyte kaatui

Oikeuden mukaan henkirikos oli "jopa ylitörkeä". Yksi tuomareista olisi passittanut myös kolmannen syytetyn vankilaan.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina kaksi miestä elinkautisiin vankeusrangaistuksiin Lohjan Virkkalassa tehdystä murhasta. Oikeuden mukaan miehet kohdistivat uhriin, vuonna 1995 syntyneeseen mieheen, kidutuksenomaista väkivaltaa.
Jutussa oli syytettynä myös kolmas mies, mutta hänen murhasyytteensä oikeus hylkäsi.

Veriteko tapahtui helmikuun puolivälissä uhrin kotona. Toinen murhasta tuomituista miehistä oli uhrin ystävä ja hän sai tältä avaimen, jolla kolmikko meni sisälle asuntoon.

Syytetyt menivät sisälle takin huput päässään ja kumihanskat käsissään. Oikeus katsoi, että kolmikon tarkoituksena oli alun perin ainakin varastaa asunnosta jotain omaisuutta, muttei tehdä uhrille vakavaa väkivaltaa tai surmata tätä. Oikeuden mukaan yhteinen ymmärrys ja tarkoitus surmata uhri syntyi myöhemmin kahden tuomitun miehen välille.

Oikeuden mukaan tuomitut surmasivat uhrin erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

– Väkivalta oli kidutuksenomaista ja muutoinkin uhrin tuntemuksista täysin piittaamatonta -- Erityisen raaka ja julma tekotapa ovat täyttyneet tässä asiassa niin selvästi, että tappoa voidaan kyseisen ankaroittamisperusteen näkökulmasta pitää jossain määrin jopa ”ylitörkeänä”, mikä niin ikään puoltaa teon katsomista kokonaisuutena arvostellen törkeäksi, tuomiossa sanotaan.

Yli 70 teräaseen iskua

Oikeuden mukaan tuomitut sumuttivat uhria ensin kaasulla ja sitten löivät tätä nyrkeillä, vasaralla, leipäveitsellä, kirveellä, viidakkoveitsellä, vesurilla ja ruuvimeisselillä eri puolille vartaloa, erityisesti pään alueelle. Kaikkiaan uhria lyötiin teräaseella yli 70 kertaa, tuomiosta ilmenee.

Oikeuden mukaan tuomitut jatkoivat väkivaltaa vielä senkin jälkeen, kun uhri oli jo kuollut. Uhrin ranteita oli viillelty ja häneltä oli irrotettu hampaita.

Kolmas mies oli tapahtuma-aikaan asunnossa, mutta oikeuden mukaan hänen ei näytetty osallistuneen väkivaltaan.

Jere Kasperi Paldanius, 18, tuomittiin murhasta ja Olli Matias Tuovinen, 25, murhasta sekä muun muassa kahdesta huumausainerikoksesta ja ampuma-aserikoksesta. Lisäksi heidät tuomittiin maksamaan yhdessä uhrin vanhemmille ja sisarelle kullekin kärsimyskorvauksia 20 000 euroa.

Toinen tuomittu vasta täyttänyt 18

Paldanius oli täyttänyt 18 vuotta vain neljää kuukautta ennen veritekoa. Oikeuden mukaan hänen kohdallaan ei kuitenkaan ollut perusteita kohtuullistaa rangaistusta iän perusteella.

Oikeus huomioi, että Paldanius oli ennen helmikuista murhaa syyllistynyt joulukuussa muun muassa törkeään pahoinpitelyyn, josta hänet tuomittiin maaliskuussa 2,5 vuoden vankeuteen. Paldanius syyllistyi murhaan vain kuusi päivää sen jälkeen, kun hän oli vapautunut aiempia rikoksiaan koskeneesta tutkintavankeudesta.

Näin ollen oikeus katsoi, ettei murhaan syyllistymisessä ollut kyse ainutkertaisesta ja siten nuoruuden ajattelemattomuudesta johtuneesta vakavasta virheestä.

Asia ratkaistiin kolmen tuomarin kokoonpanossa. Yksi tuomareista olisi tuominnut myös kolmannen miehen murhasta elinkautiseen.

Lue myös:

    Uusimmat