Koirat ja kissat oli jäädä liekkien armoille Kuopiossa, pelastajat riensivät hätiin – palomestarilta arvokkaat vinkit lemmikin omistajille

Tällä kertaa onni oli onnettomuudessa mukana, huokaa Kuopion pelastuslaitoksen palomestari Antti Korhonen.

Viime yönä Kuopiossa koettiin uhkaava tulipalon alku, joka saatiin kuitenkin pysäytettyä nopeasti. Hieman puolenyön jälkeen kerrostaloasunnossa syttyi tulipalo. Asukas pakeni asunnosta hälyttämään apua, mutta neljä lemmikkiä oli yhä sisällä neljännessä kerroksessa.

Pelastuslaitoksen henkilöstö lähti ripeästi paikalle.

– Onneksi lähellä tapahtumapaikkaa oli paloasema ja sammutusyksikkö oli paikalla alta viidessä minuutissa. Palo saatiin sammutettua ennen täyden palon vaihetta, palomestari Korhonen kertoo.

Pelastuslaitos sammutti palon ja pelasti lemmikit savuisesta huoneistosta. Kotosalla oli kaksi kissaa ja kaksi koiraa. Huoneisto kärsi palo- ja savuvahinkoja, mutta palo ei päässyt leviämään muihin huoneistoihin.

– Totta kai eläimet etsivät kotoa turvapaikkoja tuollaisessa tilanteessa. Yksi oli makuuhuoneessa ja yksi koira saunassa, mikä eläin missäkin. Mutta kaikin puolin onnellinen loppu, ei syntynyt henkilö- tai eläinvahinkoja, palomestari toteaa.

– Kaikin puolin on hyvä mieli siitä, että onnistuttiin pelastamaan. Pelastusyksikkö oli niin lähellä ja päästiin varhaisessa vaiheessa tulipaloon käsiksi.

Vinkit lemmikin omistajille

Kuka tahansa voi joutua keskelle tulipalotilannetta koska tahansa. Viimeöinen palo oli saanut alkunsa ilmeisesti leivänpaahtimisesta. Palomestari antaakin nyt vinkkinsä, miten lemmikinomistajien tulisi yllättävässä tilanteessa toimia.

Korhosen mukaan olisi ensiarvoisen tärkeää, että jokaisesta kodista löytyy alkusammutusvälineet, kuten vaahtosammutin tai sammutuspeitto.

– Jos tulipalo pääsee yltymään, niin totta kai asunnosta on poistuttava ja eläimiä voi yrittää saada mukaan. Se on kuitenkin muistettava, että ihmiset pitää saada asunnosta ensimmäisenä ulos.

Myös palomestari Korhosen kotoa löytyy koiria ja hän ymmärtää lemmikkien tunnearvon. Silti on tärkeää kuitenkin muistaa, että jos eläimiä lähtee vaikkapa etsimään asunnosta tulipalotilanteessa, voi tilanne kääntyä vielä karmeammaksi.

– Ei pidä lähteä etsimään eläimiä asunnosta tulipalon yltyessä, sillä kuten tässäkin tilanteessa nähtiin, oli hyvä, että lähdettiin hälyttämään apua paikalle ja palokunta sitten pelasti eläimet, Korhonen summaa.

– Kun savuraja laskeutuu alaspäin, niin eläimellä on lattiatasossa enemmän ilmaa mitä hengittää. Täten ihmisen pitäisi tulipalotilanteessa ryömiä aivan lattianvarassa, ja siksi ihmisen toimintakyky loppuu nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat