Koirakaan ei näy pimeällä – mihin heijastin kuuluu kiinnittää?

Syksyllä ja etenkin näin talven kynnyksellä aurinko nousee vasta kahdeksan jälkeen ja laskee jo ennen kuin pääset arkipäivän päätteeksi kotiovelle asti – eli juuri niinä aikoina, kun koira yleensä viedään ulos. Koska pimeää riittää Suomessa syyskuusta huhtikuun alkuun, yllättävän harva tulee ajatelleeksi, että suurin osa vuodesta liikutaan myös lemmikkien kanssa pimeässä. Remmin päässä neljällä jalalla käyskenteleviä reippailijoita ei pimeässä meinaa erottaa, mikäli niiltä puuttuu eräs oleellinen asuste: heijastin.

Syksyn ja talven pimeinä, sateisina ja harmaina iltoina heijastimen lisääminen oman takin pielukseen on monille automaattinen toimenpide: jopa tieliikennelaki määrää jalankulkijan käyttämään heijastinta pimeässä.

Etenkin koiranomistajien olisi myös erityisen tärkeää panostaa lemmikkinsä heijastimiin, jotta myös koira erottuisi tummasta katukuvasta. Esimerkkinä mainittakoon, että ilman heijastinta kulkevan koiran autoilija näkee 100 metrin päästä, kun taas heijastimella varustettu koira näkyy jo 300 metrin päähän.

Vaikka koira olisi isokokoinen tai turkiltaan vaalea, vastaantulija – kuten pyöräilijä tai autoilijakaan – ei näe lemmikkiä, ellei sillä ole heijastinta tai valoa.

– Heijastinta tulisi käyttää aina kun liikkuu koiran kanssa pimeällä ulkona. Jos koiraa juoksuttaa irti, on valo oiva apu koiran paikantamisessa, Mustin ja Mirrin tuotepäällikkö Annika Tiainen muistuttaa.

Koirille tarkoitettuja heijastimia sekä valoja löytyykin monenlaisia: on olemassa muun muassa taluttimeen kiinnitettäviä heijastinmalleja, heijastinhuiveja, kaulaan laitettavia heijastavia joustinpantoja tai koiran päälle puettavia heijastinliivejä.

– Sen lisäksi koiran valjaisiin tai kaulapantaan voi kiinnittää niin sanotun irtovalon, joita löytyy monen kokoisia ja mallisia erilaisille koirille, Tiainen jatkaa.

Kuinka monta heijastinta ulkoilevalla koiralla olisi hyvä olla?

– Määrä ei ole niin tärkeää kuin se, että heijastimet tai valo on asetettu näkyvälle paikalle. Pitkän karvan seassa piilossa oleva heijastin ei auta näkyvyyden parantamisessa, Tiainen muistuttaa.

– Hyvä yhdistelmä on esimerkiksi kaulapannassa roikkuva valo, koiran heijastinliivi ja taluttimeen pujotettu heijastinputki. Näin molemmat koirakon osapuolet tulevat hyvin huomatuksi.

Sen lisäksi, että koiralle laitattaa heijastimet, myös hihnan toisessa päässä olevalle koiranulkoiluttajalle on tärkeää laitattaa heijastin.

– Omistajan heijastimet olisi hyvä sijoittaa eteen lantion korkeudelle ja taakse selkään. Lisäksi monissa treeniliiveissä on mukana heijastimet, joten siinä samalla tulee nähdyksi sekä koiranomistaja pystyy huolehtimaan koiran palkkaamisesta myös lenkin aikana, Tiainen kuvailee.

Valoa kaulapannalle

Mikäli koira kävelee pimeässä flexiremmin jatkona, ohikulkijan on erittäin vaikea havaita sitä: sinä saatat erottua, mutta talutushihnan päässä oleva koira voi jäädä tyystin huomaamatta. Yksistään juoksevaa koiraa on puolestaan liki mahdotonta nähdä, jos sillä ei ole heijastavaa kaulapantaa tai valoa.

– Erilaisilla heijastin- ja turvavaatteilla voit tehdä lemmikkisi näkyväksi ja parantaa samalla omaa ja kanssaliikkujien turvallisuutta. Valo on heijastinta tehokkaampi, Tiainen kuvaa ja kertoo, että valopanta on erityisen kätevä.

Monia koiranomistajia kuitenkin mietityttää, häiritseekö vilkkuva, värikäs valo koiraa.

– Voimakkaasti vilkkuvat LED-valot on hyvä asettaa koiran kaulaan niin, että ne ovat koiran niskapuolelle tai leuan alla. Näin sijoitettuna ne eivät häiritse koiraa, Tiainen ohjeistaa.

– Näkyviä, mutta vähemmän vilkkuvia valoja ja valopantoja löytyy myös, jos omistajalla on huoli vilkkuvalon vaikutuksista koiraansa.


Tiesitkö? Liikenneonnettomuuksissa kuolee joka vuosi yli 2 000 koiraa: onnettomuuden sattuessa koiranomistaja on usein vastuussa mahdollisista vahingoista. Vahingonkorvauslain mukaan koiran tulee olla kytkettynä, muussa tapauksessa koiran omistaja on korvausvelvollinen mahdollisista henkilövahingoista.

Lue myös:


Katri Koskinen

Lähteet: Musti ja Mirri, Lemmikille.com

Lue myös:

    Uusimmat