Mainos

Kohutun tapahtuman selvitys: Silminnäkijät kertoivat aivan toista kuin kovista otteista syyttänyt Musta Barbaari

14:36

Musta Barbaari eli James Nikander kertoi heinäkuussa Facebookissa poliisin kovista otteista äitiään ja siskoaan kohtaan. Asiasta nousi kohu. Syyttäjän tänään antaman päätöksen mukaan tilanne on mennyt aivan eri tavalla kuin Musta Barbaari alun perin kertoi.

Mustan Barbaarin mukaan hänen äitinsä ja siskonsa olivat perjantai-iltana viettämässä iltaa Helsingin keskustassa, kun heidät pysäytettiin matkalla taksijonoon. Kyseessä olivat siviiliasuiset poliisit, jotka vaativat passeja nähtäviksi.

– Siskoni kieltäytyi ja kysyi, miksi ihmeessä heidän pitäisi passit näyttää. Siviilipoliisit eivät kertoneet, miksi pysäyttivät siskoni ja äitini, vaan pistivät röyhkeästi heidät rautoihin ja äitini maahan, Nikander kirjoitti tuolloin.

Nikanderin mukaan sisko kysyi vielä toistamiseen, mistä kohtelu johtui, muttei saanut vastausta poliiseilta. Hän kertoi äitinsä pelänneen henkensä edestä ja luulleen tulevansa hakatuksi poliisin röyhkeän toiminnan johdosta.

Nikander kertoi, että paikalle saapui kaksi poliisipartiota ja naisten laukut tutkittiin. Kun sisko vapautettiin käsiraudoista, hän alkoi videokuvata kännykällään tilannetta, jolloin poliisit ottivat Nikanderin mukaan puhelimen pois.

Lisäksi poliisit syyttivät Nikanderin mukaan naisia virkamerkin varastamisesta, sillä toiselta poliisilta oli kadonnut sellainen.

– Poliisit tutkivat laukut ja mitään virkamerkkiä ei löytynyt, vaan äitini tabletti oli rikottu, Nikander kirjoitti.

Ulkopuoliset silminnäkijät kertoivat toisin

Mustan Barbaarin äiti ja sisko olivat tehneet tutkintapyynnön siitä, toimivatko poliisit tilanteessa virkavelvollisuuksiensa mukaisesti.

Äidin mukaan poliisit olivat pahoinpidelleet häntä kaataen hänet maahan ja nimitelleen häntä rasistisesti ja sylkeneet häntä päin. Lisäksi siskoa oli kielletty kuvaamasta tilanteessa.

Syyttäjä kertoo tänään antamassaan päätöksessä, että tilanteessa mukana olleet vanhemmat konstaapelit ovat olleet suorittamassa ulkomaalaisvalvontaa alueella. He ovat tarkastaneet Mustan Barbaarin äidin ja siskon lisäksi myös muiden ihmisten maassaolon edellytyksiä.

Ulkopuolisten silminnäkijöiden mukaan konstaapelit ovat ilmoittaneet tilanteessa olevansa poliiseja, näyttäneet virkamerkkinsä ja kysyneet naisten passeja tai henkilöllisyystodistuksia.

Päätöksen mukaan äiti ja sisko eivät olleet suostuneet tähän eivätkä olleet uskoneet miesten olevan poliiseja, jolloin poliisikaksikko ilmoitti, että henkilöllisyydet on sitten lähdettävä tarkistamaan poliisiasemalle.

Äiti ja sisko raudoitettiin vastarinnan vuoksi

Tässä tilanteessa poliisi on laittanut käden äidin olkapäälle ohjaustarkoituksessa, jolloin äiti on alkanut voimakkaasti fyysisesti vastustaa poliisia.

Ulkopuolisten todistajien mukaan poliisit olivat yrittäneet selvittää tilanteen puhumalla, mutta äiti oli ollut aggressiivinen ja jatkanut vastarintaa. Näin oli jatkunut pidemmän aikaa, jolloin poliisi oli laskenut äidin rauhallisesti istumaan maahan, ja tälle laitettiin käsiraudat.

Myös sisko raudoitettiin ja molemmille tehtiin turvallisuustarkastus, jonka yhteydessä äiti on yhä käyttäytynyt suusanallisesti aggressiivisesti.

Turvallisuustarkastuksessa naisten henkilöllisyystodistukset löytyivät ja tilanne päättyi.

Selvityksen mukaan poliisilla on ollut tilanteessa ulkomaalaislain mukainen toimivalta tarkistaa äidin ja siskon maassaolon edellytykset. Äidin ja siskon olisi selvityksen mukaan pitänyt noudattaa poliisin antamia käskyjä.

Poliisi aloitti esitutkinnan niskoittelusta

Poliisilla on ollut selvityksen mukaan oikeus käyttää tilanteessa lieviä voimakeinoja ja raudoittaa naiset. Selvityksen mukaan ulkopuoliset silminnäkijät eivät havainneet poliisin tehneen naisten väittämiä tekoja.

Selvityksen mukaan poliisi ei siis ole käyttänyt rasistisia nimityksiä, sylkenyt tai loukannut naisten kunniaa tilanteessa. Alustavassa selvityksessä ei löytynyt näyttöä myöskään kuvaamisen kieltämisestä tai puhelimen pois ottamisesta.

Näin ollen selvityksen mukaan ei ole syytä epäillä poliisin toimineen virkavelvollisuuksiensa tai muuten lainvastaisesti.

Syyttäjällä on ollut päätöstä varten käytössään kuuden paikalla olleen poliisin selvitykset sekä viiden paikalla olleen ulkopuolisen silminnäkijän kuulustelukertomukset.

Itä-Uudenmaan poliisista kerrotaan STT:lle, että samassa yhteydessä on aloitettu esitutkinta kahdesta naisesta.

– Tutkittavat nimikkeet ovat virkamiehen vastustaminen tai vaihtoehtoisesti haitanteko virkamiehelle tai niskoittelu poliisia vastaan. Samoista asioista epäillään molempia naisia, poliisista kerrotaan STT:lle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.