Kohuttu MM-ralliuudistus on kuin "alakoulun urheilukilpailu" – maailmanmestari esitteli yllättävän vaihtoehdon: "Formulasta oppia"

MM-rallin uusi pistesysteemi kuin "ala-asteen urheilukilpailu" – näin Jonne Halttunen sen korjaisi 7:46
Kukaan ei tykkää MM-rallin pisteuudistuksesta – näin Jonne Halttunen asian korjaisi

Rallin MM-sarjaan täksi kaudeksi tehty pisteuudistus otettiin jo alun perinkin vastaan erittäin epäileväisesti, ja kauden kuusi ensimmäistä osakilpailua ovat osoittaneet, että viilattavaa tosiaan riittää.

Seitsemän viime vuoden ajan pisteitä jaettiin yleiskilpailun kymmenelle parhaalle ja Power Stage -erikoiskokeen viidelle nopeimmalle. Uudistuksen jälkeen Power Stage on yhä ennallaan, mutta sen lisäksi pisteitä jaetaan paitsi sunnuntaipäivän seitsemälle nopeimmalle myös lauantain jälkeisen tulosluettelon kymmenelle parhaalle, kunhan he pääsevät maaliin myös sunnuntaina.

MTV Urheilu kysyi Sardinian MM-rallin alla viideltä pääluokan kuljettajalta, pitävätkö he uudistusta onnistuneena, ja heistä neljä – Takamoto Katsuta, Elfyn Evans, Sébastien Ogier ja Ott Tänak – vastasi ykskantaan kieltävästi. Thierry Neuville vastasi kyllä ja ei siksi, että hänestä systeemissä on huonojen asioiden lisäksi myös niitä hyviä.

Kuten jo ennen kautta nostettiin esiin, yksi suurimmista ongelmista uudessa pistesysteemissä on se, että rallin voittajaa ei välttämättä aina palkita suurimmalla pistepotilla.

– Se taistelee koko rallin luonnetta vastaan. Aina pitäisi voittajan saada isoimmat pisteet. Nyt rallin voitolla ei ole mitään väliä. Se on vääryys, MTV Urheilun asiantuntijana Sardinian MM-rallissa toiminut kaksinkertainen maailmanmestari Jonne Halttunen sanoi.

Kauden kuudessa ensimmäisessä osakilpailussa näin on käynyt kahdesti. Sardiniassakin se oli kiinni vain 0,195 sekunnista, kun Tänak nousi Ogierin rengasrikon vuoksi erittäin täpärään voittoon viimeisellä erikoiskokeella.

Uusi systeemi on kaiken lisäksi sekava, ja tästä saatiin karmea esimerkki huhtikuussa Kroatiassa. Neuville voitti lauantaihin päättyvän kilpailun, Katsuta oli nopein sunnuntaina, Adrien Fourmaux Power Stagella. Ogier voitti koko rallin, mutta sai vain yhden pisteen enemmän kuin neljänneksi sijoittunut Tänak.

– Tämä kuvastaa sellaista alakoulun urheilukilpailua, että kaikille annetaan tikkari, ja yksi saa vielä pinssin lisäksi. On tuo vähän hassu systeemi, Halttunen linjaa.

Jutun pääkuvana olevalla videolla Halttunen esittää ongelmaan ratkaisuksi tuttavaltaan kuulemansa vaihtoehtoisen pistesysteemin, jota asiantuntijakollega Jari Ketomaa pitää jopa yllättävänä.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat