Kodittomia valokuvaava nainen löysi kadulta skitsofrenisen isänsä

Kun hawaijilaisvalokuvaaja Diana Kim, 30, näki kodittoman isänsä ensi kertaa vuosiin, tämä seisoi kadunkulmassa ja tuijotti asvalttia. Hän oli laihtunut huomattavasti ja kärsi skitsofreniasta. Isä ei edes tunnistanut tytärtään.

Isänsä näkeminen huonokuntoisena kadulla oli Diana Kimille shokki. Isä kamppaili skitsofrenian kanssa ja oli ollut jo jonkin aikaa kodittomana. Yrityksistä huolimatta Diana ei saanut isän huomiotaan itseensä.

– Olin varma, että se oli isäni. Ryhdistä ja kasvoista ei voi erehtyä, Diana kertoi Huffington Postille.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

Eräs nainen lähestyi Dianaa ja kertoi, että hänen yrityksensä ovat turhia. Dianan isä oli seisonut kulmassa jo päiviä.

– Halusin huutaa hänelle hänen julmuudestaan ja välinpitämättömyydestään. Eikö hän ymmärrä, että kyseessä on minun isäni. Sen sijaan käännyin hänen puoleensa ja sanoin ”Minun on yritettävä”.

Luovuttamisen sijaan Diana alkoi seurata ja valokuvata isänsä elämää.

Isoäidin pyyntö ajoi etsimään isää

Diana on kuvannut hawaijilaisten kodittomien elämää vuodesta 2003 lähtien jo ennen kuin hänen isänsä jäi kodittomaksi ja ennen kuin hän sai tietää isänsä skitsofreniasta.

The Homeless Paradise -blogiinsa hän kirjoitti, että hän haluaa dokumentoida yhden maailman suurimman kodittoman väestön elämää ja kamppailua.

– Kun näen kodittomia, näen heissä menneisyyteni. Tunnen heidän sydämensä ja he tuntevat minun.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

Dianan vanhemmat erosivat hänen nuoruudessaan. Hänen isänsä on ollut poissa suurimman osan hänen elämästään. Välillä hän asui sukulaisilla ja välillä kavereiden nurkissa. Joskus hän hanki tilapäistä suojaa jopa autoista ja puistoista.

Diana ei ollut puhunut isälleen vuosiin, kun hänen isoäitinsä kertoi pojantyttärelleen hänen isänsä todellisesta tilanteesta. Isoäidin mukaan Dianan isä kieltäytyi peseytymisestä, ruuasta ja lääkkeistä, eikä hän ollut varma missä tämä asui.

Diana uskoi isoäidin kertoneen asiasta siinä toivossa, että Diana yrittäisi löytää isänsä.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

Sydänkohtaus pelasti

Vuonna 2012 Diana oli kuvaamassa kodittomien arkea Honolulun kaduilla, kun hän näki isänsä heidän joukossaan. Parin seuraavan vuoden aikana hän dokumentoi isänsä elämää, kun ei pystynyt saamaan tähän mitään yhteyttä skitsofrenian vuoksi.

Diana kertoi NBC Newsille, että yhtenä päivänä hänen isänsä sai sydänkohtauksen kadulla. Hänet vietiin sairaalaan, jossa hän sai hoitoa ja lääkityksen skitsofreniaan.

– Sydänkohtaus pelasti hänen henkensä. Se antoi hänelle mahdollisuuden päästä hoitoon ja aloittaa lääkitys uudelleen, Diana sanoo.

Nykyään Dianan isä voi huomattavasti paremmin. Lääkitys puree sairauteen ja hän on palanut takaisin normaalielämään.

– Elämme päivä kerrallaan. Isän päivät ovat välillä kiireisempiä kuin omani. Hän auttaa mielellään ystäviään ja suunnittelee matkaa vanhempiensa luokse Etelä-Koreaan.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

Diana kertoo valokuvaamisen olevan hänelle muutakin kuin kuvien ottamista – se on hänen tapansa elää ja kokea maailmaa. Lisäksi hän myöntää, että ei olisi koskaan uskaltanut lähestyä isäänsä kadulla ilman kameraa. Niin paljon häntä satutti nähdä isänsä huonossa kunnossa puhumassa kuin toiselle henkilölle, vaikka ketään ei ollut paikalla.

– En usko, että olisin pystynyt tähän matkaan ilman isäni matkan tallentamista kuviin samalla. Tavoitteeni, jo kauan ennen isäni joutumista kodittomaksi, oli inhimillistää kaduilla asuvien elämää. Heillä kaikilla on tarinansa ja jakamalla omani toivon antavani heille uutta toivoa.

Kuinka aloittaa sukututkimus? Aihetta käsiteltiin Studio55.fi-lähetyksessä syyskuussa 2015.

Miten aloittaa sukututkimus? 25:52

Lue myös:

    Uusimmat