Mainos

Kodin valaisimien uusia tuulia

Näin pimeään vuodenaikaan valon merkitys on meille suomalaisille entistä suurempi. Tehokkailla ja samalla kauniisti muotoilluilla valaisimilla saadaan sisustukseen ilmettä ja ennen kaikkea tehostetaan kodin valaistusta.

Uusilla valaisimilla tehostetaan kodin valaistusta entisestään, säästetään energiaa ja luodaan kodin ilmeeseen uusia vivahteita. Erilaiset led-valaisimet tekevät tuloaan kodin valaisijoiksi. Tällä hetkellä led-valaisimia löytyy jo kotien kylpyhuoneista ja pesutiloista, mutta hyvin todennäköisesti led-valoja nähdään pian yhä enemmän myös kodin muissa huoneissa.

Dynaaminen – muuntuva valaistus

Valolla on merkittävä vaikutus ihmisen vireystilaan. Kirkkaassa valossa työskentelemme tehokkaammin kuin himmeässä, kun taas himmeä, lämmin valaistus rauhoittaa. Uusilla led-valoilla on mahdollista säädellä koko kodin valaistusta vuorokaudenaikojen mukaisesti, toisin sanoen hyödyntää perinteisen staattisen valon sijasta dynaamista valaistusta. Dynaamista valaistusta on jo pitkään hyödynnetty ravintoloissa, hotelleissa ja esimerkiksi sairaaloissa, joissa valaistuksen avulla on pyritty rauhoittamaan potilaita.

Led-valot ovat erinomaisia myös värillisen valon tuottajina. Eri värit vaikuttavat yksilöllisesti jokaiseen. Oranssi vaikuttaa energisyyttä lisäävällä tavalla, sillä värillä on nopean toiminnan vaikutus. Ruskea lisää turvallisuuden tunnetta, turkoosi liittyy erilaisten päätöksen tekoihin, sininen rauhoittaa, ja punainen tukee voimakkaampia tunteita. Käyttämällä kolmea eriväristä lediä, eli punaista, sinistä ja vihreää sekä erilaisia himmennystasoja, on mahdollista aikaansaada kaikkia sateenkaaren värejä. Yhdistämällä valkoista, keltaista ja sinistä luodaan päivänvaloa jäljittelevä valaistus.

Valaisimien uusia muotoja

Led-valoissa ei vielä toistaiseksi ole kovinkaan paljon panostettu designiin, mutta kaupoista löytyy toinen toistaan näyttävämpiä tavallisia valaisimia. Kuluvan talven uutuusvalaisimien muotokieli henkii vahvasti iki-ihanaa 1970-lukua. Valikoimista löytyy puolipallo-, pallo- ja harjatyyppisiä sekä erilaisia retrohenkisiä pöytävalaisimia. Useiden valaisimien muotokieli on hyvin pehmeänpyöreää ja värimaailma samanhenkinen.

Valojen avulla myös arkiaamuihin heräämisestä voi tehdä miellyttävän kokemuksen. Auringonvaloa jäljittelevästä herätysvalaisusta herää pirteämpänä ja iloisemmalla mielellä uuteen aamuun. Herätysvaloon on lisätty miellyttäviä luonnonääniä, jotka entisestään tehostavat heräämisen miellyttävyyttä.

Valaistus eri huoneisiin

Kukin kodin huoneista tarvitsee omanlaisensa valaistuksen. Kodinhoitohuone, pesutilat, keittiö sekä WC kaipaavat kirkasta ja hyvin tehokasta kohdevalaistusta. Näissä tiloissa olisi suositeltavaa käyttää erilaisia pienloistelamppuja ja halogeenivalaisimia. WC:ssä valot on hyvä sijoittaa peilin molemmin puolin, jotta kasvojen ehostus tai esimerkiksi parranajo saa riittävästi valoa. Keittiössä sitä vastoin olisi hyvä olla tehokkaissa valoissa himmentimet, joilla voi halutessaan säätää valaistusta eri tilanteiden vaatimalla tavalla.

Olohuoneessa suositaan useimmiten tunnelmavalaistusta. Siksi huoneeseen on hyvä sijoittaa useampia pieniä näyttäviä valonlähteitä, joita voi halutessaan sytytellä. Yksi kirkas valo ei antaisi huoneeseen haluttua tunnelmaa. Uusilla valoilla on mahdollista tehostaa myös kauniiden huonekalujen muotoja ja näin ollen antaa sisustukselle tilaa.

Kodin huoneista makuuhuone on se paikka, missä kaivataan sekä tehokkaita valoja että myös tunnelmallista yleisvalaistusta. Yhä useammista vaatekaapeista löytyy jo erilliset kohdevalaisimet, mitkä helpottavat vaatteiden valintaa hämärämmässäkin huoneessa. Sängyn päälle tai yöpöydille sijoitettavista lukuvaloista pitää saada tehokasta valoa, mutta valaisimet tulee sijoittaa niin, että valo ei häiritse vieressä nukkuvan unta.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Asko, Lundia, Philips ja Valaisin Grönlund

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.