Kiuru: Myös Suomi aikoo vaatia Kiinasta saapuvilta negatiivista koronatestiä – aikataulu auki

Krista Kiuru kertoo Suomen suhtautumisesta kiinalaisturisteihin koronan keskellä 10:50
MTV Uutiset Live 3.1.2022: Krista Kiuru kertoo Suomen suhtautumisesta kiinalaisturisteihin koronan keskellä

Myös Suomi aikoo vaatia Kiinasta saapuvilta matkustajilta ennakkoon tehtyä negatiivista koronavirustestiä. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) perjantaina.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, milloin vaatimus ennakkotestistä tulisi Suomen osalta voimaan. Linjauksen toteuttamista valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä sekä sisäministeriössä.

– Olennaista on, että ratkaisuja saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti ensi viikolla, Kiuru sanoi.

EU-maita on voimakkaasti suositeltu vaatimaan Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestiä, joka pitäisi tehdä enintään 48 tuntia ennen matkaa. Suosituksesta päätettiin EU-maiden kokouksessa keskiviikkona.

Kiurun mukaan nyt etsitään oikeudellista tapaa ennakkotestivaatimuksen toteuttamiseksi. Hänen mukaansa on keskusteltu valtioneuvoston periaatepäätöksen tekemisestä.

Suomessa ei ole toistaiseksi linjattu, mitä ryhmiä testivaatimus koskisi. Kiuru sanoi, että mallina saattaa toimia joulukuussa 2021 tehty päätös ennakkotestivaatimuksesta. Tuolloin negatiivista testitulosta ei vaadittu Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta eikä välttämättömän syyn vuoksi maahan saapuvilta.

Suosituksia koronatoimista

EU-maiden kokouksessa päätettiin myös suositella kaikkia Kiinaan ja Kiinasta matkustavia käyttämään kasvomaskia lentomatkan aikana. Samalla sovittiin myös hygieniaa ja terveysturvallisuutta koskevien ohjeiden antamisesta matkustajille sekä lentokoneiden ja lentokenttien työntekijöille.

Lisäksi EU-maita kehotettiin tekemään Kiinasta saapuvien matkustajien satunnaistestausta heidän tullessaan EU:n alueelle sekä jätevesitestejä Kiinasta saapuville lentokoneille.

Kiurun mukaan Suomi aikoo toteuttaa kaikki EU-tasolla keskiviikkona linjatut toimet. Omiin lisätoimiin Suomi ei ole ryhtymässä.

Hallituksen koronaministerityöryhmä päätti torstaina aloittaa valmistelun EU:n päätösten kansallisesta toimeenpanosta.

Seulontatulokset "varsin pysäyttäviä"

Matkustajien satunnaistestauksesta Kiuru sanoi, että muiden maiden tämänhetkiset seulontatulokset ovat "varsin pysäyttäviä".

– Pahimmillaan näissä seulotuissa lentokonenäytteissä on saattanut yli puolella matkustajista olla koronavirus.

Kiurun mukaan Suomelle yksi haasteellinen toimi on lentokoneiden jätevesiseuranta, jota Suomessa ei ole tehty aiemmin.

– Myös lentokenttien jätevesiseuranta tulisi tehtäväksi. Nämä ovat uudenlaisia seurantamuotoja.Kiina höllentää matkustusrajoituksiaan sunnuntaista alkaen. EU:ssa pelätään, että Kiinasta saapuvat voivat tuoda mukanaan uusia virusmuunnoksia.

Useat Euroopan maat ovat ilmoittaneet rajoituksista Kiinasta tuleville matkustajille. Esimerkiksi Ruotsi alkaa lauantaista lähtien vaatia Kiinasta saapuvilta negatiivista koronatestiä.

Useat maat vaativat negatiivista koronatestiä Kiinasta tulevilta – THL:n asiantuntija ihmettelee 4:16
Useat maat vaativat negatiivista koronatestiä Kiinasta tulevilta – THL:n asiantuntija ihmettelee.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 6.1.2023 kello 20.41.

Lue myös:

    Uusimmat