Kiinasta tulevien lentokoneiden jätevesiä tutkittaneen jo ensi viikolla – THL:n asiantuntija tyrmää vaatimuksen koronatestistä

Useat maat vaativat negatiivista koronatestiä Kiinasta tulevilta – THL:n asiantuntija ihmettelee 4:16
Useat maat vaativat negatiivista koronatestiä Kiinasta tulevilta – THL:n asiantuntija ihmettelee.

EU:n eiliset koronalinjaukset, jotka koskevat unionin alueelle Kiinasta saapuvia matkustajia, ovat aiheuttaneet heti toimenpiteitä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksella (THL).

EU suositti jäsenmaitaan eilen muun muassa vaatimaan Kiinasta tulevilta negatiivista ennakkotestiä, käyttämään maskia koneissa sekä tutkimaan Kiinasta tulevien koneiden sekä lentokenttiä jätevesiä.

Näistä kahteen asiaan on reagoitu THL:ssä. Hygieniasuosituksiin THL on tehnyt lisäohjeistuksia.

– Niitä kohdennetaan enemmän Kiinaan suuntautuvaan matkustukseen ja pieniä tarkennuksia, ei mitään erityistä, johtava asiantuntija Jari Jalava THL:stä sanoo.

– Ne varmaankin ensi viikolla julkaistaan. Täytyy sanoa, että esimerkiksi lentokentillä on varsin hyvät ohjeet tällä hetkellä, Jalava sanoo.

Lisäksi THL on yhdessä lentokentän toimijoiden kanssa aloittanut valmistelemaan jätevesitutkimusten aloittamista. Tutkimisella on tarkoitus tarkastella, millaisia viruksia Suomeen saapuu.

– Olemme rakentaneet prosessia, miten lentokentältä ja -koneista saadaan näytteitä analysointiin. Todennäköisesti sitä jo ensi viikolla toteutetaan, Jalava kertoo.

Jalava korostaa, että jätevesien tarkastelu on seurantatoimenpide, eikä se estä viruksen leviämistä. Hän myös kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään Kiinasta tulevien matkustajien satunnaistestaamista, jolla seurattaisiin niin ikään viruksia.

Jalava arvostelee testivaatimusta

EU:n suosituksen negatiivisen koronatestin ennakkovaatimuksesta Kiinasta tulevilta matkaajilta on tänään ilmoittanut ottavansa käyttöön jo esimerkiksi Ruotsi ja Saksa.

Suomessa koronaministerityöryhmä keskustelee Kiinaa koskevista koronatoimista kello 18.

THL:n Jalavan mukaan ennakkotestivaatimuksesta ei ole paljoakaan hyötyä.

– Ennakkotestien vaatimisella on merkitystä tilanteessa, jossa maassa on vähän tartuntoja ja maahan tulee paljon matkustajia alueelta, jossa on paljon tartuntoja. EU:n alueella vaatimuksella tuskin on isoa merkitystä tartuntatilanteeseen.

– Se on selvää, että tällaisella ennakkotestivaatimuksella ei pystytä estämään uusien virusmuunnosten leviämistä EU-alueelle. Sama koskee Suomea.

Jalava muistuttaa, että asiasta on saatu kokemusta kolmen vuoden ajalta. Vaikka voimassa on ollut paljon voimakkaampiakin rajoituksia, muunnokset ovat silti levinneet.

Rajoitusten tarve muuttunut

Ruotsi perusteli tänään ratkaisuaan ennakkotestivaatimuksesta mahdollisen uuden variantin saapumisen viivyttämisellä, ajanpeluulla torjuntatoimiin ja pitkällä aikajänteellä terveydenhuollon kuormituksen vähentämisellä.

Jalavan mukaan Suomen perusteet matkustuksen rajoittamiseen olivat samat jo kevättalvella 2021, kun Britanniasta alkunsa saanut alfavariantti levisi voimakkaasti. Silloin toimet olivat perusteltuja.

– Silloin jokaisella viikolla ja päivällä oli merkitystä, kun riskiryhmiä rokotettiin ja voitiin välttää tartuntojen aiheuttamia vakavia tautimuotoja.

– Nyt emme ole samassa tilanteessa. Väestö on hyvin rokotettu ja rokotussuoja on varsin hyvä vakavaa tautia vastaan. Kuinka kauan tällaisia toimenpiteitä halutaan pitää yllä ja mitä varten, Jalava kysyy.

Miksi EU suosittaa tällaisia toimia, vaikkei niistä ole merkittävää hyötyä?

– EU varmaan haluaa tehdä jotain asian eteen, koska Kiinassa epidemiatilanne on mennyt huonoksi. Se on varmaan se kaikkein tärkein syy.

Jalava muistuttaa vielä haastattelun lopuksi, että uusia virusmuunnoksia syntyy koko ajan eikä niitä voida padota jonkun maan sisään.

– Paras tapa suojautua niiltä on hankkia kaikki suositellut rokotteet. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien ja ikääntyneiden kannattaa hankkia tehosterokotukset.

Lue myös:

    Uusimmat