Kirveen kanssa hortoillut mies uhkaili pariskuntaa ja puhui murha-aikeista – jouluyön kauhunhetket johtivat käräjätuomioon

Tuomion saaneen viisikymppisen miehen mukaan kyseessä oli "joululahjakeljuilu", jonka siivittämänä hän halusi haudata sotakirveen vanhan tuttunsa kanssa. Käräjäoikeus ei uskonut selitystä.

Pariskunta oli kävelemässä lähisukulaisensa luona vietetyn jouluaaton jälkeen kotiinsa, kun heidän luokseen oli kävellyt mies Kirkkonummen Masalan koulun kohdalla. Kello kävi puoltayötä.

Pariskunta huomasi, että miehellä oli kirves kainalossaan, mutta kirveen terä ei ollut näkyvillä. Mies oli aluksi käyttäytynyt ystävällisesti ja kysynyt tietyn osoitteen perään.

Kaksikko ei osannut kertoa osoitteen täsmällistä sijaintia, mutta he tarjoutuivat kävelemään miehen kanssa hetkisen aikaa samaa matkaa, jotta oikea paikka löytyisi.

Kotirappunsa edessä pariskunta oli vielä osoittanut miehelle taloa, jota hän kertoi etsineensä. Samalla he ilmoittivat menevänsä kotiinsa.

Kirvettä kantanut mies alkoi pariskunnan mukaan tässä vaiheessa vaatia, että myös pariskunnan mies ja nainen lähtisivät hänen mukaansa talolle. Mies oli ottanut kirveen käteensä, heilutellut sitä ja sanonut "Jos ette seuraa niin tapahtuu näin".

Tuomiolauselmasta ilmenee, että pariskunta oli kokenut tilanteen uhkaavana ja totellut miestä.

Hän ilmoitti menevänsä tapaamaan "isänsä murhaajaa" ja kertonut "hänen hoituvan nopeasti, koska kyseessä oli vanha mies".

Lisäksi uhkailija oli pyytänyt pariskunnan miestä avustamaan häntä murhassa.

Piinaavia hetkiä

Nainen jäi miesten taakse kävelemään ja pyysi, että uhkailija päästäisi heidät pois tilanteesta. Kirvettä pidellyt oli huutanut uhkaavaan sävyyn takaisin, että kyseessä on miesten välinen asia, johon nainen ei saisi puuttua.

Murhapuheet ja kirves saivat pariskunnan pelkäämään henkensä edestä, eivätkä he uskaltaneet paeta. Miesten takana kulkenut nainen ehti kuvata tilanteesta kaksi lyhyttä videopätkää, ennenkuin hänen puhelimestaan loppui akku. Oikeudessa tallenteita läpikäytiin todistetarkoituksessa.

Kolmikko oli ollut toisen talon rapun edessä jonkin aikaa, kunnes uhkailija oli päästänyt pariskunnan lähtemään. Mies ja nainen juoksivat omaan rappuunsa ja soittivat hätäkeskukseen.

Myöhemmin kirveen kanssa kulkenut mies oli poistunut paikalta juosten pois. 

Hänen versionsa tapahtumista oli hyvin toisenlainen. Hän oli kertomansa mukaan ollut viemässä kirvestä vanhalle tuttavalleen, jota hän ei ollut tavannut vuosikymmeniin.

Taustalla oli kaunaa: Uhkailijan mukaan tuttavalla oli hänen eräälle sukulaiselleen isoja velkoja ja tuttava kytkeytyi myös miehen oman isän kuolemaan. 

Mies selitti kuulusteluissa, että jouluinen visiitti kirveen kanssa olisi symboloinut ikään kuin sotakirveen hautaamista. Hänen mukaansa kyseessä olisi ollut humoristinen "joululahjakeljuilu". 

Kirveen kanssa kulkenut kiisti olleensa pariskuntaa kohtaan aggressiivinen, vihainen tai pidätelleensä heitä vastentahtoisesti. Näkemyksensä mukaan hän oli ainoastaan kysynyt heiltä neuvoa tuttavan talolle löytääkseen.

Koska hän ei ollut päässyt sisälle rappukäytävään, hän oli itsekin lähtenyt paikalta pois. Kirveen hän oli jättänyt roskakatoksen seinustalle nojaamaan, ja poliisit löysivät sen sieltä myöhemmin.

Uhkailija oli saanut yhteisen tuttavan kautta tietää, että pariskunta oli pelästynyt hänen käytöstään. Hän oli lähettänyt pariskunnan miehelle Facebookissa anteeksipyyntöviestin.

Oikeus piti epäuskottavana

Käräjäoikeus piti pariskunnan kertomuksia luotettavina ja yhdenmukaisina. Oikeuden mukaan jo pelkästään yksin kirvestä kantavan henkilön kohtaaminen yöpimeällä hiljaisessa paikassa voi olla hyvinkin pelottava kokemus.

Pariskunnalla oli tuomion perustelujen mukaan perusteltu syy pelätä turvallisuutensa puolesta.

Sen sijaan oikeus piti epätodennäköisenä selitystä, jonka mukaan kirveen kanssa lähiössä jouluyönä hortoillut mies olisi halunnut lähteä tuttunsa luokse vain pientä kiusaa tehdäkseen. Oikeuden mukaan miehen oli myös täytynyt ymmärtää, että tilanne oli pariskunnan näkökulmasta uhkaava.

1971 syntynyt mies tuomittiin laittomasta uhkauksesta ja toisen henkilön vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapidosta. Hän kiisti syyllistyneensä uhkaukseen, mutta myönsi kulkeneensa kirveen kanssa.

Rangaistukseksi hänet määrättiin maksamaan 65 päiväsakkoa, jotka hänen tuloillaan tekivät 2 860 euroa. Lisäksi hän joutuu korvaamaan pariskunnalle yhteensä 3 200 euroa erilaisia kärsimyskorvauksia ja reilut 2 500 euroa oikeudenkäyntikuluja. 

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat