Kirkon homoehdokkaat: Keskustelun taso on surullinen

Marraskuussa järjestettävissä seurakuntavaaleissa on ehdokkaana useita seksuaalivähemmistöjen edustajia. Tarkkaa määrää ehdokkaista ei ole tiedossa, koska moni joutuu peittelemään suuntautumistaan.

Kirkko uskoo äänestysprosentin nousevan homokohun myötä. MTV:n uutisten haastattelemat seksuaalivähemmistöjä edustavat ehdokkaat ovat seuranneet nyt vellovaa homokeskustelua hämmentyneinä.

- Surullista on tämä tapa, jolla tätä on alettu äärikonservatiivien puolelta käsitellä. Todella surullista. Päivi Räsäsen kommenteista sanoisin sen verran, että on surullista, että ihminen on lääkäri ja suhteellisen suuren puolueen johtohahmo, niin luulisi, että hän osaisi valita sanansa vähän paremmin. Räsäsen kommenteista en kuitenkaan enää hämmästy, ne on kuultu niin monta kertaa, sanoo ehdokkaana oleva Jyväskylän Seta:n puheenjohtaja Petri Janhunen.

- Olen seurannut tätä keskustelua hyvin hämmentyneenä. Tätäkö tämä keskustelu nyt sitten on, kun tässä ei ole kysymys mistään asioista, jotka olisivat pois joiltain toisilta ihmisiltä. Esimerkiksi homoseksuaalien vihkiminen avioliittoon ei ole pois heteroilta, sanoo myös seurakuntavaaleissa ehdolla oleva Helsingin Seta:n puheenjohtaja Kerttu Tarjamo.

- Mun mielestä on outoa, että kauppakeskuksia pystytään siunaamaan, mutta ei ihmisten rakkautta, näpäyttää Mister gay Finlandiksikin valittu vaaleissa ehdolla oleva Kenneth Liukkonen.

"Kirkko ei voi enää vaieta homokysymyksistä"

Viikon sisällä kirkosta on eronnut jo lähes 28 000 ihmistä. Kerttu Tarjamo uskoo, että vaikka Ylen homoillasta lähteneessä keskustelussa ovat päässeet ääneen lähinnä äärikonservatiivien kovaääninen joukko, niin keskustelusta on silti ollut hyötyä.

- Kirkossa varmasti nyt huomataan, että mikäli tämä kovaäänisten konservatiivien joukko pääsee edustamaan valtuustoihin, niin silloin menetetään kyllä suuri osa tälläisista ei niin aktiivisista rivijäsenistä, joita kirkon pitäisi palvella ja joita suuri osa suomalaisista kirkkoon kuuluvista kuitenkin on. Luulen, että kirkossa on ehkä yllätytty esimerkiksi siitä, että kirkosta on nyt eronnut näin valtava joukko ihmisiä. Ehkä siellä nyt tajutaan, että tällainen venkoilu ja kantaa ottamattomuus näiden kysymysten kanssa ei voi jatkua ikuisesti, Tarjamo sanoo.

- Keskustelu on ollut aiheellinen ja tietyllä tavalla se johtaa hyväänkin. Mutta tämä edellyttää sitä, että ne liberaalisti ajattelevat ihmiset äänestäisivät seurakuntavaaleissa, koska sitä kautta on mahdollista saada myös kirkon luottamustehtäviin liberaaleja, Liukkonen sanoo.

"Miksi piispoilta ei ole tullut yhtenäistä viestiä?"

Kirkon piirissä uskotaan, että viikon ajan vellonnut keskustelu homoseksuaalien oikeuksista nostaa äänestysprosenttia. Viime vaaleissa äänestysprosentti oli vain 14,5. Seurakuntavaalien vaalikone avautuu ensi maanantaina. Siinä ehdokkaiden homokantoja testataan vain yhdellä kysymyksellä: Mikä on suhtautumisesi rekisteröityihin parisuhteisiin ja niiden kirkolliseen siunaamiseen?

- Se hyvä puoli tässä keskustelussa on, että kirkon on nyt avattava silmänsä tähän vallitsevaan keskusteluun, enää tästä ei voi vaieta. Uskon että nyt marraskuun seurakuntavaaleissa tulee menemään läpi uusia ihmisiä, jotka haluavat pöllyyttää näitä vanhoja rakenteita, Janhunen sanoo.

- Olen itse ollut pettynyt siihen, että esimerkiksi piispoilta ei ole tullut yksiselitteistä yhdenvertaisuutta kannattavaa viestiä. Kun tätä keskustelua kuulee koko ajan, niin pinnalla on hämmästys siitä, että eikö todella löydy piispaa, joka uskaltaisi sanoa liberaalin mielipiteensä tiukasti, jos sellainen kerta on, Tarjamo kysyy.

Marraskuussa järjestettävissä seurakuntavaaleissa on ehdolla yli 22 000 ehdokasta. Seurakuntavaalit pidetään 14. marraskuuta. Ensimmäistä kertaa myös 16-vuotiaat saavat äänestää.

Lue myös:

    Uusimmat