Kirkko tekee historiaa – ovet auki kodittomille koko talvikaudeksi

2:10

Ensimmäisen kerran sitten toisen maailmansodan Helsingin seurakunnat avaavat ovensa kodittomille koko talvikaudeksi. Lauttasaaren seurakunnassa tiedetään, että luvassa on kasvavassa määrin paperittomia yöpyjiä.

Kirkot ovat auki yöt – seurakunta kerrallaan. Ensimmäisenä maanantaina on vuorossa Lauttasaaren seurakunta. 

– Se, että kirkko avaa ovensa Helsingissä yöaikana, kertoo siitä, että tarve on olemassa ja että meidän pitää löytää ratkaisu tähän tilanteeseen, kertoo Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki.

Odotettavissa on niin kodittomia, paperittomia kuin liikkuvaa väestöäkin.

– Haluamme käydä julkista keskustelua siitä, ovatko kaikki ratkaisut, mitä on tehty, eettisesti ja moraalisesti oikeita, Rintamäki jatkaa.

Neljännes vastustaisi viranomaista

MTV Uutiset kysyi papeilta eri puolilta Suomea sitä, pitäisikö kirkon tarjota turvaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Kaksi kolmesta papista sanoo, että pitäisi – yhteistyössä viranomaisten kanssa. 

Neljännes yli 600:sta vastanneesta kertoo, että näille niin sanotuille paperittomille pitäisi tarvittaessa tarjota suojaa vaikka vastoin viranomaisten tahtoa. Rintamäki ymmärtää tilanteen.

– Ehdot tiukkenevat koko ajan. Kuka palaa sodan keskelle? Toivon, että tarkasti harkitaan, mitä me olemme tekemässä, sanoo Rintamäki. 

– Se, että tästä asiasta pyritään tekemään yhteinen, herättää eri toimijat katsomaan omalta kohdaltaan sitä, mitä me voimme tehdä tämän tilanteen parantamiseksi.

Kotimajoittajia jo 2000 - 3000

Kotimajoittaja-verkoston mukaan Suomessa on jo kahdesta kolmeen tuhatta turvapaikanhakijoita majoittavaa kotitaloutta. 

– Ihmisen hyvyydessä on jotain koskettavaa. Ihminen tunnistaa toisen ihmisen hädän. Siinä on jotain hyvin kristillistä. Esitämme itsellemme sen kysymyksen, että kuinka toivoisin, että minua kohdeltaisiin, jos olisin tippunut kaikkien järjestelmien ulkopuolelle toisella puolella maapalloa, tiivistää Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo

Kallion seurakunnan yöviikko on jouluviikko. Kirkkoherrat muistuttavat, että kirkon toimenpiteet ovat vain laastaria, eivätkä aio piilotella ketään kirkon sisäpuolella.

– Viranomaiset toimivat sitten omien valtuuksiensa perusteella ja arvioivat, mikä on sellainen paikka, mistä on kohtuullista ihmisiä käydä hakemassa, Laajasalo päättää. 

Arkkipiispa Kari Mäkinen ottaa asiaan kantaa maanantaina. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja