Kirjailija lähetyksessä: Sinustakin voi tulla vihannes!

Kirjailija Hilkka Olkinuora käsitteli Studio55.fi-lähetyksessä luopumisen tuomia mahdollisuuksia ja sitä yhteiskunnallista voimaa, joka suurilla ikäluokilla tulee olemaan.

Hilkka Olkinuora painotti ohjelmassa, että ikääntymisen myötä on hyvä punnita uudestaan omia ihmissuhteitaan.

– Ihmisellä täytyy voida olla tulevia entisiä ystäviä, jos hän kokee, että se suhde vain kuormittaa, tuumasi Hilkka Olkinuora Studio55.fi-lähetyksessä.

Ihmissuhteista luopuminen voi olla kivuliasta, mutta se voi olla myös välttämätön kysymys.

– Kannattaa tutkiskella ystävyyden puutarhaa ja ottaa pois tai siirtää pois ne taimet, joista ei koskaan kasvanut mitään.

– Se ajatus, että ainoa kunnon ystävyys on lapsuuden ystävyys, on väärä. Aina on tilaa uusille ajatuksille ja ihmisille.

"Mekö läskivuoria?"

Hilkka Olkinuora viis veisasi suurten ikäluokkien päälle vyörytetystä syyllisyystaakasta.

– Ruotsissahan suuret ikäluokat nimettiin läskivuoreksi. Mutta minä kieltäydyn tuntemasta syyllisyyttä omasta olemassaolostani. Vanhempia sopii syyttää siitä, että lapset tulevat maailmaan.

– Uskoisin, ettemme ole nähneet vielä alkuakaan siitä, miten tämä tiedostettu joukkovoima (ikäkausivoima) alkaa vaikuttaa, kirjailija tuumasi.

Olkinuoran mukaan suurten ikäluokkien kokema taloudellisen hyvinvoinnin idea vaikuttaa ihmisiin niin, että he tekevät itsekin jotakin, eivätkä vain odota yhteiskunnan apua.

"Ole vihannes omassa tuvassasi"

Olkinuora kertoi ruotsalaisen ekonomin kehottaneen jo vuosia sitten ikääntyviä ihmisiä investoimaan nimenomaan omaan asuntoon.

– Kun suuret ikäluokat havahtuvat vanhenemiseensa ja tajuavat, että he tarvitsevat kodin, joka vastaa heidän tarpeisiinsa, niin hinnat kohoavat.

– Olemme puolisoni kanssa ennakoineet tilannetta niin, että tontillemme nousee talo nimeltä tomumaja. Sinne on suunniteltu tilat niin, että pyörätuolilla pääsee kulkemaan. Se on rollaattori- ja pyörätuolikelpoinen, ja sinne saa tarvittaessa viimeisen sairaalasängynkin.

Vaikka Olkinuora toivookin, ettei taloon täytyisi koskaan asumismielessä muuttaa, hän muistuttaa, että päivä voi tulla kenen tahansa eteen.

– Vanhenemiseen voi ottaa aktiivisen otteen. Ei kannata vain laittaa silmiä kiinni ja ajatella, että "minusta ei tule koskaan vihannes", koska voi tulla! Ja silloin on mieluummin vihannes omassa tuvassaan.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Hilkka Olkinuora sanoi ikääntymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat