Kirjailija Jörn Donner: Syöpä ei pelottanut

Nuorena saavutetut elokuva-alan ansiot, myöhemmällä iällä Suomen kansan edustaminen Arkadianmäellä. Jörn Donner on lahjakas moniosaaja, jonka teoksia on käännetty muun muassa tanskaksi, englanniksi ja ranskaksi. Miltä vahvatahtoisesta miehestä tuntuu, kun saa tietää olevansa vakavasti sairas?

Jörn Donner tunnetaan paitsi kirjailijana, myös elokuvaohjaajana, entisenä kansanedustajana, Euroopan parlamentin jäsenenä ja diplomaattina. Tahdonvoimalla on ollut suuri merkitys koko Donnerin uran ajan. Luonteenlujuudelle tulikin entistä enemmän tarvetta, kun Donnerin keuhkoista löytynyt syöpäkasvain diagnosoitiin.

– Ensimmäinen reaktio kasvaimesta kuullessani oli hämmästys. Olin käynyt tarkastuksissa säännöllisesti, eikä kuvissa ollut koskaan ennen näkynyt mitään.

Vuonna 2006 todettu kasvainlöydös oli Donnerin perheelle kuitenkin lamauttava sokki. Pelottavaan sairauteen sairastunut isä ja puoliso oli läheisten mielessä jatkuvasti. Perheen oli vaikeaa hyväksyä Donnerin tila ja sen mahdolliset, vakavat seuraamukset. Vielä tässä vaiheessa Donner itse ei osannut asiaa edes pelätä.

– Perhe kärsi sairauden alkuvaiheessa enemmän kuin minä. En osannut vielä ollenkaan suhtautua asiaan sen vaatimalla vakavuudella.

– Kummastelin vain sitä, kuinka tuollainen kasvain oli ylipäätään päässyt kehittymään. En vielä uskonut sen olevan todellinen.

Vaikka kasvain pystyttiinkin onnistuneesti leikkaamaan, tuli sairaala tutuksi lähivuosina. Kontrollikäyntejä on edelleen kaksi kertaa vuodessa.

"Tupakointi ei aiheuttanut syöpääni"

Keuhkosyöpä on eräs Suomen yleisimmistä syöpätaudeista ja miehillä toiseksi yleisin heti eturauhassyövän jälkeen. On totta, että vain pieni osa keuhkosyöpäpotilaista voidaan parantaa ja että parhaat hoitomuodot sairauden hoitoon ovat sädehoito ja sytostaatit. Ajatus on pelottava.

– Vasta leikkauksen jälkeen ymmärsin, minkä takia perhe oli minusta niin hädissään. Siinä vaiheessa tajuntaan iski tilanteen vakavuus. Myös ajatus, että tämä saattaa olla tässä, käväisi mielessä.

Keuhkosyöpään sairastumisen yleisin syy on tupakointi, noin 90 prosenttia tapauksista johtuu tupakoinnista. Vaikka esimerkiksi työympäristössä saattaa olla useita keuhkosyöpävaaraa edistäviä tekijöitä kuten kromiyhdisteet ja asbesti, on hyvin harvinaista että tupakoimaton henkilö sairastuisi.

– Vaikka tupakointi tilastollisesti on keuhkosyövän pääasiallinen syy, en usko niin olleen minun kohdallani. Olin polttanut jo pitkään ilman minkäänlaisia merkkejä kasvaimista. Olen tupakoimalla toki itse edesauttanut sairauden syntymistä.

Donner pitääkin muita riippuvuutta aiheuttavia aineita aivan yhtä huonoina ja vaarallisina terveyden kannalta; alkoholi ja huumeet saattavat aiheuttaa yhtä vakavia seurauksia, nopeammin ja nuorempana.

– Onhan olemassa näitä 100-vuotiaita tupakanpolttajia, joiden terveydentilassa ei käytännöllisesti katsoen ole mitään vikaa. Samanikäisiä alkoholisteja on vaikea löytää, Donner toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja