Mainos

Kirjailija Anni Polva on kuollut

Kirjailija Anni Polva on kuollut tänään Turussa 88-vuotiaana. Erityisesti Tiina-kirjoistaan tunnetun kirjailijan teosten yhteispainos on lähes kolme miljoonaa kappaletta.

Polva muistetaan valtavasta määrästä viihderomaaneita, mutta aivan erityisesti Tiina-tyttökirjasarjastaan, joka on valloittanut yhä uusia lukijasukupolvia. Sarjan ensimmäinen osa Tiina ilmestyi vuonna 1956.

Touhukas, rehellinen ja hyväsydäminen tyttösankari seikkaili lopulta peräti lähes kolmessakymmenessä romaanissa valloittaen aina uudet lukijapolvet. Suomesta on luultavasti vaikea löytää naista tai tyttöä, joka ei olisi lukenut edes yhtä Tiina-kirjoista.

Tiinasta on tehty televisiosarja sekä kirjoitettu lukuisia tutkielmia ja esitelmiä. Nuoret lukijat ovat palkinneet Anni Polvan useilla Plättä-palkinnoilla. Suomen kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon Polva sai vuonna 2000.

Tiina-kirjojen lisäksi Polva kirjoitti kolmisenkymmentä muuta lasten- ja nuortenkirjaa. Viihderomaaneita aikuisille hän kirjoitti nelisenkymmentä, muistelmateoksia kolme. Hänen teostensa yhteispainos lähenee jo ällistyttävää kolmea miljoonaa kappaletta.

Anni Kyllikki Heinonen syntyi 6. tammikuuta vuonna 1915 Pietarissa, mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa aina avioliiton solmimiseen saakka Tampereella. Vuonna 1944, kun aviomies Unto oli rintamalla ja Anni Polviander odotti toista lastaan, päätti hän keksiä ammatin, jota hän voisi harjoittaa kotona. -Olen koko ikäni kertoillut ja keksinyt satuja ja koulussa olin hyvä aineenkirjoittaja, joten ajattelin yrittää, osaisinko ehkä kirjoittaa kirjan, jonka joku kustantaja huolisi. Siis joko kirjailijaksi, ja jos en siihen pystyisi, niin sitten ompelijaksi, Polva muisteli.

Esikoisteos Rakasta minua hiukan ilmestyi lokakuussa 1945. Sen ensimmäinen painos myytiin loppuun jo joulumarkkinoilla, sillä kirjailija löysi heti ensimmäisessä kirjassaan oman tyylinsä. Hänen raikas huumorinsa, sanavalmiit sankarittarensa ja lämmin elämänmyönteisyytensä puhuttelivat suomalaisia lukijoita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.